Новий клуб Ences відкриють у червні 2023 року на Нижньоюрківській, у приміщенні, де раніше працював простір MetaCulture. Ences створює київський диджей Денис Мельниченко, який виступає під псевдонімом Ondan.

Ences

ДЕ: Київ, вулиця Нижньоюрківська, 31

КОЛИ: субота, неділя

Instagram


Концепція

Клуб Ences відкривають як «логічне продовження» клубу MetaCulture, який працював у Києві з 2019 по 2020 рік, однак у «більш українському стилі». У програмі не буде «показів мод», тільки музичні виступи й перформанси на сцені. Клуб є «вільним простором для вільних людей», зокрема й для представників ЛГБТ+.

Вечірки проводитимуть у стилі індастріал і хард. На ці жанри спиратимуться, адже саме в цих музичних напрямах засновник Ences Денис Мельниченко разом із командою розвивав музичний проєкт Resonance. «Але буде різна музика, жонглюватимемо жанрами», – розповідає засновник закладу в коментарі The Village Україна.

Це буде «дуже темне приміщення». Вікна, які є в просторі Ences, щоразу заклеюватимуть чорною плівкою. Формат вечірок – чотири-п’ять виконавців, які гратимуть сети електронної музики по дві години максимум. Це будуть артисти і з України, і з-за кордону, кажуть у клубі.

Заклад працюватиме тільки у вихідні дні, суботу й неділю. За концептом це буде саме нічний клуб, але, зважаючи на воєнний стан в Україні й комендантську годину, вечірки поки що проводитимуть удень і ввечері. Після завершення війни в Україні вечірки, імовірно, організовуватимуть ще й у пʼятницю.


Локація

Ences працюватиме в будівлі колишньої стрічкоткацької фабрики на Нижньоюрківській, поряд із клубами Closer, Mezzanine й Otel. Вхід – біля кафе Savage Food. Ences займає площу 400 м² на двох поверхах будівлі.

«Я навіть не здогадувався, що це приміщення порожнє. Процес допомогли організувати співзасновник клубу Otel Павло Дергачов, а також представники Closer і GreyCat Studio», – розповідає засновник Ences Денис Мельниченко. За його словами, Нижньоюрківська – це місце, де немає класичної конкуренції між клубами, а Closer – це приклад того, якою дружньою має бути команда.

Вечірки планують проводити на другому поверсі. На першому поверсі, де раніше була лаунж-зона, хочуть обладнати студію, де відвідувачі зможуть попрактикуватися в грі на музичних інструментах.


Як це – відкривати клуб під час війни?

«Нічого особливо важкого в тому, щоби відкрити клуб навіть під час війни, немає. Просто потрібна комунікація з організаторами й артистами, тобі всі допоможуть», – каже засновник Ences Денис Мельниченко.

За його словами, Ences стабільно відправлятимуть кошти на ЗСУ, навіть якщо клуб не виходитиме в плюс за прибутками. Як приклад наводить київський клуб ∄ (відомий як «Клуб на Кирилівській»), який збирає «колосальні кошти», щоби відправити на пікапи й інше приладдя для ЗСУ.

«Технокультура дуже допомагає нашим воїнам із коштами [...] Якщо хочемо закінчити війну, їх потрібно підтримувати не тільки морально, а й грошима», – вважає засновник Ences. За його словами, культурне життя починає потроху повертатися до Києва й інших міст України, а клуби й бари допомагають людям відпочивати хоча би на недовгий проміжок часу.

Лайнап першого заходу Ences, який пройде в червні, поки що не оголошують. Однак на відкритті будуть локальні київські диджеї. Наразі команда Ences робить закупівлю обладнання для звуку й світла.

«Раніше було багато класних артистів, як-от: Daria Kolosova, Nastya Muravyova чи Jana Woodstock – які повиїжджали [за кордон]. І люди-тусовщики навіть повиїжджали. Зараз зовсім не той контингент людей, які були раніше, але не менш позитивний і крутий».