The Village Україна говорить із людьми, які планують і записують свої витрати.

Олена Деребера


Product Owner міжнародної платформи бронювання готелів

Спроба 1:

за рік зібрала разом з хлопцем на автомобіль

Причини. Три роки тому я відмовилася від фінансової допомоги батьків і почала жити за свій рахунок разом з хлопцем. Ми дуже мало заробляли, іноді я не заробляла зовсім, бо ще вчилася в університеті, і бувало так, що нам не вистачало грошей навіть на базові продукти. І ми хотіли купити машину.

Інструменти та економія. Ми почали записувати всі свої витрати в Excel таблиці. Так ми зрозуміли, на чому можна економити і скільки заощаджувати. Почали відкладати хоча б 100$ на місяць, іноді виходило 200-300$. Коли отримували зарплату, одразу намагалися купити долари і жити на залишок.

Ми припинили ходити на вечірки з друзями, не купували каву на вулиці, не їли в ресторанах і кафе, сильно економили на продуктах. Раз на місяць батьки допомагали нам з базовими продуктами, а потім доводилося вигадувати, як приготувати їсти на тиждень з одного курячого філе. Крім цього, я ходила на навчання пішки, а хлопець їздив на роботу на трамваї і постійно намагався підробляти.

Результати. З такими обмеженнями нам вдавалося відкладати на машину. Згодом я влаштувалася на хорошу роботу, хлопець змінив напрям кар’єри, і приблизно через чотири місяці після цього ми купили вживану BMW. А загалом ми збирали на машину близько року.

Спроба 2:

заощаджую 40% з кожної зарплати на власний фінансовий фундамент і квартиру

Причини. Коли в нас зросли доходи і мета була досягнута, ми розслабилися, почали жити на широку ногу і перестали контролювати витрати. Потім ми розійшлися, і через деякий час я усвідомила, що всі мої заощадження йшли на розваги, подорожі та великі покупки. Інколи в останній тиждень перед зарплатою я не знала, купувати собі поїсти чи ні. При цьому мій дохід – вище середнього.

Інструменти та економія. Із серпня минулого року я почала фіксувати всі свої витрати в додатку CoinKeeper. Але в безкоштовній версії не зберігається історія від місяця до місяця. Тому з грудня 2017 року я веду довгострокове планування та облік витрат у таблицях.

Спочатку я розписала табличку своїх доходів на 2018 рік, бо знаю приблизно, як змінюватиметься моя зарплата протягом року. Також розпланувала витрати і заощадження.

Потім я зрозуміла, що ефективніше вести облік за тижнями. Тому  просто почала робити нотатки в телефоні й переносити їх у річну таблицю. Кожну свою витрату я фіксую за 4 категоріями: «Транспорт», «Покупки», «Обіди» та «Посиденьки». Для непередбачуваних випадків є категорія «Інше».

Найбільше я зазвичай витрачаю якраз на категорію «Інше». Наприклад, останнім часом так сталося, що це було здоров’я. Наступна за витратами категорія – «Покупки». Туди входять продукти харчування, побутові речі, одяг. Раніше я завжди обідала в закладах, але зрозуміла, що витрачала на це дуже багато грошей. Тому тепер я сама готую собі обіди. Це не лише допомагає економити, а й дає змогу більш збалансовано харчуватися.

Тепер у мене практично не буває спонтанних витрат, бо у неділю ввечері я вже приблизно знаю, куди ходитиму протягом тижня і скільки грошей на це витрачу. Перед тим як зробити покупку, я думаю, чи буде вона мені потрібна потім. Також я почала збирати капсульний гардероб, бо це допомагає не витрачати кошти на ту красиву червону спідницю, яка ні під що в моєму гардеробі не пасує.

