Український застосунок для оренди житла Bird від компанії ЛУН запустив нову функцію – дизайнера інтер'єрів на основі штучного інтелекту. ШІ може перетворити квартиру з поганим ремонтом на дизайнерське помешкання у скандинавському стилі, кажуть розробники.

У вигляді першоквітневого жарту в застосунку також додали можливість перетворити інтер’єр на олдскульний, «повісивши на стіни улюблений усіма орендарями бабусин килим, поставивши жахливий диван і гардини 1980 року народження».

Редакція The Village Україна протестувала ШІ-дизайнера на дев’яти квартирах, які зараз здають в оренду в Києві. Показуємо, що з цього вийшло, і розповідаємо, як технологія може змінити ринок нерухомості, на думку розробників.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Як це працює

Під час перегляду оголошень у застосунку Bird користувач може обрати два варіанти трансформації інтер’єру: «з килимами» або «Скандинавія». ШІ згенерує редизайн інтерʼєру з обраним стилем і зі збереженням геометрії та наповнення кімнати. Ця функція може служити джерелом натхнення для облаштування власної квартири, кажуть розробники.

Так, у квартирі на Оболоні з блакитним картатим диваном і кухнею «під мармур» ШІ-дизайнер пропонує замінити ламінат на паркетну дошку, додати рослини й декор і цілком переобладнати кухню. Водночас у кутку з диваном ШІ дещо не впорався з компонуванням, перевантаживши простір.

У Bird пояснюють, що ШІ-дизайнер в його нинішньому вигляді – це лише старт роботи в цьому напрямі. Технологію будуть вдосконалювати.

А ось як програма змінила інтер’єр помешкання на Троєщині. Рослини з фотошпалер перенесли у фізичний вимір, другий диван замінили фальш-каміном, «постелили» килим, а місце для зберігання посуду в серванті перетворили на нішу для екрана.

Процес роботи програми починається зі збору вхідних даних – фотографій інтер'єру. Програма обробляє дані за допомогою алгоритмів машинного навчання, зокрема, аналізує кольорову гаму та функціональність інтер’єру. Щоб створити редизайн, ШІ потрібно 30 секунд.

Змінюючи дизайн, ШІ залишає оригінальну кольорову гаму та в загальних рисах розташування меблів. Може також запропонувати рішення для оптимізації простору, наприклад, продовжити робочу зону на кухні (водночас не подбавши про збереження радіатора) або розвернути холодильник, як на прикладі нижче.


Як це вплине на ринок нерухомості

«Ні, це не забере роботу в дизайнерів інтерʼєрів. Це приклад, із яким далі ще можна працювати, додумувати більше деталей, насамперед зручність для власників, враховуючи їхні потреби, планувати розводку електрики кінець кінцем. Це скоріше скоротить час роботи та дасть змогу брати більше клієнтів», – вважає Володимир Кубицький, розробник ШІ в ЛУН.

Ось який підхід ШІ використав для дизайну квартири у хрущовці на Лісовому масиві. Тигрову тему віртуальний дизайнер обіграв, перенісши принт із дивана на стіну у форматі картини.

Водночас у компанії вважають, що технологія вже найближчим часом змінить ринок нерухомості.

У Bird пояснюють, що за допомогою інструмента хотіли звернути увагу орендодавців на те, що «можна буквально трошки причепурити квартиру, і вона матиме сильно більший попит на ринку».

«Для цього не потрібні великі гроші, просто зніміть килим зі стіни. Ми вирішуємо цю проблему для користувачів додатка окремим фільтром, який теж робить ШІ. Але подібні квартири на ринку все ще становлять 10% від усіх оголошень», – каже Олег Соломаха, продакт-менеджер у Bird.

А так ШІ-дизайнер переосмислив оббивку меблів і килим у вітальні.

У Bird вважають, що ШІ може «круто» змінити не лише ситуацію на ринку оренди, а й ринок продажу. Розробники планують розвивати ШІ-дизайнера, щоб він міг створювати інтер’єри для новобудов.

Фіранки, непритаманні скандинавським інтер’єрам, ШІ-дизайнер пропонує замінити на декоративні дерева.

«У новобудовах ми маємо лише планування, за яким пересічній людині дуже важко зрозуміти, що відбувається, і візуалізувати кінцевий продукт. ЛУН робить 3D-моделі планувань, що значно покращує сприйняття», – кажуть у компанії.

Bird уже кілька років впроваджує ШІ у своєму додатку. Наприклад, за допомогою штучного інтелекту прибирають дублі оголошень, вилучають квартири із «зовсім жахливим» ремонтом і покращують якість фотографій приміщень.

Найближчим часом розробники також планують також презентувати функцію Bird Match – рекомендації на кшталт TikTok чи Netflix.

За допомогою Bird можна шукати квартири для оренди в Києві, Лондоні та Львові. Невдовзі також відбудеться запуск застосунку у Варшаві.