Після початку повномасштабного вторгнення росії засновник компанії SpaceX Ілон Маск запустив в Україні підтримку сервісу супутникового інтернету Starlink і надіслав термінали, які забезпечують зв’язок із супутниками.

Усі нормативні обмеження щодо використання Starlink на період воєнного часу скасували, тож наразі кожен охочий в Україні теоретично може встановити собі термінал і користуватися інтернетом від SpaceX.

Ми підготували детальний гайд із поясненнями про те, як працює Starlink, як цю систему використовують в Україні, наскільки реально зараз дістати термінал для особистого використання, як під’єднати Starlink, скільки це коштує та чи має взагалі сенс.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Як працює система Starlink

Starlink – це глобальна супутникова система компанії SpaceX. Вона має забезпечити бездротове інтернет-покриття для всієї планети, зокрема, у місцях, де зв’язок ненадійний або взагалі недоступний. В Україні в умовах війни Starlink дає можливість залишатися на звʼязку там, де стаціонарний і мобільний інтернет не працюють через пошкодження мереж.

Система Starlink складається з трьох головних компонентів: супутників на низьких орбітах, наземних станцій, а також користувацьких терміналів, схожих на домашні супутникові тарілки.

Супутник працює як посередник: він передає радіосигнал від наземної станції до користувача з терміналом і навпаки. Між самими наземними станціями та користувачами може бути відстань до тисячі кілометрів.

В Україні, наприклад, немає власної станції, однак українці однаково можуть користуватися інтернетом Starlink завдяки станціям у Польщі та Німеччині. Водночас через відсутність власної станції якість інтернету на сході країни гірша, ніж на заході, пояснювали в Мінцифри. В Україні станцію планують збудувати після війни.

Наразі SpaceX уже вивела на орбіту понад дві тисячі супутників, а до 2027 року їхня кількість має зрости до 42 000. Тоді, як стверджують у SpaceX, майже вся планета матиме інтернет-покриття від Starlink.

Хто привіз Starlink в Україну

Через три дні після повномасштабного вторгнення росії компанія SpaceX запустила в Україні підтримку сервісу Starlink і надіслала першу партію терміналів. Напередодні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров звернувся до Ілона Маска у Twitter із проханням під’єднати Україну до супутникового інтернету.

Насправді SpaceX вела з Україною переговори про запуск Starlink ще за півтора місяця до вторгнення, розповіла президентка компанії Гвінн Шотвелл. За її словами, SpaceX чекала на офіційного листа з дозволом, але він так і не надійшов до 24 лютого – натомість отримали «запрошення» у Twitter.

Фото: КМДА

Наразі в Україну доставили вже понад 10 000 терміналів Starlink. Понад 3000 терміналів SpaceX надала безоплатно, також із закупівлями та доставкою допомагала американська урядова агенція USAID. Частину терміналів допомогли отримати міністри цифрової трансформації різних країн ЄС та інші партнери, зазначив Михайло Федоров в коментарі The Village Україна.

Обладнання також завозили самостійно бізнеси, громадські організації, волонтери та громадяни для особистого використання.

Хто вже користується Starlink в Україні

Мінцифри та Держспецзв’язку передають термінали насамперед військовим, а також лікарням, підприємствам критичної інфраструктури, школам, пожежним частинам, державним установам, волонтерам.

Наприклад, українські лікарні за місяць отримали майже 600 терміналів Starlink. За словами Михайла Федорова, наразі потреби критичної інфраструктури та медичної сфери Starlink повністю задовольнили.

Starlink в Іванкові. Фото: Osinttechnical
Фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр
Фото: Павло Нарожний

Starlink передають у населені пункти, де інфраструктура була зруйнована внаслідок бойових дій. Так, у Чернігівській області на базі одного термінала відновили мережу місцевого провайдера в п’яти селах. Без Starlink людям довелося би чекати на відновлення інтернету декілька місяців.

Термінали передають і просто в користування громадам через сільські ради. Там термінали працюють як публічна точка доступу: охочі можуть прийти у сільраду та підключитися до Wi-Fi, пояснив Михайло Федоров.

Фото: Михайло Федоров

Також система Starlink допомагає налагоджувати зв’язок українських мобільних операторів. Наприклад, «Київстар» за допомогою обладнання Starlink відновив зв’язок у Бородянці, Vodafone – в Ірпені, а Lifecell – у Бучі.

Місцевий провайдер відновлює інтернет у селах Чернігівської області. Фото: Михайло Федоров
Встановлення терміналів Starlink у Бучі. Фото: Михайло Федоров

Усі термінали, надані як гуманітарна допомога, поки що працюють безоплатно, питання про абонплату вирішуватимуть після війни, каже Федоров.

