На головного редактора музичного видання «СЛУХ» Максима Сердюка напали під кінотеатром «Київська Русь» на Лук’янівці. Його душили та побили, намагаючись вкрасти телефон.

Разом з експертом із самооборони розбираємось, як правильно поводитись, коли хтось намагається пограбувати вас на вулиці чи просто провокує бійку.

Текст: Віра Стадник, Ярослав Друзюк

Обкладинка: Андрій Баштовий

Максим Сердюк

головний редактор видання «СЛУХ»

Я тільки-но вийшов з роботи, близько 19:30, проходив вулицею Січових Стрільців біля центрального входу до кінотеатру «Київська Русь». Слухав музику в навушниках, із собою мав багато апаратури в сумці, зокрема ноутбук і камеру. Зазвичай, коли йду ввечері сам, намагаюся зменшувати гучність у навушниках. Але тоді цього не зробив – це ж майже центр міста, навколо завжди є люди, а поруч проїжджають автомобілі.

Майже біля входу до кінотеатру я відчув, що до мене хтось торкнувся ззаду. Потім мене відтягнули в темний кут біля головного входу. Ще секунда – і почали душити.

Я задихався, не міг нічого сказати. Мене поклали на спину і продовжували душити, нападник почав вимагати телефон. Обличчя грабіжника при цьому я не бачив. Поряд нікого не було, адже мене відтягнули в темний бік, де кут огляду з вулиці був обмежений. Раптом проходить жінка, я зміг видати якийсь звук. Їй явно було не до того, вона продовжила йти вперед, тільки сказала: «Хлопці, перестаньте!».

Я розумію, що знову залишився з нападником сам на сам. Однак він усе ж відволікся на цю жінку: це допомогло мені хоча б якось покликати на допомогу. За кожен із цих вигуків я отримав по обличчю. Але це злякало нападника, і він почав відходити.

Я подумав, що йому все-таки вдалося вкрасти мій телефон, спробував його наздогнати, аби принаймні побачити обличчя. Проте сили скоро закінчилися – і я зупинився. Перевірив кишені та сумку: усе було на місці.

Коли повернувся додому і шок минув, я зателефонував у поліцію, розповів про напад. Подзвонив передусім для того, щоб правоохоронці вжили якихось заходів, щоб на цій ділянці такого більше не повторилося. У мене запитали, чи потрібна допомога. Я сказав, що ні. Запитали, як виглядав нападник. Я відповів, що не знаю, бо не зміг розгледіти. І мені сказали: «Ну добре, дякую, будемо розбиратися».

Андрій Левченко

тренер із самооборони, співавтор книги «Психологія вуличної бійки»


Найперше і найважливіше правило – це старатися максимально уникати небезпечних ситуацій. Навіть якщо ви майстер спорту з боротьби і впевнені у своїх силах.

Треба бути максимально акуратними й намагатися не допускати бійок узагалі. Тобто не ходити пізно темними провулками, уникати небезпечних місць на районі й просто не провокувати людей. Це елементарні заходи безпеки. Не скажу, що вони дають стовідсоткову гарантію, але суттєво знижують ризики потрапити в неприємну ситуацію.

Коли хтось хоче пограбувати

На вулиці:

У всіх випадках адекватно оцінюйте ситуацію, що склалась, свої сили та суперника. Якщо немає реальних варіантів утекти або покликати на допомогу – краще виконувати те, що просить грабіжник. Особливо, якщо він поводиться агресивно.

Якщо грабіжник погрожує ножем або іншою зброєю – тут у будь-якому разі варто віддати гаманець. Здоров’я та життя важливіші за гроші. Захищатися варто, якщо ви точно знаєте, що робити, і маєте відповідну підготовку, тобто займались боротьбою або боксом. Але й тоді потрібно розраховувати свої сили, бо можна завдати нападнику великої шкоди і потрапити до в’язниці за перевищення необхідної самооборони.

Чинити спротив треба в одному випадку – коли ви розумієте, що вас хочуть убити. Тоді намагайтеся будь-якими можливими способами завдати шкоди супернику: це можуть бути нігті, зуби та підручні предмети, головне завдавати удар за ударом і не зупинятись, кричати про допомогу. І використовувати буквально все. Чим більше ви атакуватимете, тим важче буде грабіжнику, і він просто втече.

У приміщенні:

Найчастіше такі пограбування відбуваються у під’їзді або в ліфті. І тут знов-таки варто бути обережними, приглядатись до людей, що заходять разом з вами.

Якщо ви їдете у ліфті й на якомусь із поверхів до вас зайшла підозріла людина – не варто соромитись, просто вийдіть з нього, попросіть вас пропустити, здіймайте галас тощо. Хай це буде здаватися дивним і смішним, але ви залишитеся неушкодженими та з грошима.

