Під час пандемії готелі більшості міст і країн не працювали, кордони були закриті. Попри це, важливо не забувати відпочивати та відновлювати сили. Тож дехто вирішив спробувати формат відпочинку в кемпі, щоб бути ближче до природи.

Ми запитали людей, які мають досвід відпочинку в кемп-містечках Європи та України, як підготуватись до такої подорожі, куди краще їхати та що із собою обов'язково треба взяти.


Ірина Пройсс

подорожує Європою

Перша подорож і відпочинок у стилі кемпінгу зі мною трапилась у 2013 році в Німеччині. Думала, такі канікули менш цивілізовані, схожі на гірські походи, де просто ставиш намет на галявині без жодних умов. Тому була вражена організацією європейських кемп-локацій: травичка всюди підкошена, вбиральні та душові кращі за ті, що в деяких готелях, наявність кухні та холодильника теж здивувала. Такі умови допомагають комфортно насолоджуватись природою. Надалі ми кожного року планували подорожі так, аби зупинятись у кемпінгових містечках.

Мій чоловік подорожує так ще з дитинства. Він із Німеччини, а серед європейців це давно поширена практика – проводити сімейний відпочинок у кемпінгах. Можна сказати, що він повністю ввів мене в курс справи, показав, як насолоджуватись таким відпочинком і що для цього потрібно. Практично кожного року буваємо в кемпінгах у країнах Скандинавії, а цього літа вирішили з’їздити в Польщу, на узбережжя Балтійського моря.

Основні плюси такого відпочинку – можливість обрати місце, а потім за потреби в будь-який момент його змінити, раптово поїхати в інше місце. В кемпінгу завжди заводиш знайомства з цікавими людьми з усього світу. Також це можливість по-новому пізнати себе. Такий відпочинок – це в першу чергу про свободу. На кемпінгу я повністю відпочиваю від звичайної рутини. Також для мене це найкращий спосіб подорожувати з маленькою дитиною, оскільки в європейських кемпінгах дуже багато сімей із дітьми, тому їм цікаво. Майже всі кемп-містечка облаштовані дитячими зонами, дітям є, чим зайнятися.

Як підготуватися до відпочинку в кемпінгу

Спочатку визначаємось, до якої країни хочемо навідатись, прокладаємо маршрут і шукаємо, які кемпінгові містечка є на нашому шляху. На сайтах Pincamp, Campinfo й Eurocampings можна знайти варіанти на будь-який смак. Зазвичай попередньо гуглимо, щоб побачити, як виглядає той чи той кемпінг, а потім уже визначаємось. Але це не завжди спрацьовує, й інколи ми катаємось, поки не знайдемо наше місце.

Основні плюси такого відпочинку – можливість обрати місце, а потім за потреби в будь-який момент його змінити, раптово поїхати в інше місце

Насамперед треба визначитись, куди хочете їхати, як будете добиратися та де збираєтесь спати. Від останнього залежить, чи треба купувати намет. Найважливіше – наперед дізнатися, яка ситуація з кемпінговими містечками у країні, куди ви збираєтесь. Інколи варто зателефонувати попередньо й запитати, яка в них ситуація з вільними місцями. Але якщо це Скандинавія, де кемпінгів дуже багато, там завжди знайдеться вільне місце.

Кемпінгові місця зазвичай дуже доглянуті, це вже не про дикі умови. Звичайно, що в хороший намет, який би захистив від дощу, варто інвестувати. А ще у спальний мішок, спеціальний посуд, мультифункціональний ніж і невеличку газову плиту для кемпінгу.

Про спеціальне спорядження варто подбати в залежності від того, що саме людина хоче робити і як збирається проводити час. Є люди, які роблять велосипедні тури, всюди возять із собою свій маленький намет і мінімальний набір потрібних речей. Вони зупиняються на кемпінгах на ніч чи більше, готують в основному на кухні кемпінгового містечка, відновлюються й вирушають знову в дорогу. Є ті, хто приїжджає на величезних будиночках на колесах або із трейлерами, де є все для цивілізованого комфортного життя. Такі люди інвестували раз і насолоджуються, бо мають дім завжди із собою.

Скільки це коштує

Такий формат відпочинку не дешевший, але й не затратніший за готельний. Усе залежить від кількості людей, транспорту, який буде стояти на кемпінгу, кількості наметів і потреби в електроенергії. Важливу роль відіграє те, готуєте ви самостійно чи ходите в заклади. Кожен кемпінг має свої правила. В деяких можливість сходити в душ окремо оплачується. Це запросто може бути бюджетним відпочинком, але в нас поки не виходить. (сміється)

Ціна одного дня в кемпінгу варіюється та залежить від сезону чи локації. Наприклад, ціни в Німеччині приблизно такі:

  • 1 доросла людина – 6 євро
  • Діти 4–14 років – 2,50 євроТварини – 3,50 євро
  • Будинок на колесах до 5 м² – 10 євро
  • Будинок на колесах понад 5 м² – 11 євро
  • Намет до 6 м² – 4,50 євро
  • Намет до 15 м² – 7 євро
  • Намет понад 15 м² – 11 євро
  • Авто та трейлер – 14 євро
  • Автомобіль – 3 євро
  • Причеп, мотоцикл, мопед – 2 євро
  • Душ 1 хвилина – 0,25 євро

Діана Тищенко

подорожує Україною та Європою

Ми з чоловіком із Карпат, тому маємо досвід поїздок із наметами ще з дитинства. Спочатку їздили з батьками, потім із друзями у студентські роки й подорожували так до народження сина. Минулого року стався карантин. Прийшло літо й настав той момент, коли потрібно було вирішити, де ми будемо відпочивати. Була велика проблема з готелями – вони були зачинені або дуже дорогі. Ми почали шукати кемпінги, які були хоч трошки схожі на європейський формат, але не знайшли, і вирішили їхати «дикуном» в гори й облаштовувати наметове містечко самостійно.