Після критично важливих підприємств системи Starlink отримали й ІТ-компанії. Мінцифри надсилала термінали за запитом компаніям з Асоціації IT Ukraine із розрахунку один комплект на 100 користувачів.

Водночас деякі компанії самостійно купують обладнання Starlink і передають його на потреби ЗСУ та підприємств критичної інфраструктури. Наприклад, «Укрзалізниця» отримала 15 терміналів від IT-компанії N-iX, а Львівський ІТ Кластер передав 25 терміналів міським службам Львова. Термінали для армії активно закуповують волонтери.

Чи всім охочим дозволено користуватися Starlink в Україні

У квітні національний регулятор дозволив використовувати термінали Starlink усім охочим в Україні, зокрема й пересічним громадянам і бізнесам.

До ухвалення цього рішення теж не було заборон, але були нормативні обмеження щодо використання пристроїв. Існували побоювання, що масове використання терміналів може впливати на роботу обладнання українських військових, однак вони не підтвердилися.

Оскільки Starlink запускали в Україні екстрено, в умовах війни, формальності загалом відійшли на другий план. Так, за нормальної процедури компанія спершу мала зареєструвати в Україні своє представництво, пройти атестацію обладнання, отримати дозвіл на використання частот, а вже потім завозити термінали. Однак в Україні все відбулося навпаки. Starlink Ukraine як представництво компанії SpaceX зареєстрували в Україні тільки 27 квітня, коли в країні вже працювали тисячі терміналів.

Як замовити термінал в Україну та скільки це коштує

Здобути термінал в Україну для особистого користування реально, але це займе час, пояснив у коментарі The Village Україна інженер Олег Кутков, який став першим в Україні користувачем Starlink, а також створив спільноту для користувачів та зацікавлених у технології в Україні.

За словами Куткова, є два способи отримати термінал. Перший – замовити на офіційному сайті Starlink, другий – купити вживаний термінал.

Комплект Starlink. Фото: Wikimedia

Купівля через офіційний сайт

Процедура така: користувач вказує адресу, а система повідомляє, чи є можливість забезпечити сервіс в обраній локації. Якщо так, користувач може зареєструвати обліковий запис і внести депозит у розмірі $110 – це вартість щомісячної абонплати за користування інтернетом Starlink.

Коли термінал буде готовий до відправлення, користувачу надійде лист на електронну пошту – попросять оплатити обладнання. Наразі комплект Starlink коштує $549 (без урахування вартості доставки).

Термінал приїде готовий до роботи та прив’язаний до облікового запису. В Україну термінали доставляють, однак не у всі регіони. Доставку організовує, наприклад, Meest Express.

Щодо термінів доставки, буває по-різному. Деяким користувачам термінали доставляли й за 8 днів, іншим – за два тижні. Останнім часом спостерігаються значні затримки: є люди, які чекають свої термінали місяць і більше.

Вживаний термінал

Інший спосіб – замовити вживаний термінал, наприклад, на eBay. Найголовніше, купуючи такий термінал, отримати доступ до облікового запису. SpaceX має офіційну процедуру трансферу: потрібно звернутися до продавця та попросити його ініціювати трансфер облікового запису на свій email. Після цього новому користувачу приходить лист від SpaceX, де покроково розписано, як перереєструвати обладнання. Попередній власник втрачає доступ до облікового запису й обладнання. Тут варто бути обережним, адже трапляються недобросовісні продавці, які задорого продають обладнання, а потім не допомагають виконати трансфер.

Важливо, яка версія прошивки встановлена на терміналі. Вона повинна бути не старшою за ту, що вийшла в березні поточного року, – інакше термінал не зможе працювати в Україні. Тобто якщо термінал пролежав у продавця в іншій країні кілька місяців, і він його не вмикав (або взагалі не розпаковував), активувати його в Україні так просто не вийде. Продавець повинен спочатку активувати термінал у «рідній» локації, щоб він під’єднався до супутників, і залишити працювати на 24 години. За добу прошивка оновиться, і термінал буде готовий до роботи в Україні.

Якщо є така можливість, термінал можна замовити на адресу в Польщі – туди він приїде швидше, ніж в Україну. Однак у цьому разі теж потрібно буде активувати термінал в Польщі та почекати добу, щоб він гарантовано отримав оновлення та зміг працювати в Україні.

Наскільки якісно працює Starlink в Україні

Термінали Starlink мають кілька модифікацій, пояснює Олег Кутков. Старіша версія – це кругла антена. На перших фотографіях Starlink Михайла Федорова можна побачити коробки саме з такими терміналами, їх досі постачають в Україну як стокові. Друга версія – прямокутна та компактніша. Обидві версії працюють однаково та забезпечують однакову якість зв’язку, але новий прямокутний термінал споживає майже вдвічі менше енергії та не так сильно нагрівається, як круглий.

