HeForShe від ООН Жінки запускає проєкт «Місце без стереотипів». Його метою є зробити заклади харчування України більш толерантними, комфортними та гендерно збалансованими. «Місце без стереотипів» – це система підтримки та відзнаки закладів, які у своїй роботі дотримуються принципів гендерної рівності.

Ресторани та кав’ярні візьмуть на себе зобов’язання:

  • Забезпечити гендерно збалансований склад керівництва/управління закладу.
  • Зробити процес призначень на посади прозорим, мотивувати працівників подаватись і змагатись за топові позиції.
  • Забезпечити працівників правом на декрет і коригування робочого графіку для підтримки грудного вигодовування.
  • Провести тренінг/зустріч із працівниками в залах (офіціанти, адміністратори, бармени) з протидії проявам сексизму та домагань серед клієнтів.
  • Зробити заклад комфортним для батьків, надати місце/кімнату для переодягання дітей та сприяти неупередженому ставленню до грудного годування у залах закладу.

Першим закладом, який долучається до ініціативи, став Urban Space 500. Ми запитали в команди, як впроваджуватимуть зміни в роботу закладу, та дізналися в представниці HeForShe, чому це важливо.


Світлана Мусій

керівна співзасновниця Urban Space 500

Олег Бардяк

співзасновник Urban Space 500

Як саме персонал буде протидіяти проявам сексизму та домагань?

Нашим працівникам заборонено давати свої номери телефонів будь-кому з клієнтів для уникнення будь-яких проявів домагань або неетичного ставлення. Це правило суворе і поширюється навіть на клієнтів-співзасновників.

Менеджмент і персонал закладу залишають за собою право зробити зауваження відвідувачам, які використовують мову ненависті та застосовують вербальні чи невербальні форми домагання щодо інших відвідувачів. Персонал повинен повідомити відвідувачам, що згідно з правилами закладу такі прояви сексизму є неприйнятними та небажаними.

Як будете забезпечувати гендерно збалансований склад управління закладу?

У цьому напрямі головне завдання – відмова від стереотипів. Адже коли відкидаєш стереотипне ставлення, а оцінюєш насамперед професійність, то не треба нічого вигадувати. Квоти чи «позитивна дискримінація» стають не настільки суттєвими, як чіткі критерії відбору на позицію. Наш теперішній досвід того, що директорка ресторану і керівна партнерка-співзасновниця – жінки, інші двоє партнерів-співзасновників – чоловіки, свідчить на користь такого підходу.

Які будуть нововведення для працівників щодо декрету та грудного вигодовування дитини?

Ми вважаємо, що правом на декрет треба забезпечувати відповідно до вимог законодавства. Що не стосується вимог закону (ті ж питання коригувань графіку, наприклад), те будемо пропрацьовувати із залученням консультацій від ООН Жінки в Україні або інших експертів чи експерток.

Ми стаємо першими учасниками «Місця без стереотипів», щоб зробити успішний кейс у ресторанному бізнесі, яким надихатимуться інші. Очікуємо, що це позитивно вплине на роботу закладу, оскільки посилить бренд в очах поточних та потенційних працівників, а також батьків з дітьми, а ми бачимо цю аудиторію як одну з фокусних.

Як зробите заклад комфортним для батьків?

Ще на етапі планування та реалізації проєкту ми старались зробити заклад максимально комфортним для батьків: зручний пандус, безбар’єрний простір, доступна для обох батьків кімната для перевдягання, можливість годування у відокремлених приміщеннях. На черзі – дитяча зона, котрою вже займаємось.

Щодо грудного вигодовування, на наш погляд, ключовим тут є інформування. Починаючи з публічного оголошення про долучення нас до «Місця без стереотипів» та, наприклад, цієї статті. Далі вводитимемо відповідні комунікаційні повідомлення в наші соцмедіа, згадуватимемо в інших публікаціях, можливо, організуємо окрему публічну подію на цю тему. Розраховуємо, що наша кампанія також вплине на людей, які можуть бути проти грудного годування. Хоча таких ми в ресторані досі не зустрічали.

Ольга Дячук

координаторка руху HeForShe в Україні

Чому HeForShe вирішили запустити цю ініціативу?

Ресторани, кав’ярні та бари – це ті місця, де міські мешканці проводять чимало часу: від візитів за кавою до ділових обідів чи вечер з друзями. Культура харчування в закладах стала поширеною, а це означає, що кожен відвідувач має почуватися комфортно під час відвідин улюбленого місця. Саме з цих міркувань у мене виникла ідея запустити проєкт, який водночас став би системою підтримки та відзнаки закладів, які у своїй роботі дотримуються принципів гендерної рівності.

Як часто заклади будуть долучатися до мережі «Місце без стереотипів»?

Ми не ставимо собі за ціль долучити якомога більше закладів за якомога коротший час, не збираємось ударними темпами кріпити свої таблички на входах кафе. Я хочу, аби ця відзнака мала цінність, а приєднання до проєкту «Місце без стереотипів» (яке передбачає і долучення до руху HeForShe) відбувалось осмислено та відповідально.

З керівництвом кожного закладу ми будемо зустрічатися і працювати індивідуально, визначати серйозність їхніх намірів та слабкі сторони, на яких треба сфокусуватись. Ми не будемо схиляти чи вмовляти заклади приєднатись, як і, власне, не вмовляємо нікого з партнерів долучатись до руху загалом – це завжди ініціатива самих лідерів думок, медіа, компаній та організацій.

Проєкт «Місце без стереотипів» буде мати також характер флешмобу: заклади, долучаючись та беручи на себе зобов’язання, будуть передавати естафету далі – наступному закладу. Такий принцип допоможе створити атмосферу професійної та «доброї» конкуренції між різними кафе та ресторанами. Адже «Місце без стереотипів» – не про те, як отримати чи переманити більше клієнтів, а про те, як зробити простір комфортним і відповідальним. У цьому питанні конкуренції не може бути.

Чи можна зробити простір повністю позбавленим стереотипів та сексизму?

Наскільки це можливо зробити повністю – складно відповісти. Але крок за кроком ми повинні «нормалізовувати» тему гендерної рівності, вводити її в публічний дискурс. Теми фемінізму і прав людини не мають залишатися тільки в академічних та правозахисних колах, ми хочемо, аби про важливість рівності задумалось якомога більше людей.


Фото: Андрій Скробач