Результати. З грудня 2017 року я заощадила близько 1000$ – третину потрібної для фундаменту суми. І мені стало спокійніше жити. Коли в мене є заощадження, ризик наробити дурниць чи просто нервуватися через гроші – мінімальний. А ще контроль фінансів допоміг мені не вестися на спокуси у вигляді нових дорогих гаджетів, які починають усім здаватися потрібними. Я не буду в стресі через те, що в мене немає нового MacBook, а в когось уже є. Бо коли починаєш вести облік витрат і розставляєш пріоритети, розумієш, що новий MacBook тобі не потрібен, і це твій свідомий вибір.


Юлія Оганесян


Product Manager

4 роки планую і записую всі витрати за 54 категоріями

Причини. Мене підштовхнуло до цього бажання економити, уникнути сюрпризів і тримати все під контролем.

Інструменти та економія. Я почала фіксувати свої витрати 4 роки тому в найпростішому додатку Finance PM, яким користувалася до кінця минулого року. Тепер у нього дуже застарілий дизайн, тому я перейшла на Zenmoney. Для мене важливо, щоб у додатку була можливість підлаштувати під себе категорії. Але нічого зручнішого за таблиці я ще не знайшла, бо в них я сама контролюю всю інформацію.

Протягом дня я фіксую всі витрати в додатку, а потім переношу їх в Excel таблицю з тими самими категоріями. Усього в мене 10 категорій, які діляться на 54 підкатегорії. А також всі витрати умовно поділені на обов’язкові та необов’язкові. Наприклад, категорію «Транспорт» я ділю на «Громадський транспорт», «Таксі день» і «Таксі ніч». Різниця між двома останніми в тому, що «Таксі день» – це те, без чого можна обійтися, а вночі інших варіантів просто немає.

Щомісяця я планую наперед свій бюджет. Спочатку вношу в таблицю обов’язкові заплановані витрати, а решту залишаю на кишенькові витрати. Їх я розподіляю фіксованими сумами на кожен день. Якщо в мене багато запланованих витрат, наприклад, подорож, то в такому випадку я починаю вести табличку щоденних витрат, де фіксую абсолютно все.

Бували місяці, коли я відмовлялася від деяких дрібних витрат для того, щоб економити. Наприклад, ходила в окулярах замість лінз місяць, пила каву в офісі, а не в кафе, взагалі не їздила на таксі. Але іноді в холодну погоду краще поїхати на таксі, аніж довго чекати на транспорт, промерзнути і захворіти. Тому я проти того, щоб дуже жорстко економити.

Результати. Зараз я маю відчуття повного контролю над бюджетом. Але сам по собі контроль не є кінцевою метою, усе залежить від того, які висновки ти робиш з отриманих даних. Коли я робила зрізи за певні періоди часу, бачила, що мої топ-категорії – це «Подорожі» і «Здоров’я». Але я розуміла, що вони необхідні, і їх я скорочувати не хочу.

Поки що для мене важливі дві речі: я свідомо планую бюджет і фіксую все, що витрачаю, аби в потрібний момент мати змогу проаналізувати дані та щось змінити.


Євгеній Гріневич


DJ, займається відеопродакшеном

4 роки контролюю доходи і витрати, щоб виставляти робочі пріоритети

Причини. У мене було бажання більше заробляти і менше витрачати. А також розуміти, скільки я заробляю грошей і куди витрачаю.

Інструменти та економія. Капітально контролювати витрати я почав майже чотири роки тому. Я зупинився на додатку Money Lover, який давав змогу фіксувати не лише свої витрати, а й мати спільний доступ з іншими користувачами. У той момент це було для мене важливо, бо в мене були стосунки, і це допомагало в контролі спільного бюджету.

Через кілька місяців стає зрозуміло, скільки ти витрачаєш, де потрібно стримуватися. А коли ти себе стримуєш і бачиш, як це позначається на заощадженнях, то можеш зробити висновки, чи виправдані були ці обмеження і чи готовий ти з ними миритися.

Основні мої категорії витрат – це «Розваги», «Покупки», куди входить усе від їжі до одягу, і «Транспорт», який включає в себе бензин, обслуговування машини і таксі. Додаток показує, що за останній рік я витратив 115 тисяч гривень на розваги, це в середньому 9500 грн на місяць. Насправді такі витрати – наслідок того, що я нещодавно розлучився.

