Мало не щодня нові європейські країни відкривають для подорожей. Зараз українці можуть полетіти у відпустку в Португалію, Іспанію, Німеччину, Австрію, Францію. Щоправда, умови у всіх різні, а правила в’їзду постійно переглядають. Деякі країни вимагають негативний тест на коронавірус, деякі – свідоцтво про вакцинацію, але визнають не всі вакцини та COVID-сертифікати, а видані лише в країнах ЄС.

Зібрали інструкцію, яка допоможе не заплутатися в нових правилах поїздок у Європу та поїхати у відпустку без зайвого стресу.

Перевірте правила в’їзду в країну

У липні Рада ЄС додала Україну до «зеленого списку» країн, для яких можна відкрити кордони навіть для необов’язкових подорожей. Відтоді країни одна за одною відкриваються для українців. У Німеччину, Францію, Іспанію, Португалію, Швецію, Нідерланди, Фінляндію, Австрію, Естонію, Литву, Латвію, Бельгію тепер можна поїхати зі свідоцтвом про вакцинацію, негативним ПЛР-тестом чи негативним тестом на антиген.

Слідкувати за останніми оновленнями списку відкритих країн зручно у твіттері міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. А детальніше перевіряти правила в’їзду для всіх країн в одному місці можна на мапі Міністерства закордонних справ.

Якщо ви плануєте поїздку не на завтра, переглядати інформацію про правила в’їзду необхідно як перед купівлею квитків, так і безпосередньо перед поїздкою. «Зелений список» країн Ради ЄС оновлюється кожні два тижні, відповідно до кількості хворих на COVID-19, а деякі країни оновлюють свої правила в’їзду кожного тижня.

Окремі країни, як-от Бельгія, вимагають заповнення онлайн-анкет для туристів. Інформацію про це також можна знайти на мапі МЗС.

Якщо ви подорожуєте з підлітками. Перевірте правила в’їзду для них, адже вони можуть відрізнятися від вимог для дорослих або ж бути такими самими. В Україні отримати щеплення від COVID-19 можна лише з 18 років. При цьому деякі європейські країни вимагають підтвердження вакцинації для в’їзду вже з 12 років. Деякі країни дозволяють підліткам 12–18 років в’їжджати з негативним ПЛР-тестом.

Якщо ви подорожуєте з пересадкою. Перевірте правила транзитного в’їзду в країну, через яку ви збираєтеся подорожувати, тут. Деякі країни дозволяють транзит лише через певний аеропорт, обмежену кількість годин і вимагають додаткових документів. 

Якщо правила в’їзду в країну зміняться вже під час вашої подорожі, не хвилюйтеся, ви зможете вільно повернутися додому тоді, коли запланували це зробити.

Що із COVID-сертифікатами

Окрім закордонного біометричного паспорта, для подорожі вам необхідно взяти із собою негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 години, або негативний тест на антиген, зроблений за 48 годин. Якщо для в’їзду вимагається вакцинація, необхідний COVID-сертифікат.

Проте ситуація із COVID-сертифікатами поки що не до кінця зрозуміла. Зараз українці можуть отримати свідоцтво про вакцинацію у свого сімейного лікаря (чим він відрізняється від COVID-сертифіката ми пояснили тут). COVID-сертифікати у «Дії» поки що недоступні. Як повідомили у МЗС 12 липня, вони на стадії розробки й «найближчим часом» їхню готовність мають оцінити. Після цього їх мають оцінити спеціалісти Єврокомісії. Якщо в ЄС підтвердять готовність сертифікатів, Україна укладе міжнародні угоди, за якими наші COVID-сертифікати визнаватимуть у Європі.

Приблизних дат визнання українських COVID-сертифікатів у Європі у МЗС поки що не називають.

Потурбуйтесь про страхування

Обираючи туристичне страхування, перевірте, як саме компанія покриває лікування COVID-19. Більшість страхових оплачують і ПЛР-тести, й амбулаторне, і стаціонарне лікування ковіду за кордоном. Але деякі, наприклад, оплачують ПЛР-тест лише якщо він позитивний або ж передбачають обмежену суму виплат на лікування COVID-19. Скажімо, якщо передбачена сума тільки 1000 євро, цього може бути недостатньо для лікування в європейській лікарні, й решту доведеться заплатити самостійно.

Також не зайвим буде почитати відгуки користувачів, адже випадки, коли страхові не компенсують витрати на лікування, справді трапляються.

Якщо ви плануєте подорож заздалегідь, актуальним може бути страхування від невиїзду. Воно відшкодує витрати на заплановану подорож, якщо раптом ви не зможете полетіти через COVID-19 або інші причини. В основному такий варіант страхування пропонують туроператори.

Якщо ж ви організовуєте подорож самостійно, то додатково перестрахуватися із квитками на літак і житлом можна, обравши опцію безоплатного скасування. Її пропонують як деякі авіакомпанії, так і власники помешкань на Booking.com чи Airbnb. Така опція коштуватиме трохи дорожче, але в перспективі може заощадити вам значно більші суми та нерви.