У Львові відкрили муніципальний мистецький центр із галереєю на 100 квадратних метрів виставкової площі – з лекторієм, медіатекою й кав’ярнею «Альтернативна кава». Орієнтир для перехожих: центр працює в будівлі навпроти Наукової бібліотеки імені Стефаника.

Артпростір відкрили в неоготичній кам’яниці Леона Сапіги, збудованій у середині 70-х років XIX століття за проєктом львівського архітектора Адольфа Куна. «Тут розміщувалися редакції газет, приміщення товариств, майстерень, а також книгарня закладу Оссолінських із читальнею», – розповідають у центрі. До початку робіт над створенням мистецького простору в листопаді 2019 року приміщення на Стефаника, 11 стояло занедбаним.

Центральний хол слугуватиме лекторієм і кінозалою. У центрі працюватиме мінікнигарня. Один із просторів займає кав’ярня – франшиза «Альтернативної кави». Артцентр працюватиме щодня з 10:00 до 21:00.

Мистецький центр очолила культурна менеджерка Ляна Мицько. Кураторами та експозиціонерами стали художники Олег Сусленко та Павло Ковач.

«Місія Центру – підтримувати й популяризувати сучасне мистецтво, дизайн, інноваційні естетичні практики й культурологічні дослідження через спілкування та співпрацю у відкритому багатофункціональному просторі», – пояснюють засновники. Тут проводитимуть виставки, лекції й майстер-класи, кінопокази, концерти, перформанси та культурні акції.

Увесь простір артцентру – безбар’єрний та інклюзивний. На одному із входів побудували спеціальний пандус для маломобільних відвідувачів. Кути кімнат пофарбували в яскраві кольори, щоб зробити простір безпечнішим для людей із вадами зору. Тут є вбиральня для відвідувачів на візках. Обладнали також пеленальну кімнату. Авторка архітектурного проєкту – Христя Бадзян, співзасновниця архітектурного бюро Replus.

У дворі кам’яниці відновили старе кам’яне мощення, яке клали ще для карет. Тут облаштували громадський простір із лавами-терасою уздовж стін центру та приводять до ладу зелену зону.

Фото: Роман Балук