У рубриці «Корисна звичка» The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, які можуть зробити життя краще. Цього разу говоримо про те, як звичка тримати спину рівно змінює якість життя.

Артем Кобзин

кінезіолог


Усі внутрішні органи прикріплені до чогось: до хребта, ребер або діафрагми. З переліченого, хребет є найбільш рухомою частиною. Тому якщо людина горбиться, це матиме великий уплив на всі внутрішні органи, особливо на легені й серце. Легені й серце під тиском хребта деформуються та стають менш витривалими.

Через це прості фізичні навантаження ставатимуть складнішими з часом. Відсутність спорту й роботи над спиною впливатиме й на міжхребцеві диски, які через свою не тверду будову амортизують хребет. За неправильного положення спини, відсутності спорту й недостатнього кровообігу, диски починатимуть руйнуватися.

Якщо людина горбиться, це матиме великий уплив на всі внутрішні органи

Вирівняти спину допоможуть лікувальні вправи, які збільшують силу й еластичність м’язів тулуба. Фізична активність збільшуватиме міцність кісток, і під час падіння шанс того, що ви щось зламаєте, сильно зменшиться. Адже спорт допоможе покращити гормональний фон, а паращитоподібна залоза краще вироблятиме кальцій.

Артур Янковський

тренер-реабілітолог


Для вирівнювання спини треба зміцнювати верхню та середню частини спини. Робота над ротаторами плеча, нижньою й середньою частиною трапецієподібних м’язів, дельтаподібними, круглими та найширшими м’язами спини допоможе вирівняти спину: треба відводити лопатки назад і донизу.

Завдяки цьому плечі розгорнуться, а спина вирівняється. Зі зміцненням м’язів спини допоможуть підтягування. Якщо ж підтягування робити не вдається, можна робити вправу «Ангел», у якій, лежачи на животі, ви ніби повільно малюєте ангела рівними руками від ніг до простору над головою.

Працювати треба й із грудними м’язами. Є спеціальні масажі, які розслаблятимуть грудні м’язи, і тоді вони не будуть тягнути плечі вперед.

У людей, які мають проблеми з поставою, часто буває гіпертонус попереку. Щоб розтягнути м’язи попереку, варто зміцнювати м’язи преса. Робити треба це правильно, не прогинаючи спину та втягуючи живіт. Це простіше робити у вправах, де поперек притиснутий до підлоги й не прогинається.

Клавдія Максименко

тілесно-орієнтована психотерапевтка


Через зміну положення спини є вплив фізичного на психічне та психічного на фізичне.

У зв’язку психічного на фізичне, людина згортається всередину через такі емоції: печаль, страх, злість, тобто ті, які умовно ми вважаємо негативними. А розпрямляється, коли проходить крізь позитивні переживання. Отже, у пригніченому стані людина ніби згинається під навколишнім гнітом. А коли негативні емоції із себе скинути, людина природно розпрямлятиметься. Коли кажуть: «Тримай спину рівно», це буде складно зробити тому, на кого тиснуть важкі емоції.

Коли негативні емоції із себе скинути, людина природно розпрямлятиметься

Якщо брати зворотну кореляцію – фізичного на психічне – згортання всередину – це сигнал «зупинка», коли треба від чогось сховатися. А розгорнутий стан для мозку буде сигналом «уперед». Тому спеціальне розгортання плечей зможе на деякий час додати ініціативності та налаштування на дію.

Дослідження показали, що якщо людина перед виходом на сцену декілька хвилин постоїть із розгорнутими плечима, то на рівні мозкової хімії вона стане більш ініціативною. Гормональний фон покращиться, а рівень кортизолу, гормону стресу, значно зменшиться. Окрім виступів, це допоможе й у спілкуванні. Для людей у пригніченому стані я раджу диханням розслабляти діафрагму. Тому що із прямою спиною та напруженим животом користі великої не буде.