Більша частина українців (57,5%) готові чинити опір у той чи той спосіб у разі військового вторгнення, ідеться в нещодавньому дослідженні КМІС. Серед них понад третина (37,3%) готові чинити збройний опір, а чверть українців готові опиратися, беручи участь в акціях громадянського спротиву.

Що ще можна зробити в передчутті військової загрози? Задонатити посильну суму грошей або плести маскувальні сітки – розповідаємо, як просто зараз кожен може підтримати армію.

Де можна зробити внесок

  • «Повернись живим»

Це благодійний фонд допомоги армії, який забезпечує війська тепловізорами, нічною оптикою, безпілотниками й іншою технікою. Також фонд займається навчанням військових, має проєкти спортивної реабілітації ветеранів і допомагає їм розвивати бізнес. Під час внесення коштів можна обрати, куди саме їх спрямують. Зробити внесок можна тут або на Patreon.

 Детальніше про «Повернись живим» – в інтерв'ю керівника військового відділу фонду Андрія Римарука.

Фото: Повернись живим

З цим фондом активно співпрацюють українські бізнеси. Наприклад, до Дня захисника України Dodo Socks «перетворили дві тисячі шкарпеток на три безпілотники для української армії», перерахувавши 10% від вартості кожного замовлення. А під час благодійної акції до Дня закоханих зібрали понад 617 тис. грн, щоби придбати шість мобільних комплексів спостереження, які називають «очима» воїнів на найбільш важливих ділянках фронту.

  • «Армія SOS»

Підрозділи «Армія SOS» займаються виготовленням безпілотників, авіарозвідкою, розробляють програмне для керування вогнем і навігаційне забезпечення. Також вони закуповують військову амуніцію, засоби захисту та зв’язку, продовольство та доставляють їх на передову. Допомогти коштами можна тут.

Фото: Армія SOS
  • «Кожен може допомогти»

Організація «Кожен може допомогти» підтримує вимушених переселенців, родини загиблих у зоні АТО та мешканців дитбудинків або притулків для старих, які через воєнні дії опинилися поза увагою, а також збирає гуманітарну допомогу.

Фото: Кожен може допомогти

«Допомогти тепер так само просто, як підписатися на Netflix!»,– кажуть у благодійній організації. На сайті організації можна зробити разовий внесок або встановити «щомісячну допомогу». Це означає, що кожного місяця з вашої картки автоматично буде списуватися вказана вами сума благодійного внеску.

  • На сайті Міністерства оборони

Якщо хочете допомогти українській армії без посередників, можна надіслати гроші відразу до Міністерства оборони. Їх мають спрямувати на матеріально-технічне та медичне забезпечення ЗСУ.

Якщо немає змоги допомогти грішми, можна плести маскувальні сітки

Можна навчитися плести маскувальні сітки або маскувальні костюми, які називають «кікіморами». Цим займається проєкт «Маскувальна сітка для армії руками волонтерів», який об’єднує понад сотню волонтерських груп у всій Україні. Перелік цих груп у своєму місті та районі можна знайти тут.

Якщо з хендмейдом не задалося, можна просто пошукати в бабусиній шафі старі речі або обрізки тканини та віддати їх волонтерам, адже часто вони змушені звертатися до пошивних фабрик і стокових магазинів, щоби придбати там тканину. Тож речі, які ви вважаєте непотребом, можуть отримати друге життя.

Обкладинка: «Повернись живим»