Для мене стало відкриттям, що я достатньо мало витрачаю на харчування, хоча я не з тих людей, які постійно їдять вдома. Звісно, такі дрібниці, як хотдог за 30 гривень, щоразу лінуєшся вбивати в додаток, а просто прикидаєш, скільки витратив на їжу протягом дня. Мабуть, у мене не настільки параноїдальне бажання економити, щоб записувати кожну чашку кави.

Але особисто я фіксую витрати і доходи не лише для того, щоб економити, а насамперед для того, щоб зводити всі зароблені гроші. У мене 9 різних джерел доходу. Звісно, не всі вони працюють щомісяця, але річна аналітика в додатку дає можливість побачити, який напрям приносить багато грошей, а який себе не виправдав.

Результати. Такий контроль допоміг мені виставити робочі пріоритети. Один з моїх видів діяльності – відеопродакшн. Раніше я брався за все, навіть за дрібні замовлення до моменту, поки не побачив, скільки грошей заробив на цьому за рік. У розрізі одного місяця, здається, що якийсь дохід є, а от у розрізі року все не так добре. Тому я відмовився від ідеї купувати новий робочий комп’ютер, натомість вирішив підвищити ціни.

Я відкрив для себе деякі неочевидні плюси запису витрат. Коли вбиваєш все в додаток, немає потреби вести окремі записи з історією обслуговування автомобіля на СТО. Також у додатку зручно підраховувати відсотки за депозитами. У мене три депозити в різних банках, і, записуючи щомісяця суми за відсотками, я можу побачити загальну картину за рік і зрозуміти, чи потрібно продовжувати депозити.

Крім цього, у мене є ціль відкладати щомісяця 20-25 тисяч гривень, а завдяки контролю витрат приблизно так і виходить.


Маргарита Сурженко


письменниця, копірайтерка, засновниця проекту The Dobranich

Непомітно для себе заощаджую невеликими сумами

Причини. Коли я тільки приїхала в Київ з Луганська у 2014-му, пам’ятаю, що багато речей були для мене розкішшю. Я багато працювала в офісі та на фрілансі і з часом зрозуміла, що вже можу дозволяти собі більше. Тоді мені потрібно було взагалі зрозуміти, що відбувається з моїми фінансами.

Інструменти та економія. Півтора року тому я зробила Google табличку, куди записувала, скільки я заробила і витратила. Коли я почала все це фіксувати, побачила, що за місяць заробляю близько 1000$ і була в шоці від цієї суми, бо мені здавалося, що я маю значно менше грошей. Тоді зрозуміла, що потрібно менше витрачати на їжу, кафе та ресторани.

Я записувала кожну витрату щодня, навіть проїзд у маршрутці. Але через три місяці я втомилася від цього постійного контролю і життя в таблицях. Для мене тримати все під контролем – це неначе жити в якійсь тоталітарній системі.

Хоч я і не фіксую кожну витрату, я записую всі свої фінансові цілі у планер, і це дуже допомагає мені. Щомісяця я відкладаю 10% з доходу на депозит. А ще у мене є «Скарбничка» в «Приват24», куди надходить 10 гривень з кожної оплати карткою. За ці кошти я подорожую. Ці гроші протягом року непомітно для мене крапають на рахунок, а потім я купую тур, і ми їдемо з сином подорожувати.

Результати. Три місяця контролю фінансів допомогли мені відмовитися від несвідомого тринькання грошей і взагалі підрахувати, скільки я заробляю за місяць з різних джерел. Але зрозуміла, що це не зовсім мені підходить.

Я знайшла для себе інші можливості заощаджувати і свідомо витрачати без тотального контролю кожної витрати. Такі штуки, як «Скарбничка» і депозити – це дуже круто тому, що це гроші, на які ти не розраховуєш. Мені здається, дуже важливо привчити себе постійно відкладати хоча б невеликі суми і забувати про них, щоб не було спокуси щось звідти взяти.