Сервіс оренди заміських будинків «Уліс» запустили Євген Лавренюк та Ігор Фарберов, засновники мереж Dream Hostel і Druzi Cafe та сервісу Doba.ua. Концепція передбачає будівництво та здавання в оренду будинків на природі. Перший об’єкт уже запустили за годину дороги від Києва. The Village Україна розпитало в співзасновника Євгена Лавренюка, як і для кого працює «Уліс».

Що таке «Уліс»

Зараз «Уліс» – це чотири будинки модульного типу в селі Дудки Київської області. Холдинг Dream Family (Dream Hostel і Druzi Cafe) придбав територію та звів перші prefab-будівлі: компанія пропонує інвесторам купувати будинки, а гостям – орендувати житло подобово. «Ми створили платформу, де одні люди зможуть здавати заміські будинки, котеджі та дачі в оренду, а інші – їх орендувати», – пояснює концепцію співзасновник Євген Лавренюк.

Засновники кажуть, що першу локацію свідомо запустили неподалік від Києва: майданчик розташований неподалік від Гостомеля. Місце обрали через великий відкритий простір поблизу лісу, який до того ж не є транзитним. «Лише година від Києва, але тут є відчуття, що ти в місці, де зупинився час. У нас тут можна зустріти й лося, і косуль. Але водночас є всі зручності для гостей», – каже Лавренюк.

Сервіс бронювання «Уліс»

Першу локацію «Уліс» уже ввели в користування, будинки з однією чи двома спальнями можна взяти оренду на день, вихідні, тиждень чи інший період на сайті. До кінця літа пропонують сезонні ціни: здебільшого від 3500 гривень за добу. Наприклад, на останні вихідні серпня зараз можна забронювати будинок на шістьох людей за 4500 гривень за добу. У низький сезон, з осені, ціни будуть знижувати – орієнтовно 2000–2500 гривень. Також планують ввести тижневі тарифи зі знижкою на 20–30%.

Як придумали сервіс

Як й у випадку з кількома новими проєктами в подібному форматі, The Riverbird’s Nest від Марка Вілкінса та Bursa Cabins від Bursa Atelier, засновники визнають, що поштовхом для розвитку стала пандемія. «У час пандемії можливість виїхати за межі міста на свіже повітря почала цінуватися більше, водночас пропозиція в цьому сегменті була вкрай обмежена», – розповідає Євген Лавренюк. Каже, що переконався в цьому на власному досвіді: неподалік від Києва можна знайти оренду, але зазвичай це окремі будинки, які треба було шукати через особисті знайомства. «Загалом в Україні є або комплекси відпочинку високого класу з високим цінником, або радянські бази відпочинку з євроремонтом. Ми хотіли запропонувати щось інше», – додає Лавренюк.

Водночас у світі відпочинок такого типу є досить поширеним. «Vacation rentals або second homes – це великий ринок у США, який працює вже років 60 та оцінюється в мільярди доларів, – пояснює Лавренюк. – Це частина «американської мрії»: років до 60 ти виплачуєш кредит за перший будинок, а тоді береш другий будинок для відпочинку, скажімо, у Флориді чи на Гаваях». Заразом цей сегмент ринку нерухомості може бути й дохідним: «Оскільки американці зазвичай досить підприємливі, ці будинки в них не простоюють: близько 60% із них здають в оренду. Це роблять або власноруч, або через керівні компанії. Ще до пандемії в цей сегмент почали виходити великі готельні мережі, а найбільшим гравцем у США є Vacasa, які керують близько 30 тисячами будинків».

Засновники «Уліс» Лавренюк і Фарберов переконалися в перспективності подібного напряму після запуску Dream Hostel у Польщі. «Ми жили в Польщі понад рік, за цей час побачили, наскільки більше там можливостей виїхати й відпочити на природі. І не треба хвилюватися, що не буде де ночувати, – пригадує Лавренюк. Додає: «Категорія vacation rental в Україні не професіоналізована, розрізнена. Думаю, до пандемії не було достатнього запиту на внутрішній туризм. Але зараз є всі перспективи розвитку цього бізнесу».

Важливим сегментом аудиторії в «Уліс» називають родини: «З дітьми трохи ускладнюються подорожі, сімейна аудиторія зазвичай шукає новий досвід: показати природу, поплавати в річці, покататися разом на велосипедах тощо. Водночас ця аудиторія не хоче йти на компроміс зі звичним для себе рівнем комфорту». У Dream Family доповнюють, що в Україні послуги «Уліс» можуть сприйматися як альтернатива дачі.

