The Village Україна напередодні сезону передноворічних обіцянок запитує у продюсерки та психотерапевта про те, як краще виконувати те, що запланував.


Катя Галицька

продюсерка Radioactive Film

Моє головне завдання – зробити так, щоб розкадровка перетворилася в кіно. Для цього я координую роботу сотні людей в одному проекті. Зазвичай у роботі в мене перебувають 2-3 проекти одночасно.

Будь-яку обіцянку собі (на новий рік і не тільки) потрібно записувати. Лише тоді, коли обіцянка виражена словами на папері, вона стає планом. Наприклад, щороку я обіцяю, що більше читатиму (щоразу збільшуючи кількість книг).

Для цього в кожному новому річному блокноті я відразу виділяю три розвороти:

 книги, які я планую купити / прочитати (крім читання, я дуже уважно ставлюся до створення домашньої бібліотеки);

 книги, які я купила;

 книги, які я у підсумку прочитала.

Блокнот Каті Галицької збирає усі списки, завдання та плани

За такою логікою стає відразу зрозуміло, наскільки я близька до своєї мети і чи варто мені читати швидше.

Наступного року я пообіцяла собі більше уваги приділити когнітивній науці. Для початку я зробила список основних логічних помилок, які ми допускаємо. У моїх планах розібрати кожну, щоб більше їх не допускати.


Оксана Затворнюк

психотерапевт

Письмові практики – це сучасна система дієвих психотерапевтичних методик, які допомагають розібратися в собі, глибше зрозуміти або висловити почуття, впоратися зі стресом, поставити нові цілі, зробити висновки, ухвалити рішення.

Методику письмових практик першим запропонував американський психотерапевт Айра Прогофф. Учень Юнга, який деякий час спостерігав за його роботою та дійшов висновку, що у безумовно глибокої і дієвої методики професора є два суттєвих недоліки.

По-перше, метод «аналітичної психології» коштував досить дорого, що автоматично робило його недосяжним для великої кількості людей. Другий недолік, на думку Прогоффа, полягав у тому, що Юнг, визнаючи за кожною людиною право на власний «емоційний словник», проте, мимоволі нав’язував пацієнтам свою систему інтерпретацій.

Нині у психологічній практиці використовують методику психологічної самодопомоги, освоївши яку, ви зможете самостійно регулювати свої душевно-психологічні процеси, контролювати обіцянки, які ви ставите собі найчастіше наприкінці року або напередодні дня народження. Письмових практик є досить багато, запропоную декілька .

Незакінчене речення

Цей популярний метод не вимагає регулярності й багато часу, зате в потрібний момент завжди прийде на допомогу.

«Незакінчені речення» допомагають розібратися в тому, що відбувається «тут і зараз» і побачити максимально прості шляхи виходу із ситуації. Усе, що вам потрібно, це заздалегідь придумати і записати в блокнот своєрідні шаблони незавершених фраз: «Я хочу ...», «Мені цікаво ...», «Я відчуваю ...», «Я хвилююся, тому що ...», «Я засмучена, тому що ...» і так далі.

А ось на місці трьох крапок у потрібний момент треба написати про те, що саме ви відчуваєте, думаєте, переживаєте.

Пропозиції можуть повторюватися – це допоможе чіткіше сформулювати проблему. Головна умова – швидкість. Писати потрібно швидко, не відволікаючись.

Список зі 100 пунктів

Пропоную вибрати тему, яка вас турбує, і скласти за нею список зі 100 пунктів.

Не лякайтеся обсягу роботи – практика показує, що підготовка повного списку рідко займає більш як півгодини.

Ось кілька прикладів: «100 справ, які я мрію зробити», «100 місць, які я хочу відвідати», «100 причин роздратування» «100 варіантів змінити життя» . Для того щоб подібна практика була справді ефективною, треба дотримуватися кількох нескладних правил:

 аркуш паперу повинен бути пронумерований заздалегідь;

 писати потрібно швидко;

 не можна перериватися (і відволікатися) доти, доки не буде написаний останній, 100-й пункт;

 не можна перечитувати в процесі;

 не можна критикувати себе;

 не варто боятися повторів і суперечностей – вони, як і у випадку з «незакінченими пропозиціями», потрібні і важливі.

На кінець списку варто звернути особливу увагу: як правило, приблизно після 70-го пункту люди пишуть абсолютно несподівані для себе речі – у цей момент до справи підключається наша підсвідомість.

Перечитайте список. Чи готові до роботи? Скажімо, якщо кожен день намагатися усунути по одній з «100 причин роздратування», то через три місяці, з ними можна розправитися практично повністю!

Лист собі у майбутнє

Досить популярна передноворічна техніка розвитку цілеспрямованості, впевненості в собі та досягнення цілей – «Лист собі у майбутнє», яку можна розцінювати як техніку ефективного самонавіювання.

Отже, як написати лист самому собі в майбутнє? Лист ви можете писати як розповідь своєму другові, рідним або ж Санта-Клаусу.

Лист має бути датований 31 грудня наступного року.

Намагайтеся описати в листі всі сфери і нюанси, які для вас важливі у теперішньому часі. (наприклад, не «я хочу, щоб у мене був будинок», а «у мене є свій дім»). Крім того, досягнення повинні бути візуалізовані й описані максимально конкретно: «у мене є 4-кімнатний цегляний будинок з великою верандою та альтанкою, у передмісті Києва, на березі озера».

Опишіть усі сфери життя, які важливі для вас: особисте життя, сім’я, робота, кар’єра, бізнес, хобі, друзі тощо.

Коли ви будете писати лист самому собі в майбутнє, швидше за все, певні моменти вам будуть даватися непросто, ви будете відчувати психологічний опір, навіть відторгнення. Подолавши такий опір, ви зробите ще один вагомий крок до позбавлення від комплексів і навчитеся долати психологічні бар’єри, що піде вам тільки на користь.

Технологічно це можна зробити по-різному. Наприклад, просто написати лист на папері, заклеїти його в конверт і написати на конверті дату, раніше якої відкривати його не можна. Можна відіслати листа самому собі на електронну скриньку за допомогою сервісів відкладених відправлень, вказавши точну дату відправки.

Тільки не треба думати, що достатньо написати листа, і бажання здійсняться: цей метод може лише посилити ваш емоційний настрій, зміцнити ваші способи досягнення цілей приблизно так само, як візуалізація або афірмація. А діяти ви все одно повинні, і це найголовніше.

Такі списки не лише допомагають побачити свої головні завдання або бажання, а й дають емоційний поштовх до дій.