До цього ми бували в кемпінгах в Польщі та Словаччині. Там відпочинок влаштований так: ти приїздиш, бронюєш місце для намету, платиш та отримуєш електроенергію, воду, душ, магазинчик, де навіть можеш купити якісь продукти. І це все суперкомфортно, ти не переживаєш, де твій автомобіль запаркований. А коли ми планували подорож із наметами в Україні, просто вирішили, куди хочемо їхати, й обрали місцевість, яка нам сподобалася. Приїхали й уже на місці шукали, де розкластись. Обов’язковими умовами були наявність води та місця для паркування.

Для нас цей варіант дуже економний, адже в нас давно вже є намети, каримати, спальники, стільці, столи, посуд для кемпінгів. Хоча якщо купувати все необхідне за раз, може вийти недешево.

Як підготуватися до відпочинку в кемпінгу

Спершу потрібно скласти список речей. Для самого кемпінгу потрібні намет, каримати, спальники, стільці, стіл, газовий пальник, на якому можна готувати їжу, посуд. І, звісно, продукти, які можна швидко на пальнику приготувати. Але ми із собою брали холодильник і на сніданок готували навіть яйця з беконом. Також узяли із собою м’ясо, рибу, готували різні юшки, гуляші. В нас була повноцінна кухня, тож діти були дуже задоволені. Обов’язково раджу всім взяти із собою зефір, який можна посмажити на паличках.

Відпочинок у кемпі ми не чергуємо з готелями. Коли ти вже розклав намети й облаштувався, заново все збирати, ночувати в готелі, а потім знову розбирати – незручно. Іноді вдень ми залишали всі речі та намети й ішли в гори. А коли поверталися ввечері, місцеві казали, що нам пощастило, що в нас нічого не забрали.

Плюси та мінуси відпочинку в кемпі в Україні

Якщо відпочивати в європейському кемпінгу, за який сплачуєш гроші, жодних незручностей там немає. Але якщо їдеш у дикий відпочинок в Україні, то незручностей стає багато. Починаючи від туалету, душу, води, електроенергії, закінчуючи тим, що ти можеш уночі прокинутися й не заснути. Спати в наметі посеред гір може бути страшно, адже жодної охорони там немає.

Плюси такого відпочинку кожен знаходить сам для себе, бо для когось це можливість походити горами, поїсти ягоди з кущів, а для когось – нагода провести час із дітьми без гаджетів. Нам такий досвід дуже подобається. В цьому році поїдемо ще, але вже великими компаніями.

Недавно в нас із чоловіком був цікавий досвід – ми купили надувний матрац за шириною автомобіля, поїхали в гори, надули його в машині й так переночували. Прокинулися – а навколо гори. Тому хочу порекомендувати всім хоч раз за літо виїхати так на природу: чи з наметом, чи просто з матрацом у машині. Це незабутньо.


Любава Сокольонікова

подорожує Україною

Уперше літній відпочинок на морі в кемпінговому містечку ми відкрили для себе у 2018 році, коли за рекомендацією друга вирушили на Кінбурнську косу. Все почалось із того, що ми шукали максимально дике, нелюдне й затишне місце, де не було б пахлави й чебуреків. Ми любимо свободу й поважаємо власний простір.

В Україні є кемпінгові містечка, але вони всі дуже різні й, мабуть, трохи будуть відрізнятися від європейських. Наприклад, коли ми їздили на Кінбурнську косу, там було аж сім локацій, де можна зупинитись.

За одну людину беруть 100–120 грн за добу. За цю вартість вам надають доступ до води, зарядки (генератор), можуть видати мангал для приготування їжі, якщо в місцевості є можливість дістати дрова. Також там є туалет і душ із прісною водою.

Як підготуватися до відпочинку в кемпінгу

Місце для кемпінгу ми зазвичай стараємось знайти ще з дому. Але були й випадки, коли знаходили кемп просто на місці. Основні критерії – це затінок і доступ до води. Все інше не так суттєво.

Серед основних плюсів такого формату відпочинку можу виділити: бюджетність, знайомства з цікавими людьми, єднання з природою, тишу та спокій

На питання, як варто готуватись до поїздки в кемп-містечко, мій чоловік жартує – ретельно. Потрібно мати стандартний набір туриста: рюкзак, намет, спальник, газовий пальник, посуд, аптечку, теплий одяг про всяк випадок, засоби від сонця та комарів. Усе інше за бажанням. Харчі купуємо в супермаркеті в залежності від терміну поїздки. Через те, що в нас немає власного авто, основна незручність у плануванні подорожі – дістатися до місця омріяної локації. І головне – добре підготуватись і нічого не забути вдома. (сміється)

Серед основних плюсів такого формату відпочинку можу виділити: бюджетність, знайомства з цікавими людьми, єднання з природою, тишу та спокій. А відпочинки в готелі плануємо на старість.

Скільки це коштує

У нас сім’я невибаглива, тому на двох дорослих, двох дітей та одну собаку вистачає в середньому 10–15 тис. грн. За нашими підрахункам, основна частина витрат займає дорога – квитки й таксі.

Наш стиль життя – це свобода й кайф, тому ми, безсумнівно, обираємо тільки такий відпочинок, аби максимально відчути дари природи.