Для військових найкращий варіант – кругла версія, тому що до такого термінала можна було через роутер під’єднати своє обладнання кабелем Ethernet. У новій модифікації роутер не має вбудованого порту Ethernet, він забезпечує тільки Wi-Fi (бездротове з’єднання). Користуватися Wi-Fi військовим небезпечно, тому що на нього можуть навестися вороги. 

Старий термінал. Фото: Сергій Борзов
Новий термінал. Фото: Сергій Борзов

Під час замовлення терміналу немає можливості обрати версію. SpaceX сама вирішує, який термінал надіслати, керуючись власною логікою. Розв’язати проблему з прямокутним терміналом можна двома шляхами: придбавши адаптер Ethernet від SpaceX окремо або кустарним переробленням.

Загалом якість послуги в Україні та швидкість інтернету відмінна, вважає Кутков. Він фіксував максимальну швидкість у 278 Мбіт. Водночас спостерігалися затримки сигналу до 75 мс, що вважається поганим показником, наприклад, для геймінгу.

За словами Олега, поточної кількості супутників Starlink на орбіті вистачає для покриття всієї України, однак коли супутників стане більше, а країна матиме власну наземну станцію, зменшаться затримки сигналу та більш рівномірно розподілиться навантаження в системі: наразі українські користувачі під’єднуються або до Польщі, або до Німеччини. SpaceX обіцяє, що на фінальній стадії проєкту затримка сигналу буде на рівні 25 мс.

Як під’єднати Starlink

Процес під’єднання доволі простий. У комплекті з терміналом-антеною користувачу надсилають кріплення, роутер, кабель для під’єднання терміналу до роутера та кабель живлення. У кріпленні є отвори для саморізів, щоби можна було зафіксувати антену на стіні або на даху будинку.

Спершу треба приєднати антену до роутера, а сам роутер під’єднати до електромережі.

Усі налаштування пристрій здійснює самостійно: антена сама буде змінювати положення, щоб «спіймати» сигнал від супутника, рухати її не потрібно. Користувач має тільки встановити застосунок Starlink із Google Play або AppStore, залогінитися і виконати інструкції. Для мережі потрібно придумати назву та пароль, після чого вона з’явиться у списку доступних точок Wi-Fi. Паролем до Wi-Fi потім можна буде поділитися з іншими користувачами.

Як встановлювати термінал Starlink

Антену обов’язково потрібно розташовувати на відкритому просторі. Територія розповсюдження сигналу від термінала залежить від того, наскільки відкрита площа, на якій його використовують, пояснював Михайло Федоров. У польових умовах термінал може роздавати сигнал на кілька сотень метрів.

Березневе оновлення допомогло адаптувати термінали Starlink для України. Зокрема, раніше термінали не можна було використовувати як пересувну точку доступу, вони могли працювати тільки там, де їх активували. Тепер на Starlink увімкнули роумінг, тож один термінал можна перевозити та використовувати на різних локаціях і навіть на ходу. Термінал можна під’єднувати до генератора чи сонячних батарей.

Starlink у селі Любеч на кордоні з білоруссю, Чернігівщина. Фото: Михайло Федоров

Чи є взагалі сенс користуватися Starlink

Наразі немає жодних причин використовувати дорогий за українськими мірками Starlink у Києві й інших містах України, де є стабільне мобільне та стаціонарне інтернет-з’єднання, вважає Олег Кутков. Хіба що тримати його як резервний варіант на випадок надзвичайної ситуації, коли доступу до інших каналів зв’язку не буде.

А ось для віддалених регіонів, де немає хорошого інтернет-покриття, чи районів, де інфраструктуру було пошкоджено внаслідок боїв, Starlink є чудовим рішенням.

Можна поставити один термінал і під’єднати до нього відразу кілька будинків, надавши сусідам пароль. Якщо розділити абонплату між під’єднаними користувачами, інтернет від Ілона Маска обходитиметься не так дорого.

У березні Starlink став найбільш завантажуваним застосунком в Україні. Зображення: Михайло Федоров

Що буде зі Starlink в Україні після війни

На це запитання в Мінцифри наразі відповісти не можуть – пояснюють, що в умовах війни всі орієнтуються «за ситуацією». Starlink Ukraine ще має пройти всі формальні процедури, щоб запрацювати в Україні офіційно.

«SpaceX продовжить розвиватися в Україні. Представництво компанії Starlink Ukraine вже зареєстроване. Це перший крок до відкриття повноцінного офісу», – сказав Михайло Федоров в коментарі The Village Україна.

Експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун прогнозує, що після завершення війни сервіс буде доступний безоплатно на певний період для окремих військових і цивільних, однак переважну більшість користувачів, яким термінали надали як гуманітарну допомогу, згодом переведуть на абонплату (хоча, імовірно, з великим дисконтом).

Обкладинка: Микита Самойленко