The Village поговорили з експертами та склали інструкцію, як убезпечити свій дім від пожежі: які рішення потрібно ухвалити насамперед, що можна зробити самостійно, а що потрібно вимагати у влади.

Основна причина пожеж у старих будинках – погана проводка. Як зрозуміти, що з нею щось не так?

У старих будинках причиною більшості пожеж є давня електропроводка. Раніше проводку заради економії робили алюмінієвим дротом. Під постійною напругою такі дроти стають ламкими, особливо у місцях з’єднань і згинів, це і слугує причиною замикань і пожеж. Щоб оцінити стан проводки, варто перевірити ключові місця в квартирі.

1. РОЗПОДІЛЬНИЙ ЩИТОК

Аби зрозуміти, що проводка стара, треба подивитися в розподільний щиток у під’їзді чи квартирі. Якщо там стоять ще радянські пробки чи старі чорні вимикачі – проводку треба замінити. Загалом її варто міняти кожні 20-30 років.

2. РОЗЕТКИ І ЛАМПОЧКИ

Першою ознакою наявних несправностей є тріск у розетці, який означає, що обгорів контакт від провідника. Він і починає потріскувати. Лампочка, яка блимає, чи проводка, яка дуже нагрівається – теж привід викликати електрика.

3. РОЗПОДІЛЬНА КОРОБКА

Окрім цього, варто перевірити дроти в розподільних коробках – круглих чи квадратних коробочках у стінах чи під стелею. Якщо дроти в них заплутані та скручені, то з’єднання потрібно замінити спеціальними затискачами – клемниками.

Як виправити проводку в квартирі?

За проводку в квартирі відповідає власник. Її можна замінити і самостійно, жодних дозволів для цього не треба, але в разі пожежі через неправильне розведення електрики відповідальність лежить на власнику приміщення. Тому краще звернутися до спеціалізованих компаній з ліцензіями та допусками на роботу з електрикою.

1. ЗАМІНІТЬ СТАРІ ПРОБКИ НА СУЧАСНІ АВТОМАТИ

Повна заміна проводки доволі затратна, якщо ви до цього не готові, варто хоча б замінити старі пробки та вимикачі в щитку на сучасні автомати. Вони більш чутливі до витоку струму, коротких замикань і своєчасно вимкнуть електрику, запобігши пожежі.

2. ЗРОБІТЬ ЗОВНІШНЮ ПРОВОДКУ

Щоб не робити капітальний ремонт, можна прокласти нові дроти у відкритому вигляді в кабельних каналах.

3. ОНОВІТЬ РОЗЕТКИ ТА СВІТИЛЬНИКИ

Також варто звернути увагу на старі розетки, вони не розраховані на велику потужність і можуть почати плавитися від підвищеного навантаження, якщо до них під’єднати занадто багато електричних пристроїв. Старі світильники та люстри теж є приводом для занепокоєння, з часом патрони ламп стають ламкими від постійної високої температури і тріскаються. Це може призвести до короткого замикання та, відповідно, пожежі.

Хто має лагодити загальнобудинкову проводку?

Зазвичай оцінити стан проводки в під’їзді можна неозброєним оком, проте краще провести незалежну експертизу. Мешканцям старих будівель рекомендують замовити аналіз усіх інженерних систем, а не тільки проводки: «Іскра може десь виникнути, але вона ніколи не перетвориться у пожежу, якщо у вас не порушені повітроводи – не забиті сіном чи старим мотлохом».

У теорії, за обслуговування проводки відповідає керівна компанія: гроші на ремонт закладені в квартплату. Проте часто якість і своєчасність проведених робіт залишає бажати кращого. Щоб ініціювати чи прискорити ремонт проводки, мешканцям варто організувати збори власників та написати звернення до керівної компанії. Наявність незалежної експертизи допоможе довести потребу ремонту. Що стосується повної заміни проводки, то за неї відповідає фонд капітального ремонту. На зборах власників мешканці можуть вирішити провести капітальний ремонт раніше від запланованого терміну.

Наскільки небезпечні дерев’яні перекриття? Чи завжди їх можна міняти?

Найбільший ризик виникнення пожежі мають будівлі з дерев’яними та змішаними перекриттями. Їх використовували у будівництві приблизно до середини 50-х років. Дізнатися, який тип перекриття у вашому будинку, можна в керівної компанії.

Перекриття, як правило, не міняють навіть під час капітального ремонту, оскільки це вимагає повного виселення мешканців. Також у квартирах історичних будинків часто є інтер’єри, що вважаються об’єктами культурної спадщини, і заміна перекриття означатиме їхнє знищення. Таким чином для проведення подібних робіт експерти мають скласти не тільки технічну, а й історико-культурну експертизу.

Головна проблема старих будинків у тому, що часто в результаті ремонту дерев’яні перекриття послаблюються – зменшується шар спеціальних вогнетривких елементів (наприклад, керамзиту), закладених у перекриття та стіни будівлі. Встановлення систем пожежної безпеки набагато ефективніше, ніж заміна дерев’яних перекриттів, навіть якщо це стосується старих будівель.

Що можна зробити, якщо з проводкою та перекриттям усе гаразд?

Придбайте вогнегасник

Найбільш простий та ефективний спосіб захистити своє житло від пожежі – придбати вогнегасники. Його потрібно встановлювати на кожні 30 квадратних метрів приміщення. Не варто боятися використовувати вогнегасники навіть у випадках малого загорання: піна не зіпсує меблі, але точно зможе запобігти пожежі.

Встановіть датчики диму в квартирі

Ще одним ефективним заходом запобігання пожежі є встановлення димових датчиків. Мешканцям рекомендують встановити автономні пожежні сповіщувачі – «невеликі млинці», які підвішуються до стелі та видають гучний сигнал при виявленні диму.

Придбайте саморятувальники

Окрім цього, мешканцям висотних будинків рекомендують запастися саморятувальниками – спеціальною накидкою із захисною маскою та клапаном для дихання. У разі пожежі такий пристрій дасть людині зайві 20 хвилин на те, щоб вибігти з будівлі. Придбати можна у будь-якому магазині пожежного обладнання.

Перевірте, чи є пожежні рукави в під’їзді

За безпеку в під’їзді та на поверхах відповідає керівна компанія. Наприклад, у під’їзді обов’язково мають бути пожежні рукави з водою. Якщо системи пожежної безпеки в будинку немає, платити за її встановлення мають мешканці.

Як встановити систему пожежної безпеки, якщо будинок – об’єкт культурної спадщини?

Мешканцям історичних будинків, найімовірніше, доведеться витратити кошти на ще одну експертизу, звернувшись до спеціалістів, у яких є атестація Міністерства культури. Експерти повинні встановити, які види робіт безпечно проводити в будівлі, та зробити висновок, чи буде завдано збитків пам’ятці архітектури. Далі експертизу узгоджує департамент культурної спадщини. Відомство може відіслати її на доопрацювання або взагалі відмовити, якщо проект не можна застосувати до конкретного будинку.

ТЕКСТ: Паша Яблонський

ПЕРЕКЛАД: Тетяна Коробка