Ми хочемо дати потенційним власникам дач новий варіант. Люди, які живуть у місті, але хотіли б мати власну дачу, нерідко стикаються з трьома проблемами. По-перше, треба знайти ділянку й побудувати на ній. По-друге, її треба постійно обслуговувати, ти до неї прив’язаний фізично, бо, якщо вже побудував, то треба там регулярно бувати. По-третє, проблема витрат: що менше часу ти проводиш на дачі, то менш ефективно використовуєш кошти.

Ми вирішуємо всі ці три проблеми. У нас люди купують готові рішення, передусім не треба витрачати час на пошук ділянки й будівництво. По-друге, ми як керівна компанія беремо на себе всі нюанси з обслуговування, поточного ремонту та охорони. По-третє, із пасиву дача перетворюється в актив, приносячи кошти за оренду, коли ти нею не користуєшся.

Євген Лавренюк

співзасновник сервісу «Уліс»

Окрім того, цей варіант може підійти не лише для відпочинку, а й для зміни обстановки, додають в «Уліс». «Є люди, які хочуть не так втекти з міста, як змінити обстановку на певний час. У нас можна працювати дистанційно, але робити це на природі. Можна вранці сходити на риболовлю, тоді попрацювати за звичайним графіком, а ввечері піти в ліс», – пояснює Лавренюк. Додає, що всі нові будинки проєктують із повноцінним робочим місцем.

Що на території

Наразі на ділянці чотири будинки в кількох конфігураціях: студія для двох гостей (41 м²), сімейний будинок для чотирьох гостей (52 м²) і будинок із двома спальнями для чотирьох гостей (55 м²). Будинки на чотирьох загалом можуть приймати до шести людей, додають у Dream Family. Готують їх за технологією prefab: виробляють у цеху окремі конструкції, тоді збирають на місці за кілька днів. «Це модульні будинки, але це не означає, що вони тимчасові чи не якісні. Конструктивні елементи за регулярної профілактики можуть прослужити 50 років», – каже Євген Лавренюк.

Головною перевагою локації називають поєднання з природою та близькість із лісом: «Незвично бачити простір без парканів – з тераси можна бачити великий простір без бар’єрів». Безбар’єрність і відсутність парканів навколо території – принципова позиція засновників. «Коли ми починаємо говорити з потенційними гостями власне про безпеку, то приходимо до розуміння, що річ не в парканах, – пояснює Лавренюк. – Є чимало досліджень, які підтверджують, що паркан може захистити від певного типу зловмисників, але йдеться про випадкових, а не «професійних» злодіїв. У цьому випадку відкритість прибирає спокусу залізти на територію».

Безпеку на території забезпечують завдяки цілодобовій охороні, кажуть в «Уліс»: «Охоронці не лише патрулюють територію, а й допомагають гостям. Загалом вони показують, що на ділянці є люди, які стежать за нею». Додають, що співпрацюють із місцевою патрульною службою та планують облаштувати кнопку персонального виклику охорони.

На території немає ресторану чи кафе, але згодом гості зможуть скористатися послугами кейтерингу від керівної компанії. «Це буде проста доступна їжа з акцентом на сезонні локальні продукти», – каже Лавренюк. Запустити сервіс планують восени.

Як працює «Уліс»

До кінця року команда планує побудувати на першій ділянці 21 будинок. Усі будинки Dream Family хоче продати, перейшовши до ролі операційного керування. «Ми не хочемо володіти цими будинками: наше завдання – будувати та продавати окремим власникам. Перші чотири будинки вже у власності. Зрештою, якщо кожним будинком володіє окрема людина, усі вони формують спільноту», – розповідає Євген Лавренюк.

Інвестиція в один будинок коштує від 85 до 99 тисяч доларів. У цю суму входить власне готовий модульний будинок разом із землею у 20 соток, а також інфраструктура, комунікації та ремонт. «Не люблю термін «під ключ», але це саме той випадок: ми надаємо будинок, повністю готовий для проживання, а також беремо на себе керування, маркетинг і комунікацію», – додає Лавренюк. На повернення інвестицій закладають від шести до десяти років – з 10–15% річних.

Окрім того, із подальшим розвитком проєкту «Уліс» планує залучати власників уже готових заміських будинків. «Поки будівництво тільки на нас, але в майбутньому зможемо пропонувати під здачу окремі будинки від інших власників», – кажуть у Dream Family.

Нові ділянки

До кінця року «Уліс» планує закінчити будівництво всіх будинків на першій локації. Водночас команда пропрацьовує можливість залучення ще двох ділянок у Київській області, одна з яких розташована неподалік від Ржищева. «Якщо все гаразд, наступного року починаємо роботу на двох інших локаціях», – каже Лавренюк. Додає, що в команди є плани облаштувати подібні майданчики поблизу Одеси та в Карпатах.

Фото: «Уліс»