У своїх будинках кияни відпочивають та працюють, у дворах висаджують квіти та гуляють з тваринами, у мікрорайонах займаються спортом та ходять по магазинах. The Village Україна разом з ЖК «Бульвар Фонтанів» підготували серію матеріалів «Київ житловий» про життя людей у багатоповерхівках сучасного міста.

Для цього матеріалу ми обрали по одному мешканцю з історичного центру, новобудови та старого спального району і запитали, як їм живеться у своїх дворах.

Двір на бульварі Верховної Ради, Соцмісто

Олексій Лата

Адміністратор авто-магазину

Має темно-зелену

автівку Honda Civic

Переваги: багато зелених зон, є де погуляти з собакою

Недоліки: недостатньо організованих паркомісць у дворі, слабке освітлення вночі

3 лавки

3 контейнери

для сміття

10 паркомісць

1 дитячий майданчик

та 1 стадіон

Я тут живу 4 роки. Як тільки переїхав, то все було дуже незнайоме і незвичне, тому що я виріс на Печерську. Вже зараз звик, мені подобається, що двір тихий і затишний. Коли б він був гучний і весь заасфальтований, то було б менш комфортно.

Паркування

У дворі є місця для паркування, але їх мало — близько 10. В основному всі сусіди паркуються вздовж дороги. Автомобілі стоять під ліхтарем — це вже добре, тому що освітлене місце завжди більш безпечне. Здається, біля дороги навіть є камери спостереження. Були випадки, коли сусідам били авто, але це може трапитися у будь-якому районі. Коли я жив на Печерську, там теж таке бувало.

Іноді ввечері проблемно знайти місце для паркування. Поруч з нами більярдний клуб та бар, тому часто там стоять авто гостей цих закладів. Відповідно, твоє місце, де ти завжди стоїш, зайняте. Тоді доводиться десь далі паркуватись або навпроти.

Заїзди у двір зараз зробили зручні, але моя машина низька, тому мені все одно важкувато заїжджати. Але необхідності під’їжджати до самого під’їзду чи навіть у двір у мене немає, тому частіше за все лишаю машину біля дороги.

Автомобілі стоять під ліхтарем — це вже добре, тому що освітлене місце завжди більш безпечне

Інфраструктура

Для мене важлива вся інфраструктура, як для машин, так і для людей. Я вважаю, що у дворах має бути комфортно і ходити, і їздити, і заїжджати.

Нещодавно у дворі поставили лавки, раніше їх не було.

Для дітей є великий майданчик, а позаду будинку — стадіон. Дітей у дворі багато, особливо віку 10-13 років.

Оскільки у нас є собака, то щодня ми по два рази гуляємо у дворі, повноцінна прогулянка — пройтися по сусідніх дворах у мікрорайоні.

Тут достатньо зелених зон, не їздить багато автомобілів. Парку поряд немає, але є ще один стадіон. На ньому часто збираються господарі собак зі своїми вихованцями.

Благоустрій

У дворі часто буває брудно: там пляшка, там кришка, там папірець. Але є служби, які стараються підтримувати чистоту.

Сміттєві контейнери знаходяться за будинком, їх три, вони ніколи не бувають повністю забиті. Не кидаються в очі і не смердять, вивозять їх стабільно. Біля під’їздів лише імпровізовані урни, стаціонарних немає.

Є багато котів, за ними доглядають сусіди, тому вони не зовсім вуличні. Дворових  собак майже немає.

У пізній час безпека двору відносна. Освітлення вночі тут мало, під під’їздами є декілька ліхтарів, а вся дорога темна.

Двір на вулиці Ломоносова, Голосіїв

Віктор Крупенко

Front End розробник

Живе з дружиною Юлею

та донькою Мією (7 місяців)

Переваги: нові дороги, охайність двору, зелені газони

Недоліки: ремонтні роботи, які створюють шум

10 лавок

5 сміттєвих баків

≈200 паркомісць

1 дитячий майданчик

Ми тут живемо півроку. Обирали житло лише серед новобудов і житлових комплексів. Пріоритету на Голосіївський район не було. Головними критеріями були: якість будівництва, інфраструктура, відстань до метро.

До цього я жив на Шулявці, потім вже з сім’єю переїхали на Оболонь. Якщо порівнювати жителів, то помітна різниця в культурі людей. Зрозуміло, що завжди є нюанси: хтось не прибирає за собакою, хтось кидає сміття повз відро, але в цілому, тут люди дійсно уважні і виховані. Бувають навіть ситуації, коли сусіди бачать, що я з дитячим візком, і можуть вимкнути фари чи музику тихіше зробити.

Сміття

Біля кожного будинку є по 5 сміттєвих баків, які регулярно вивозять. Є лише одне місце, де є запах, тому що там баки стоять під сонцем. Для того, щоб запобігти появі сильнішого запаху, ЖЕК будує над ними навіси.

Я би додав у дворі трохи більше смітників уздовж тротуарів. Мені здається, це стандартна проблема, коли немає куди викинути сміття і доводиться його нести з собою.

У нас недалеко від будинку висить пакет на дереві. Такий великий шматок поліетилену. Я прошу ЖЕК його зняти, а мені кажуть, що не знають, як це зробити, тому що у них немає такої служби. Я пояснював, що ми оплачуємо прибирання прибудинкових територій, у нас є аргументи, чому вони мають це зробити. На що отримав відповідь: попросіть зняти звідти пакет тих, хто його туди і повісив.

Мені здається, це стандартна проблема, коли немає куди викинути сміття і доводиться його нести з собою

Паркування

Є наземний і підземний паркінги. Підземний коштує близько 2 500 гривень на місяць. Якщо паркуватися після 20:00, то у дворі місце знайти доволі складно. Але поруч є незаселені будинки, біля яких можна припаркувати авто.

