Рік тому, 11 червня, громадяни України почали перетинати кордон у рамках безвізового режиму з Євросоюзом – тобто без попереднього отримання дозволу.

Єдиний обов’язковий документ для в’їзду – біометричний паспорт. Залежно від мети візиту прикордонники можуть попросити підтвердження бронювання житла, маршрут подорожі та зворотний квиток. Інші документи, які мандрівники зазвичай не беруть у дорогу, прикордонники не можуть вимагати.

Тобто, якщо раніше потрібно було подаватися завчасно на візу, готуючи документи, включно з довідками про фінансовий стан, то тепер для планування подорожі достатньо придбати квитки й мати при собі біометричний паспорт.

З початку введення безвізового режиму до країн Євросоюзу кордон перетнули майже 20,3 млн громадян, з яких майже 4,8 млн осіб за біометричними паспортами.

The Village Україна дізнається, як вплинув рік безвізу на подорожі українців.


Альона Дєньга

авторка Telegram-каналу «Ветер дует»

За цей рік кількість моїх подорожей за кордон зросла вдвічі. На ухвалення рішення полетіти кудись впливає і такий момент, як отримання візи. Раніше це ніяк не заважало, але тепер психологічно комфортніше від того, що кожного разу не потрібно витрачати купу часу на похід до посольства. Разом з безвізом до України починають входити нові авіаперевізники, зокрема лоукости. Наразі полетіти кудись в Європу за 11 євро в один бік абсолютно реально. Я стежу за авіановинами, усі великі аеропорти України збільшили пасажиропотік за рік ледь не вдвічі й ця цифра постійно зростає. Наприклад, за останній місяць до Одеси повернулися чотири напрямки, у Києві відкрили ще два, авіасполучення повертаються до Львова, Харкова, Миколаєва. Це вже пряме свідчення того, що українці стали частіше подорожувати. Я нещодавно робила опитування на каналі, і третина читачів відповіла, що з безвізом і справді кількість персональних подорожей збільшилася.

До прикладу, тепер можна полетіти на вихідні з Києва до Польщі за 23 євро туди-назад, оренда житла на двох обійдеться 50-150 євро (хостел, готель або апартаменти) – чому б не скористатися такою нагодою?

Купити квиток тепер дуже легко, для цього не треба звертатися до посередників, усе доступно завдяки інтернету. Це також впливає на персональні подорожі, як і їхня органічна популяризація в соціальних мережах. Це знімає певні бар’єри та напруження, коли бачиш, що твої друзі кудись поїхали. Завжди можна розпитати що і як, порадитися щодо організації подорожі. Інколи в соцмережах здається, що ніхто не працює, всі лише подорожують. Але ж це круто!


Сергій Пішковцій

представник Momondo в Україні

Я вважаю, що запровадження безвізу – одне з найкращого, що трапилося з Україною за останні десять років. І річ не лише в тому, що багато українців змогло безперешкодно поїхати і побачити умовну Ейфелеву вежу чи омріяний Колізей, це більше про те, що ми інтегруємося з Європою. З кожної такої поїздки, незалежно від бюджету, українці привезуть враження про те, як можна будувати власну країну і як це працює у розвинених демократіях. Зрозуміють, що гарна європейська «картинка» – це результат роботи десятиліть громадянського суспільства. І водночас чимало європейців нарешті познайомиться із ще більшою кількістю українців – з громадянами величезної країни, про яку вони досі знають не так багато.

Одна з переваг безвізу – це простота мандрівок. Зовсім недавно, наприклад, я повіз маму побачити Відень – і, окрім бронювання транспорту й житла, більше не довелося нічого робити. Раніше планування подорожей розтягувалось на багато місяців з багатьма витратами на візу.

Загалом, за даними статистики Momondo, ми побачили значне зростання кількості пошуків на авіаквитки з України в Європу одразу після запровадження безвізу, в червні минулого року. І хоча Туреччина, як і торік, залишається найбільш популярним напрямком для українців, абсолютну більшість у топ-15 за пошуковими запитами становлять саме європейські країни. До десятки напрямків, що набирають популярності серед топ-100, увійшли здебільшого європейські міста, до яких були відкриті нові прямі рейси з України лоукостів і традиційних авіакомпаній, наприклад Братислава, Вроцлав, Болонья та інші.


Марк Лівін

заступник головного редактора The Village Україна, письменник

Я подорожував кожного року по кілька разів, але найчастіше це були бізнес-подорожі з організацією з боку того, хто приймає. Я людина зайнята, тому просто не вистачало часу на те, щоб займатися візами, з’ясовувати ці моменти. Якщо я подорожував сам, то переважно в ті країни, де не була потрібна віза – Грузія, Туреччина, Єгипет. Біометричний паспорт я зробив, здається, ще до безвізу. Я розумів, що хочу подорожувати більше, але мені шкода було витрачати свій час на візи. З моменту виготовлення біометричного – уже скористався ним разів шість. Для мене поїхати в Європу – інколи швидше, ніж скочити в «Інтерсіті» й поїхати у Львів. Дві години – і ти в Берліні. І це насправді дуже крута штука для спонтанних рішень. Коли тебе щось геть засмучує, ти можеш знайти можливість і полетіти за кордон. Це можливість відчувати життя тут і зараз, дозволяти собі робити те, що хочеш.


Наталя Чуловська

редакторка Cosmopolitan

Безвіз для мене буквально прибрав кордони між країнами. До минулого року я жодного разу не була в інших країнах, хоча мала закордонний паспорт. Зупиняло якраз те, що потрібно було зібрати документи, податися на візу, витратити додаткові гроші й час. Сьогодні ж ти просто купуєш квитки онлайн та оформлюєш страхівку й усе – можна відкривати для себе нові міста. За цей рік я встигла вже побувати у трьох країнах та чотирьох містах. І жодного разу в мене не виникло якихось неприємних ситуацій на кордоні. Звозила в Європу маму та планую поїздку з сестрою. Символічно, що саме в річницю безвізу я лечу в місто своєї мрії – Париж.


Дмитро Гончаренко

партнер юридичної фірми Brightman

Я звик подорожувати хоча б 1-2 рази на сезон. З отриманням візи в мене ніколи не виникало проблем. Однак сама процедура підготовки документів, зокрема і необхідність їх персональної подачі в консульство, займала багато часу. Тобто «спонтанними» свої поїздки я назвати не можу.

Подорожую я приблизно з такою ж регулярністю, але тепер з легкістю можу вирішити поїхати кудись просто в той самий день: треба мати лише паспорт з собою, кредитну картку і страховку. З’явилося відчуття свободи.

Для мами було завжди проблемою оформити візу, оскільки до агентів з оформлення віз і турів до ЄС вона ставиться з недовірою. А часу на оформлення документів у неї зазвичай немає. З безвізом ця проблема відпала. Для подорожі ми просто орендували на Airbnb апартаменти та купили квитки. Все це зайняло до 20 хвилин, і нам навіть не довелося виходити з дому. Мама, звісно, була вражена таким швидким поворотом справ. Оскільки вона не любить літати, ми всюди їздили потягами. Прямим з Києва до Будапешта, а звідти прямим до Відня й назад.

Зваживши на те, як легко організувати подорож, мама вирішила поїхати до Парижа та Берліна вже цієї осені. Квитками та організацією процесу цього разу вона займалася сама.


Обкладинка: Toa Heftiba / Unsplash