The Village поговорив із клінером про те, як провести весняне генеральне прибирання, не зіпсувавши меблі й витративши мінімум зусиль.

Артем Васильєв

клінінг-спеціаліст, провів прибирання у сотнях квартир


З чого почати

Найголовніше – зорієнтуватися на місцевості і визначити порядок. Якщо сім’я велика і вдома, крім вас, ще хтось є, почніть прибирання з вітальні. Закінчите в ній – усі домашні перемістяться туди й не будуть вам заважати.

Почати прибирання найкраще з очищення доступних поверхонь: прибрати дрібні предмети зі столів, комодів, шаф. Це не тільки полегшить прибирання в подальшому, а й допоможе позбутися непотрібного: сміливо викидайте все те, чим не користувалися довгий час.

Важливо проводити прибирання зверху вниз. Тільки після збирання антресолей і шаф можна братися до столів і м’яких меблів, а вже потім – до миття підлоги. Ванну і туалетну кімнату прибирайте в останню чергу. Ви не раз в процесі роботи будете міняти воду, промивати ганчірки і губки, якщо ж робити це в чистій раковині, її доведеться мити вдруге в самому кінці.

Як полегшити процес

Для того щоб прибирання пройшло швидше, ось кілька порад:

 Прибирайте непотрібні речі з бортиків (наприклад, на раковині у ванній кімнаті або біля плити), оскільки переставлення їх з місця на місце під час витирання бруду буде вас відволікати і нервувати.

 Споліскуйте ганчірки і міняйте воду під час прибирання якомога частіше – так і процес буде ефективніший, і закінчите швидше.

 Тільки-но ви почистили стіл на кухні, витріть його насухо, щоб ніде не залишилося води: коли вона висохне, сліди будуть особливо помітні.

У повсякденному житті намагайтеся мити посуд відразу після їжі, очищуйте плиту або духовку після приготування: свіжі забруднення видаляються набагато легше.

І не варто чекати, що прибирання відновить ваші речі: якщо ви не дбаєте про них належним чином постійно, на жаль, ніщо не зможе повернути їм новизну.

Які засоби використовувати

У моєму арсеналі зовсім небагато ганчірок і невеликий запас побутової хімії. Усе, що справді потрібно для якісного і швидкого прибирання, – це чотири ганчірки (дві для скла і для протирання поверхонь насухо; одна з мікрофібри для кухні; зі штучної замші – для всіх інших поверхонь) і два мийні засоби (бажано біомарок).

Для кухні я обираю засіб з приємним легким запахом або зовсім без нього, а для сантехніки (від нальоту та іржі) найкраще підходять засоби з пульверизатором (вони більш економні та менше піняться). Ще один засіб можна використовувати для миття підлоги, додаючи його у воду або шампунь для пилососа.

Я не рекомендую проводити чищення м’яких меблів від складних забруднень самостійно. Навіть якщо ви впевнені, що купили відповідний засіб, уважно прочитали інструкцію і зробили все, що потрібно, є ймовірність, що ви можете погіршити ситуацію. Краще викликати професіоналів, які займаються чисткою килимів та меблів.

Як зробити прибирання приємнішим

Узагалі, прибирання – це не важка робота, до якої потрібно готуватися і налаштовуватися морально. Наш будинок – наша фортеця, і піклуватися про неї – наше завдання. Крім того, у процес прибирання можна залучити всю сім'ю, не звалюючи все на свої плечі.

Перетворіть рутину в гру, у якій братимуть участь усі домашні: змагайтеся на швидкість, придумайте бальну систему – лише фантазія може вас обмежити.

Текст: Анна Соколова

Переклад: Крістіна Ілларіонова

Обкладинка: Luis Tosta / Unsplash