Місце зібрання української спільноти фестивалю Burning Man і подієвий майданчик «Палац культури «Куренівка» відкривають у суботу, 11 травня. У приміщенні колишнього воєнного заводу 1946 року облаштували місце для радикального самовираження: виставковий простір, майстерні, театри і бар.

Напередодні відкриття The Village Україна поспілкувався з лідером української спільноти «бьорнерів» Ярославом Корцем.

  Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Що таке Burning Man?

Burning Man називають «фестивалем незалежного мистецтва». Щороку на основі принципів радикального включення і радикального самовираження захід збирає десятки тисяч людей у пустелі Блек-Рок у США. Найбільш упізнаваним символом фестивалю, який вказує і на його назву, є величезна дерев’яна скульптура людини, яку спалюють.

Ярослав Корець: Для мене Burning Man є фільтром, який дозволяє збирати найбільш творчих, щирих і цікавих людeй зі всього світу. Головне, що те, де проходить захід, не має значення – хай це буде Блек-Рок, ПАР чи Україна. Через цей фільтр пройдуть лише творчі та самодостатні люди.

У Burning Man є українська спільнота?

Українці регулярно беруть участь у фестивалі, але перший український табір у пустелі Блек-Рок розбили у 2017 році. Окрім участі у Burning Man, представники Kurenivka Camp почали організовувати регіональні заходи в межах фестивалю в Україні. У травні 2018-го на ВДНГ провели івент Burning Man Precompression Kyiv, а в листопаді – Decompression. Другий український Precompression проведуть уже на власному майданчику «бьорнерів» – таким чином відзначать відкриття «Палацу культури «Куренівка».

Ярослав Корець: Чому Kurenivka Camp? Ми думали про цю назву дуже довго. По-перше, назва властиво українська, а нам було важливо показати свою самобутність. Це слово – від терміна «курінь», який у запорізьких козаків означав і одиницю війська, і невелику споруду. Зрештою, навіть за формою наша будівля на Burning Man чимось нагадувала юрту чи курінь.

 Burning Man є фільтром, який дозволяє збирати найбільш творчих, щирих і цікавих людeй зі всього світу

Навіщо українським «бьорнерам» власний майданчик?

Потреба у власному просторі назрівала поступово, кажуть в українській спільноті Burning Man. Приміщення «бьорнерам» потрібно, по-перше, для проведення регіональних заходів, по-друге, для створення арт-об’єктів. Окрім того, на відкриття власного простору команду надихнув приклад шведської спільноти Burning Man, з якою вони познайомилися на континентальному заході Burning Man European Leadership Summit у Данії. 

Ярослав Корець: Раніше ми орендували простір на ВДНГ, але для цього треба двічі на рік збирати і розбирати локацію. Це ж не просто привезти колонки і повісити ліхтарі, ми повинні адаптувати приміщення під свої потреби. Тому щоразу це коштувало близько 500 тисяч гривень. А потім ми зрозуміли, що ці півмільйона можна витратити на наше приміщення – і все це потім залишиться на місці.

Що таке «Палац культури «Куренівка»?

«Палац культури «Куренівка» – це простір у промисловій зоні Подолу біля станції метро «Тараса Шевченка» на вулиці Костянтинівській. Палац облаштували у будівлі 1946 року неподалік ТЦ «Шоколад», яка спершу належала Міністерству оборони, а останнім часом тут працювала станція технічного обслуговування автомобілів. Це велика будівля заводського типу на 1200 квадратних метрів і рівнем стелі у 12 метрів. Наразі простір може прийняти до 2000 людей.

Ярослав Корець: Ми точно знали, що в назві повинна бути «Куренівка». Але треба була ще назва формату – як Kurenivka Camp. Вирішили, що нам треба палац культури, бо в країні їх не відкривали вже 20 років. Раніше це були палаци в зовнішньому розумінні – з колонами і мармуром. А в нас палац із внутрішньої точки зору – про контент. До того ж у нас теж є творчі гуртки: танців, співів, моделювання. Тому фактично це палац культури.

Що буде в комплексі?

Умовно понад тисячу квадратних метрів будівлі розділили на дві частини: перша – для створення творчих проектів, друга – для їх презентації. У першій зоні до заходу Burning Man Precompression Kyiv облаштували простір під назвою «Музей креативності», впізнати його можна за величезною скульптурою голови. Після заходу 11 травня цю зону демонтують, місце звільнять для творчих майстерень. Наприклад, тут будуть керамічна, ювелірна і квіткова майстерні, а також зони для обробки металу і дерева.

Другу зону «Куренівки» називають «вітальнею». Від решти простору її відрізняє наявність дерев’яного помосту та нейтральний колір – так локацію адаптували під виставкову функцію. У цій частині на Precompression оформлять арт-об’єкти українських «бьорнерів», також тут готуються проводити концерти, вечірки і лекції. Окремо знайдуть місце для зони для їжі, бару, лаунжу, чайної кімнати, барбекю і вогняних перформансів.

 Ми не хочемо ні від кого відмежовуватись, навпаки – ми про радикальне включення

Ярослав Корець: Локація житиме своїм життям, постійно змінюватиметься під впливом креативу. Це затишний простір, де вдень можна буде попрацювати чи провести зустріч, а ввечері – випити коктейль на барі і відвідати вечірку з електронною музикою.

Ми не хочемо ні від кого відмежовуватись, навпаки – ми про радикальне включення. Це перший принцип Burning Man, наші двері відчинені для всіх. Інші принципи фестивалю також ніхто не скасовує – ми проти комерціалізації та реклами. Але гроші – це підтвердження, що те, що ти робиш, комусь потрібно. Після запуску «Палац культури «Куренівка» працюватиме як подієвий майданчик: у нас будуть вечірки, концерти тощо. Якщо на це буде попит, то воно зароблятиме й буде окуповуватися.

У нас немає засновників, які отримують за це винагороду. Є громадська організація, яка отримуватиме дохід від діяльності палацу культури, і ці гроші будуть повертатись на фінансування «Куренівки». Підтримка приміщення, закупівля матеріалів, гранти художникам, арт-об’єкти на Burning Man – так ми створимо другий інструмент підтримки спільноти, крім пожертвувань.

Що далі?

Підготовку до фестивалю Burning Man українська спільнота почне після відкриття «Куренівки». Окрім того, влітку «бьорнери» хочуть провести ще один регіональний захід у новому форматі Camp Out. Це івент, який передбачає залучення тісної спільноти і виїзд за межі великих міст.

Ярослав Корець: У нас великі плани на цей івент. Квитки почнемо продавати всередині спільноти, хочемо залучити максимум 300 людей. Це не заради фестивалю чи грошей, це про нашу культуру. Виклик полягає в тому, що формат передбачає важкодоступну локацію, де ми нікому не заважали б і де можна було би спалювати великі скульптури. Ми ще визначаємо місце, наразі є шортлист локацій.

 Це не заради фестивалю чи грошей, це про нашу культуру