У рубриці «Корисна звичка» The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, які можуть зробити життя краще. Цього разу говоримо про те, як підтримання рівню вітаміну D може покращити життя.

Анастасія Галецька

лікарка-ендокринолог


Вітамін D надходить під дією ультрафіолетового випромінювання, або потрапляє до нас з їжею. Він необхідний для підтримки функцій організму, нервової системи, і засвоєння кальцію.

Вітамін D2, надходить з дріжджів, грибів та деяких рослин. А вітамін D3 потрапляє з тканин тварин, і також під дією ультрафіолетового випромінювання.

Чим шкідливий дефіцит або надмірна кількість вітаміну

Дефіциту вітаміну D впливає на нервову систему, через що можлива схильність до депресивного стану, і погано самопочуття. Нестача вітаміну впливає і на опорно-руховий апарат та кістки, адже без вітаміну D не засвоюється кальцій.

Дефіцит вітаміну D збільшує ризик виникнення гострих респіраторних захворювань, зокрема коронавірусу. Масштабні клінічні дослідження доводять, що у тих хто приймає вітамін D ризик заразитися коронавірусом хоч і не зменшується, але перебіг захворювання полегшується.

Від перенасичення вітаміном D може виникати гіперкальціємія. Це коли в організмі надлишок кальцію від надмірної кількості вітаміну D.

Звідки його можна отримувати

  1. Харчування. Яйця, молоко, сметана, сир, печінка, риба. Найбільше з молочних продукти і яйця, бо їх вживаємо кожен день.
  2. Перебування під сонячним промінням.
  3. Капсули або сиропи. У осінньо-зимовий час рекомендується приймати підтримуючу дозу вітаміну D. Але це не обов’язково. Добавки без лікаря собі призначати не треба. Тому що може розвинутись гіперкальціємія, коли в організмі надлишок кальцію від вітаміну D.

Якщо здаєте аналіз рівню вітаміну D - лікар подивиться його, і призначить дозу, щоб позбутися дефіциту. А потім триматиму на підтримуючій дозі. Особливо це стосується людей, які мають захворювання і в групі ризику, та вагітних.

Хоча капсули і сиропи найбільш прямо насичують вітаміном D, правильно підібрані продукти теж його стабільно підніматимуть хоча й з меншою швидкістю. Головне - тривале дотримання харчового плану з їжею, що містить вітамін D.

Кому варто слідкувати за рівнем ретельніше

Вегетаріанці та вегани завжди мають дефіцит вітаміну D, через відсутність у раціоні продуктів тваринного походження. Вони підпадають під тих, кому призначають аналіз рівня вітаміну D. Вітамін D також необхідний маленьким дітям, та людям поважного віку.

Також ретельно слідкуйте за рівнем у випадку:

  • ожиріння;
  • вагітності або годування дитини;
  • захворювань кісток, таких як остеопороз, остеомаляція;
  • хвороб нирок і печінки;
  • та після операцій на шлунку і кишківнику.