Люди обирають місця для парковки вдумливо. Навіть якщо якимось чином підпирають інше авто, то залишають свій номер телефону. У звичайних авто немає проблем з проїздом. Але якщо це сміттєва чи вантажна машина, то їм часто доводиться заїжджати на бордюр, щоб протиснутися.

Інфраструктура

З мінусів — тут шумний двір. У зв'язку з тим, що будинок новий, досі проводять багато ремонтних робіт. Останній місяць ми жили під звуки болгарки, тому що різали тротуарну плитку з 7 ранку і до вечора.

Якщо ми виходимо дуже рано, до 8 години, тоді можемо гуляти з дитячим візочком по двору. Якщо пізніше, коли починаються будівельні роботи, то йдемо у двір сусіднього будинку.

У дворі є дитячий і спортивний майданчики. Є місця з рівним асфальтом, де можна вчити дитину кататися на велосипеді, роликах, скейті. Інфраструктура теж достатньо розвинена, тут багато кафе.

З появою двох пивмаркетів стало більше людей на лавочках з пивом. Але я не чув, щоб виникали якісь конфлікти. В основному, навіть якщо люди сидять на лавках компаніями, то досить тихо і культурно, це не викликає ніякого негативу.

Двір на вулиці Кирилівській, Поділ

Олександра Альошина

Менеджерка

в діджитал-агенції PlusOne

Переваги: затишний доглянутий двір

Недоліки: сервісні послуги у дворі, мало паркомісць

0 лавок

0 дитячих майданчиків

2 смітники на протилежній стороні вулиці

2 паркомісця

Наш двір дуже маленький. Хоча у моєму попередньому будинку на вулиці Костьольній він був ще меншим. Я проводжу мало часу у дворі, тому він для мене не є важливою частиною будинку. За цей рік я, напевно, вперше сюди зайшла.

Мені подобається дивитися на цей дворик зверху, зі свого балкону. Подобається, що він маленький і закритий.

Тут часто проводять час жителі 1 та 2 квартири, які розташовані на першому поверсі. У них є окремий вихід з під’їзду до двору. Вони ним і займаються, посадили тут квіти.

Іноді ми з сусідами збираємося тут, коли потрібно щось спільно вирішити. Всі один одного знаємо і поважаємо, ніяких конфліктів немає, але зайвий час разом не проводимо.

Паркування

Ворота у двір для заїзду авто зачинені, а для людей вхід постійно відкритий. Щоб заїхати у двір машиною, треба брати ключ від воріт. Хоча у мене, наприклад, його немає. Але якщо ключ буде потрібним, то можна домовитися і його зроблять.

Ми завжди паркуємося поряд з будинком уздовж вулиці. Там абсолютно спокійно, тому не страшно. Якщо приїхати вдень, то офіс 1+1 може зайняти всі паркомісця біля будинку. Тоді просто потрібно трохи далі від’їхати і там припаркуватися.

По Кирилівській бувають мінімальні затори, але не дуже суттєві.

Щоб заїхати у двір машиною, треба брати ключ від воріт

Інфраструктура

Ми сплачуємо за прибирання та догляд прибудинкової території. Сміттєвих баків у дворі немає, але є на протилежному боці вулиці.

Я би забрала з двору «Ремонт-сервіс», який відкрився тут десь два місяці тому. Поки що вони нічого поганого не зробили, але стало багато людей товпитися поряд з двором.

З освітленням вулиці останнім часом ситуація стала трохи кращою, раніше було зовсім погано. По вулиці Кирилівській хороше освітлення, а по Оболонській гірше. Якщо знати район, то проблем не виникає, але якщо вперше йти, то напевно, некомфортно. Сам дворик освітлюється внутрішніми ліхтарями.

Якщо йдемо на пішу прогулянку, то гуляємо вулицями Подолу. Тут біда з парками, єдиний сквер біля кінотеатру «Жовтень». А от бари на кожному кроці. Добре, що поруч з нашим будинком шумних місць немає, тому нічого не заважає.

ЖК«Бульвар Фонтанів»

— це житловий комплекс нового формату на вулиці Іоанна Павла ІІ, що на Печерську. На його території збудували 150-метровий каскад музичних фонтанів та організували лаунж-зони на дахах. У дворах будинків немає автомобілів, для них створили трьохрівневий підземний паркінг.

1016

паркомісць

4

дитячих зони

8

зон для відпочинку

1

публічна тераса на даху

Сучасна міська забудова має бути комфортним простором не лише для жителів будинку, але і для гостей комплексу або навіть всього району. Саме тому, мають враховуватися історичні та культурні особливості території.

У дворі пріоритет має надаватися пішоходам, а не автомобілям. Сучасним рішенням цієї проблеми є концепція «двір без машин» (вперше втілена у Києві ЖК «Бульваром Фонтанів»). Завдяки цьому, двір — виключно пішохідна зона. Заїхати можуть лише машини екстреної допомоги.

Для паркування автомобілів найкраще підходить підземний паркінг, який зробить двір просторішим і «заховає» автомобілі. Кількість паркомісць має перевищувати кількість жителів комплексу.

Двір має бути безпечним для прогулянок удень та вночі. Аби уникнути сторонніх людей біля будинків, варто запровадити карткову систему допуску, а на території встановити камери спостереження.

Важливо, щоб житловий комплекс пропонував розвинену інфраструктуру, де будуть не лише лавки і дитячі майданчики, але і власні кав’ярні, бібліотеки, тераси, фітнес-центри, консьєрж-сервіси, дитячий садок. У дворі має хотітися проводити час так само часто, як і вдома. Дворовий простір — це майданчик комунікації з сусідами і гостями.

Світлана Касамара

представниця ЖК «Бульвар Фонтанів»

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