Якщо уникнути пограбування не вдалось і в ліфті вас таки намагаються пограбувати – виконуйте умови грабіжника. Обмежений простір не дає нам змоги втекти, й допомогти в такій ситуації нікому.

Коли провокують на бійку

Якщо вас провокують на конфлікт, наприклад, штовхнули – потрібно завжди перепросити. Навіть якщо у цій ситуації ви маєте слушність, будьте максимально ввічливі, спокійні та доброзичливі. Не давайте причин для нападу.

Потім уже треба дивитися на ситуацію: якщо агресія не спадає і втекти чи уникнути бійки неможливо – атакуйте першими. Звісно, якщо ви вмієте завдавати правильних ударів, це дезорієнтує нападника на певний час і тоді можна спробувати втекти. Якщо розумієте, що фізично перемогти суперника не зможете – не чиніть опір. Так можна ще більше розізлити його, й удари будуть сильнішими.

Якщо нападник від вас далеко і ще не почав діяти, але вже кидає агресивні фрази на кшталт «Ану, стояти!» або починає за вами гнатись – потрібно вмикати режим «сороки». Тобто дуже голосно поводитись: кричати, можна вдарити по машині, щоб спрацювала сигналізація, привертати якнайбільше уваги.

Якщо на вулиці є перехожі – їх потрібно хапати за руки, розвертати до зловмисника і кричати щось на зразок: «Мене вбивають, допоможіть». Перехожі на вулиці часто можуть не розуміти, що ви в небезпеці, і пройдуть мимо.

Якщо побачили підозрілу людину і вона певний час вас переслідує, це можна перевірити: просто почати бігти. Якщо за вами побігли у відповідь – значить у людини погані наміри. Тоді треба себе убезпечити.

Якщо бійка почалась: як захиститися

Якщо вас почали бити, то найважливіше – тримати дистанцію і втриматись на ногах. Якщо ви впадете на землю, то суперник може просто зафіксувати вас і почати бити ногами, а це дуже небезпечно. Також важливо не сильно атакувати і відбиватись, бо зазвичай нападник кілька разів ударить і втече. Якщо ви почнете відповідати, то роздратуєте його і бійка триватиме довше.

Якщо на вас напали ззаду, теж потрібно моментально розірвати дистанцію та піднятись на ноги. Перекотитись, відповзти, відбігти чи відстрибнути, а потім лише розвертатись. Якщо ви одразу це зробите, нападник зможе легко продовжити вас бити, адже ви перебуваєте максимально близько. Тому дуже важливо розірвати дистанцію, щоб суперник не міг до вас дотягнутись, а потім уже діяти відповідно до ситуації.

Викличте поліцію

У будь-якому разі після бійок потрібно викликати поліцію. Навіть якщо ви перемогли. Бо, коли правоохоронцям зателефонує нападник, для вас це може закінчитися не так добре. Також бувають випадки, коли люди через певний час після бійок помирали. Тому варто обов’язково викликати поліцію та швидку допомогу, якщо потрібно.

Про засоби самооборони

Із засобів самооборони в Україні можна застосовувати газові балончики і травматичну зброю (для окремих категорій людей). Інші пристосування – тактичні ручки, різні маркери чи тростини, не є сертифікованими, і я не радив би це купувати. Бо якщо ви таки завдасте якісь ушкодження нападнику, на суді його адвокат може довести, що у вас був умисел чинити комусь шкоду, тому ви й взяли із собою цей пристрій. Тоді вже краще носити биту, бо її наявність можна пояснити заняттям бейсболом.

Газовими та перцевими балончиками дуже важливо вміти користуватися. З практики знаю, що при пограбуваннях люди часто забувають, що в рюкзаку є балончик. Тому якщо ви купили його – треба знати, як правильно застосовувати, і постійно тренуватись, відпрацьовувати техніку.

Балончик не є засобом стовідсоткового захисту, він просто може дати перевагу. Ви розпили газ в обличчя нападнику – тоді потрібно швидко втекти. Але навіть із заплющеними очима грабіжник може вас наздогнати і завдати ушкоджень. Це також варто враховувати.

Ще популярними є електрошокери для самооборони, але в нас вони заборонені. Ті пристрої, які продають в інтернеті, здебільшого не є сертифікованими, і ми не знаємо точно, як вони діють. Немає гарантії, що після застосування в нападника не зупиниться серце. Тому їх не варто купувати і носити із собою.

Також важливо займатися бойовими мистецтвами, особливо рекомендую батькам записувати на такі заняття дітей. Тренування нікому не зашкодять, але в майбутньому зможете захистити себе в різних ситуаціях.