Похід у гори може асоціюватися з романтичним сяйвом ліхтариків, розвішених на деревах, читанням книг і прогулянками босоніж по траві. Але ліхтарики можуть розбитися в дорозі, книги промокнути, а температура повітря за ніч упасти на 15 градусів і зробити ходіння по холодній землі доволі ризикованим для здоров’я.

Ми запитали досвідченого мандрівника, що необхідно взяти в похід, щоб почуватися комфортно, і без чого можна обійтися.

Юрій Гашків

ходить у похід чотири рази на рік


Збираючись у кожен похід, я враховую, що всі речі доведеться нести на плечах протягом шляху, тому важливо не брати нічого зайвого. І не наповнювати рюкзак до максимуму. У дорозі часто потрібно щось вийняти або покласти в нього, а це зазвичай потребує додаткового місця.

Також у вас на шляху здебільшого не буде можливості придбати додаткову їжу чи одяг. Варто подбати, щоб усього вистачило.

Must have у поході

Рюкзак. Під час вибору рюкзака важливо враховувати індивідуальні параметри, як-то: зріст, маса тіла та спортивна підготовка. Я використовую й раджу брати рюкзак не більше 50–55 літрів, тому що це достатній об’єм, щоб умістити необхідне спорядження. Що більший наплічник, то більшу вагу він матиме; її доведеться додатково нести на собі.

Раніше я мав 70-літровий рюкзак, і часто виникала спокуса спакувати непотрібні речі, тому що в ньому завжди лишалося багато місця.

Оберіть рюкзак з ергономічною спинкою та кріпленнями, які застібаються на грудній клітці та тазу. За повного завантаження та підйомах він розподілятиме вагу по всьому тілу – і рюкзак буде легше нести.

Намет. Для ночівлі рекомендую взяти двошаровий намет. Він складається з водонепроникного тенту та легкого внутрішнього шару, між якими пласт повітря. Це запобігає утворенню конденсату всередині намета.

Такий намет краще зберігає температуру, менше просвітлюється й не так швидко нагрівається в сонячну погоду. Раджу брати саме двошаровий, тому що він зможе захистити вас від опадів.

Візьміть намет із двома виходами, в одному «коридорчику» можна зберігати рюкзаки та взуття – це дозволяє звільнити більше простору всередині.

Спальник. Навіть у літню пору для ночівлі в наметі потрібен спальний мішок, тому що вночі температура знижується, у горах це особливо відчутно. Існують синтетичні та натуральні наповнювачі для спальників. Раджу обирати натуральні, наприклад із пуху, тому що вони мають кращу термоізоляцію.

Також важливо обрати спальник правильного розміру, щоб уникнути проникнення зайвого повітря, яке зробить процес нагрівання довшим. Існують прямокутні спальники, кокони та трансформери. Найкраще обрати мішок у формі кокона, який звужується ближче до ніг: у ньому менше простору й, відповідно, тіло зігрівається швидше.

Під спальник необхідно постелити туристичний килимок. Це може бути каремат, надувний або складаний килимок. Він виконує функцію термоізоляції, захищає від прохолоди, вологи, яка йде від землі, і нерівностей поверхні.

Також можна взяти надувний матрац, щоб стелити замість килимка. Проте варто врахувати, що його вага є більшою за килимок і він зазвичай потребує спеціального обладнання для надування.

Я раджу брати каремат або складаний килимок, тому що це найбільш надійні варіанти. Надувне спорядження можна легко пошкодити – і у вас не залишиться захисту під спальником.

Кухня. Для приготування їжі в поході вам знадобиться спеціальне обладнання. Насамперед це казанок, який виконує функцію каструлі або сковорідки. Найкраще обирати алюмінієвий з анодованим покриттям – спеціальним шаром, який захищає метал від окислення й механічних пошкоджень. Або можна взяти казанок із неіржавої сталі чи титановий.

Також вам потрібна спеціальна система, яка складається з туристичного газового балона (до 200 грамів) і прилада для горіння – газового пальника. Це дозволить готувати навіть в умовах дощу, коли не можна розвести багаття. Для розпалу пальника або багаття потрібно мати сірники чи запальничку. Сірники раджу обирати водонепроникні, тому що звичайні можуть не розпалюватися за підвищеної вологи. Також можна взяти сухий спирт для кращого займання.

Із посуду спакуйте миску, кружку, ложку та ніж. Я раджу брати все металеве, тому що керамічні чи скляні речі мають велику вагу й можуть розбитися на шляху. Окрім того, металевий посуд можна ставити на багаття або пальник для підігріву їжі чи кип’ятіння води. Як миску ще можна використовувати верхню частину казанка.

У поході дуже важливо мати достатньо води. Я беру щонайменше 2 літри на день і зберігаю місткості: на багатьох гірських маршрутах трапляються джерела, де за необхідності можна набрати ще води. Їхню наявність зазвичай маркують на картах.

