Уже майже місяць Київ живе в умовах війни. На підступах до столиці тривають бої, а на саме місто ледве не щодня сиплються ракети. Але поступово місто звикає й адаптується до нових обставин. І КМДА регулярно звітує, що комунальні служби працюють. Працює і вивезення сміття. Розбираємося, як це тепер відбувається, чи треба сортувати відходи й куди їх дівати.

Вивозять сміття під звуки обстрілів

Як і до початку повномасштабного вторгнення росії, відходи з Києва вивозять на полігон №5 та сміттєспалювальний завод «Енергія».

Але компанії, які займаються вивезенням сміття, зараз не можуть працювати на повну потужність, пояснює The Village Україна директор КП «Київкомунсервіс» Максим Ляшкевич.

Для того є дві головні причини. Перша – не вистачає людей. Ще на початку березня в КМДА повідомляли, що місто шукає водіїв.

«Катастрофічно не вистачає водіїв вантажівок. Велика кількість працівників жила в передмісті й не може у звʼязку з бойовими діями прибути до своїх підприємств та працювати. Крім того, багато людей із зрозумілих причини виїхали та вивезли свої сімʼї в безпечні міста нашої країни та за кордон. Тому сьогодні ми маємо 40-60% від необхідної кількості працівників (на різних підприємствах по-різному)», – пояснює Ляшкевич.

Друга причина – якщо раніше сміттєвози їздили й уночі, то тепер вони можуть працювати лише до комендантської години, яка триває з 20:00 до 07:00.

«Фактично екіпажі виїжджають о 08:30–9:00 і працюють до 18:00. Через те, що на дорогах багато блокпостів, перевірка транспорту, сьогодні сміттєвози роблять по одній ходці на день, що не забезпечує покриття всієї території обслуговування. Тому ми працюємо «епізодично»: якщо квадрат чи зону обслужили в один день, то на наступний туди вже не заїжджають, а їдуть на іншу територію», – розповідає директор «Київкомунсервісу».

За його словами, водії сміттєвозів під час роботи вже не звертають увагу на звуки від ракетних ударів чи спрацювання української системи ППО. «Вони просто спокійно заправляють машини, сідають в автомобілі та їдуть збирати сміття. Наші хлопці, які виходять на лінію, – це просто наші герої комунальні», – каже він.

У комунальників зʼявилася додаткова робота

Київські комунальники під час війни взяли на себе додаткове навантаження. По-перше, «Київкомунсервіс» безкоштовно вивозить відходи від територіальної оборони та інших силових структур – це здебільшого пакування від продуктів чи інших поставок для захисників міста.

«Їде машина по маршруту, хтось повідомляє, що треба до тероборони заїхати. І ще я не чув жодного випадку, щоб хтось відмовився заїхати та забрати відходи в тероборони», – каже Ляшкевич.

Крім того, підприємство задіюють для ліквідації руйнувань будівель внаслідок ракетних обстрілів міста.

«Ми вивозимо спеціальною технікою те, що залишається після обстрілів. Це найбільш важка робота і найбільш прикра. І потім, коли люди розчищають свої квартири після обстрілів і виносять великогабаритні відходи, ми теж їх вивозимо», – кажуть в підприємстві.

Що робити, якщо контейнери переповнені

За даними міського голови Віталія Кличка, кожен другий киянин залишив місто. У «Київкомунсервісі» визнають, що й відходів стало менше – приблизно вдвічі. Якщо у мирний час вивозили від 2,5 до 3,5 тисяч тонн на добу, то зараз орієнтовно 1-1,5 тисячі тонн.

«Дуже довго не могли почати обслуговувати Соломʼянський район, тому що там велися активні бойові дії, – розповідає Ляшкевич. – Але зараз усе змінилося. Протягом останніх двох тижнів сміттєвози дісталися до всіх районів. Не можна сказати, що кудись машини не приїжджають».

Якщо контейнери біля вашого будинку переповнені, то можна звернутися до «Київкомунсервісу» – наприклад, написати у соцмережах або на електронну пошту. Після цього комунальники відправляють на проблемну локацію сміттєвози.

«Графіки вивезення сміття були складені з розрахунку, що будинки повністю заповнені людьми повністю. Ми відслідковували, скільки людей проживали в якому будинку. Зараз цього спрогнозувати неможливо. Можливо, десь є перенакопичення на контейнерних майданчиках. Але воно при заявках усувається на наступний день або через день. Люди до нас звертаються через Facebook, сайт, електронну пошту», – каже Ляшкевич.

