Одного разу головний редактор The Village Україна Андрій Баштовий попросив продюсерку Наті Авдєєву доглянути за кімнатними рослинами, поки його не буде в місті. Він повернувся за кілька тижнів – вижили не всі вазони.

Аби з вами не трапилася така сама історія, разом із флористкою Мариною Кулик ділимося лайфхаками про те, як потурбуватися про домашні рослини, поки ви у відпустці.

Марина Кулик

флористка «Хай Росте»


Найкращий варіант – попросити друзів або родичів, аби ті доглядали за рослинами. Рекомендую детально пояснити або навіть розписати, як саме потрібно доглядати, якою кількістю води поливати та як часто. Але якщо попросити нікого, можна впоратися й власними силами.

Для початку треба відсортувати рослини: кактуси та сукуленти достатньо полити перед від’їздом, як зазвичай, і поставити у світлому місці, захищеному від прямих сонячних променів.

Решту рослин варто полити, обприснути або помити під душем. Зберіть їх в одному місці, світлому, але захищеному від прямого сонця. Невеликі рослини, а також ті, що люблять вологу, можна поставити в контейнер, заповнений керамзитом і водою. Так волога буде поступово надходити в горщики й не буде сильного перезволоження. Також можна поставити поруч контейнери з водою, вони будуть зволожувати повітря. Додатково можна накрити рослини плівкою чи прозорим контейнером для ефекту парника.

Для великих рослин або великих балконних контейнерів є ще один варіант. Наповніть пластикову пляшку водою, закрийте її кришкою та зробіть у ній маленькі дірочки голкою. Устроміть пляшку в горщик кришкою вниз. Так вода поступово надходитиме до коріння. Деякі садівники вважають цей метод не завжди ефективним, оскільки вода може швидко перейти з пляшки в субстрат, через що він буде занадто мокрий. Тому, якщо помічаєте, що вода швидко виходить із пляшки, поверніть її в землі, аби отвори трохи забилися й вода проходила повільніше.

Також можна змайструвати найпростіший пристрій для поливу. Для цього вам знадобиться будь-яка ємність з водою, розташована трохи вище горщиків із квітами, і товсті вовняні нитки, за допомогою яких вода буде надходити в субстрат. Товщина ниток залежить від того, скільки води необхідно тій чи тій рослині.

Розташуйте горщики з рослинами навколо ємності з водою. Один кінець кожної нитки занурте у воду та зафіксуйте. Інші закріпіть у кожному горщику з квітами. Таким способом можна зволожувати рослини аж до двох тижнів. Але за аномальної спеки нитки можуть швидко висихати, унаслідок чого подача води в горщики припиниться. Тому випробуйте свою конструкцію за кілька днів до від’їзду, щоб переконатися в її ефективності.

Зберегти вологість ґрунту в горщику можна й за допомогою вологого моху, яким укривають верхній шар ґрунту. Мох – це хороший накопичувач вологи, яку він поступово передає рослині.

Якщо ви живете в приватному будинку, рослини в глиняних горщиках можна закопати разом із горщиками в землю. Під час вашої відсутності вони будуть поглинати вологу з ґрунту.

Якщо ви їдете на відпочинок на декілька тижнів і більше та хочете бути спокійними за рослини, вам допоможуть автоматичні системи поливу. Їх можна придбати в спеціалізованих магазинах. Наприклад, система Blumat – найпростіший пристрій автоматичного поливу, який не потребує електроживлення. Принцип її дії дуже простий: конус, нижня частина якого зроблена з особливого виду глини, реагує на вологість ґрунту та за необхідності віддає воду. Саме глина є датчиком вологості ґрунту.

Керамічний конус наповнюють водою та щільно закривають кришкою, потім вставляють його в ґрунт так, щоб конус повністю зайшов у нього. До блюмата під’єднується шланг, другий кінець якого опускається в ємність з водою. Як тільки ґрунт у горщику стає сухим, блюмат починає подавати воду крапельним шляхом. Кількість води, що подається, можна регулювати, помістивши ємність з водою на певному рівні.

До від’їзду краще обрізати рослини: зріжте квітки й бутони в рослин, що цвітуть, щоб знизити потребу у воді. Також можна зрізати пошкоджене листя.

Не варто вносити добрива безпосередньо перед від’їздом, адже в спеку рослини споживають більше води, унаслідок чого в листя потрапляє багато солі. Якщо рослини постійно поливати, нічого страшного не станеться, але без поливу вони не зможуть впоратися з поживними речовинами, і це може призвести до опіків листя.

Якщо, незважаючи на всі зусилля, рослина все ж не отримала необхідної кількості води та зав’яла чи підсохла, часто достатньо просто зрізати все сухе листя й потримати горщик у ємності з водою доти, поки не перестануть з’являтися повітряні бульбашки. Також можна помити рослину під душем і поставити в затінок.

Якщо ваша рослина росте в закритому кашпо без дірочок на дні, будьте обережні, щоб не перезволожити її. У такому разі краще частіше обприскувати листя водою.