Або ж можна взяти складану каністру. Це пластиковий мішок з ручкою до 10 літрів, який зручно транспортувати. Він легко складається та приймає будь-яку форму в рюкзаку.

Можна придбати сублімовану їжу, щоб не витрачати часу на приготування й не брати з собою посуд.

Ліхтар. Візьміть у похід ліхтарики. Це допоможе краще орієнтуватися у вечірню пору як на місцевості, так і в наметі під час пошуку необхідних речей. Важливо, щоб це був окремий ліхтарик, а не функція на телефоні, тому що телефон і портативні батареї можуть розряджатися. Найкраще мати два ліхтарики для намету та для вулиці.

Мапа. Обов’язково завантажте на телефон застосунок із картою місцевості, по якій збираєтеся подорожувати. Це може бути Mapy.cz або Maps.me. Також можна взяти паперову мапу.

Одяг

У похід горами потрібно підібрати правильний одяг і взуття, щоб уникнути переохолодження та травм. Я раджу обирати трекінгові кросівки з гумовими вставками. Вони добре фіксують голеностоп, виготовляються з міцного матеріалу, який захищає від ударів об каміння чи ґрунт. Гумові вставки захищають від промокання.

Як запасну пару взуття можна взяти трекінгові сандалі. Вони також добре фіксують ногу.

З верхнього одягу вам вистачить однієї куртки з мембранним шаром. Вона захищає від опадів і промокання та водночас дозволяє волозі тіла виходити назовні.

З теплого одягу рекомендую взяти флісову кофту. Вона легка, займає мало місця, але добре зігріває та виводить вологу. Якщо такий светр промокне, він швидко висихає. Однієї «фліски» цілком достатньо для подорожі на кілька днів.

Для захисту від сонця раджу мати кепку або панамку. На випадок дощової погоди та холодних ночей візьміть шапку або баф: це допоможе захистити вуха та шию.

У поході вам знадобиться кілька трекінгових футболок. Вони відрізняються від звичайних тим, що краще виводять вологу від тіла та зберігають тепло. Щоб уникнути небажаної засмаги, візьміть легку сорочку зі світлої тканини.

Штани також раджу обрати з мембранним шаром для захисту від опадів і переохолодження. Я використовую штани-трансформери, нижню частину яких за потреби можна відстебнути, а верхню – використовувати як шорти. Якщо ви обираєте звичайні штани, то для денних переходів покладіть у наплічник шорти.

Візьміть 2–3 пари шкарпеток і спідню білизну залежно від тривалості походу. Найкраще підійдуть трекінгові шкарпетки.

Гігієна

У похід потрібно взяти базові речі для гігієни: зубну щітку, пасту, туалетний папір, рушник, серветки та мило. Рушник краще обрати з мікрофібри, тому що він займає менше місця в рюкзаку та швидко сохне. Обов’язково візьміть аптечку з еластичним і марлевим бинтом, засобом для дезінфекції й оброблення ран та індивідуальними препаратами. Якщо у вас чутлива до сонця шкіра, рекомендовано мати сонцезахисний крем.

На шляху вам можуть трапитися гірські річки, у яких можна купатися. Проте вода в них значно холодніша, ніж у рівнинних річках чи на морі.

Для того, щоб прийняти душ, рекомендую придбати портативну душову систему для кемпінгу. Це ємність з трубкою для розпилення рідини, яку наповнюють водою та підвішують до дерева. У сонячну погоду вода в ній нагрівається.

Речі за бажанням

У похід можна взяти гамак. У теплу пору його іноді використовують для ночівлі, попередньо натягнувши над ним тент для захисту від опадів. Гамак бажано обрати з нейлону, тому що він має меншу вагу.

Для розподілення ваги рюкзака можна взяти трекінгові палиці. Вони допоможуть зменшити навантаження на суглоби й коліна.

Для підвищеного комфорту іноді беруть надувну подушку, проте мені незручно нею користуватися. Зазвичай для ночівлі я кладу під голову флісову кофту.

Щоб сидіти на траві, можна взяти килимок-сидіння або ж використовувати замість неї каремат.

Для зберігання документів, телефона, портативної батареї й інших важливих речей, яким може нашкодити волога, раджу мати гермомішок. Це спеціальна водонепроникна торба для подорожей.

Для додаткового захисту рюкзака від вологи, рекомендую взяти рейнкавер – дощовик для рюкзака. Він часто продається в комплекті з наплічником.

Для початку зручно йти в похід командою або принаймні вдвох, щоб розділити групові речі: намет, казанок, їжу. Якщо ж ви вирушаєте в самостійну мандрівку, врахуйте, що все спорядження доведеться нести самотужки.

Перед стартом обов’язково проінформуйте рятувальні пости про свій маршрут.