Чи працює роздільний збір сміття

У «Київкомунсервісі» підкреслюють, що головна задача зараз – підтримувати нормальний санітарний стан прибудинкових територій, щоб не виникали неприємні запахи й не заводилися гризуни чи таргани. Тому комунальники вивозять лише зміст контейнерів для змішаних відходів.

«Ми спробували останній тиждень збирати окремим сміттєвозом суху фракцію. Але у звʼязку з тим, що до моменту активної фази збору контейнери для змішаних відходів були переповнені, то в баки для вторсировини викидали звичайні відходи. Поки не налагодиться робота, поки сміттєвози не зможуть їздити з більшою періодичністю (2-3 ходки на добу), ми просто не можемо забезпечити збір окремих компонентів», – пояснює Ляшкевич.

Важливо! Киян закликають за можливості поки не викидати в загальні смітники пластик, папір, картон та інші сухі відходи, а зберігати їх у себе вдома.

Поки що комунальники не мають можливості налагодити регулярне вивезення відсортованих відходів, хоча планують спробувати ще раз зібрати вторсировину.

Зокрема, хочуть організувати збір макулатури, бо відновив роботу один із заводів, що переробляє папір.

Утім, більшість переробних заводів, куди відправляли вторсировину з Києва, поки що не працюють. А Гостомельський склозавод, який переробляв скляні пляшки, взагалі зруйнуваний через військові дії.

Що з небезпечними відходами

Старі батарейки, термометри та енергозберігальні лампи, теж поки доведеться потримати вдома.

Вміст помаранчевих контейнерів для небезпечних відходів, встановлені по місту, поки не будуть забирати. У «Київкомунсервісі» побоюються, що там можуть бути вибухонебезпечні речовини.

«Після того, як встановиться мир, ми з відповідними службами обійдемо кожен із цих контейнерів і тоді вже запустимо знову збір небезпечних відходів. Велика кількість диверсійних груп працює. Яким чином вони будуть діяти, ніхто не розуміє. Вони можуть вкладати вибухові речовини в контейнери для сміття», – кажуть в підприємстві.

Ініціатива «Батарейки, здавайтеся», чиї контейнери були встановлені в мережевих супермаркетах і магазинах, теж призупинила збір. Усі регулярні внески, які щомісяця надходять на її підтримку, під час воєнного стану вирішили направляти до фонду «Повернись живим».

Що тепер робить «Україна без сміття»

«Україна без сміття» з 24 лютого закрила станцію сортування. Команда УБС переключилася на волонтерську роботу – допомогу теробороні, армії та цивільним.

«Ми вирішили припинити свою пряму діяльність. Ми вважаємо, що це небезпечно пропонувати людям переміщуватися містом, бо не знаєш, коли і де впаде снаряд, – розповідає The Village Україна голова УБС Євгенія Аратовська. – Також ми скасували можливість надсилати пакування «Новою поштою». Ми вважаємо, що в цей час дуже важливо, щоб «Нова пошта» доставляла необхідні товари – ліки, гуманітарну допомогу. Перевантажувати її упаковками з пакування, на нашу думку, недоречно».

Утім, незабаром УБС планує запустити збір вторсировини, який буде безпечним для киян.

«До нас звертається багато людей, які не хотіли кидати сортування навіть під час воєнного стану і які б зараз хотіли розвантажити свої балкони. Тому ми, скоріше за все, запропонуємо безпечну можливість [здавати вторсировину]: наша автівка буде зупинятися біля популярних станцій метро. Таким чином, люди не будуть ризикувати. Якщо буде повітряна тривога, вони зможуть укритися у бомбосховищі метро. Зараз цю можливість ми відпрацьовуємо».

Коли саме зможуть запустити цю послугу, в УБС поки не беруться прогнозувати. Але, каже Аратовська, забирати сміття планують і на правому, і на лівому березі.

Деякі відходи знадобилися для оборони міста

Для вторсировини, яку зібрали, але не встигли відправити на переробку до 24 лютого, знайшли застосування.

Скляні пляшки знадобилися в першу чергу – для коктейлів Молотова, які готували в столиці.

«Контейнери зеленого кольору, куди містяни викидали скляні пляшки, під час підготовки до оборони Києва витрусили. Люди готували, як гарно сказав львівський мер, «бандерівський смузі», – кажуть в «Київкомунсервісі».

Пластикові пляшки на 5-6 літрів, які були на станції «України без сміття», передали в бомбосховища, щоб набирати технічну воду.

«Також зʼявився запит на бляшанки, тому що хлопці роблять свічки для окопів», – розповіли в УБС.

Обкладинка: Київкомунсервіс