У рубриці «Корисна звичка» The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. Цього разу говоримо про корисну звичку купувати речі свідомо. Тренд на усвідомлене споживання вже давно ввійшов у світ моди. Не тільки бренди рухаються до екологічності, а й люди, які купують одяг і почали замислюватися над свідомим шопінгом. Ми говоримо з Яною Червінською дизайнеркою та засновницею Sustainable Fashion Pad. Яна розповідає, чому важливо купувати речі свідомо, ділиться своїм досвідом свідомого ставлення до моди та дає кілька порад, як купувати речі свідомо.

Яна Червінська

засновниця платформи свідомої моди Sustainable Fashion Pad і ГО «Беззайве»


Яна Червінська

засновниця платформи свідомої моди Sustainable Fashion Pad і ГО «Беззайве»


Що таке стійка мода й чому важливо купувати речі свідомо

Стійка мода має масу параметрів. Це екологічність та етичність виробництва, це соціальна підтримка працівників фешн-брендів і фабрик, екологічність логістики, підтримка локального на різних рівнях, прозорість процесів і багато чого іншого.

Купувати свідомо – це як мінімум впливати на всю модну індустрію та змушувати дизайнерів і бренди замислюватися над змінами. Зміна в поведінці споживача – зміна вектора всієї модної індустрії.

Власний досвід свідомого ставлення до шопінгу

У мене ніколи не було дуже багато речей, ще з дитинства не мала їх надлишку й дуже розумно підходила до витрат. У нас це сімейне, усі покупки мали бути зважені. Виключенням було тільки, якщо ти не можеш забути про річ протягом декількох тижнів і знаєш, як інтегрувати її у свій гардероб.

Оскільки я хотіла бути дизайнеркою одягу з 10 років, змалечку шила собі одяг, а мама дуже багато мені в’язала. Потім, коли в мене вже був власний бренд і залишалися якісь семпли з колекцій, я часто щось шила із залишків тканин для колекцій. Але це радше про раціональний підхід до ресурсів і розумну економію.

У нас це сімейне, усі покупки мали бути зважені

Я почала замислюватися над цим свідомо у 2016 році під час стажування в бренді Camper, бо ми багато апсайклили та працювали з залишками продукції. Остаточно замислилася над тим, що хочу розвивати цю тему в Україні, у 2017 році, коли почала співпрацювати з Helsinki Fashion Week і вирішила зробити платформу стійкої моди Sustainable Fashion Pad.

Тоді нічого схожого не було і нам удалося реалізувати чимало освітніх проєктів і залучити багато партнерів, було цікаво. Зараз більше займаюся креативним консультуванням у сфері стійкого розвитку та співпрацюю з декількома громадськими організаціями, одна з них – «Беззайве», що пропагує ідею свідомого споживання та зменшення шкоди для людини й навколишнього середовища.

Поради для свідомого шопінгу

Я наразі бачу декілька загальних порад, які будуть прийнятними для різних аудиторій, оскільки споживачів можна диференціювати не лише за матеріальним або соціальним статусом, але й за їхнім ставленням до моди, трендів. Зараз з’явилося вдосталь цікавих варіантів для всіх:

  • купувати менше;
  • планувати капсульний гардероб;
  • купувати якісні речі, тобто речі з якісних тканин, із фурнітурою, яка не зіпсується;
  • не обирати дешевий масмаркет, а купувати речі в локальних виробників. За можливістю можна купувати бренди сегменту люкс, особливо це стосується взуття й сумок: речі таких брендів будуть слугувати більше 3–5 років і навіть довше;
  • також замість 2–3 покупок у масмаркеті спробуйте інвестувати в дорогу річ улюбленого бренда. Вона буде для вас знакова, і точно отримаєте більше задоволення, ніж від імпульсивних покупок у дешевих брендах.

Також раджу ретельно дбати про речі. Тобто прати на правильних режимах, віддавати до хімчистки, якщо прання може зіпсувати структуру тканини або всю річ. Можна творчо ремонтувати речі, оскільки будь-який недолік можна декорувати, кастомізувати або перешити / перефарбувати річ.

Для тих, у кого є потреба купувати нове, хто слідкує за трендами або в кого запит щось купити – це певний вид копінгу, тоді найцікавіше – це серфінг на рісейл-платформах ​​Grailed, ​​Vestiaire Collective, ​​Bump чи Trendhunters або на курованих вінтажних маркетах чи у вінтажних магазинах, якщо онлайн-шопінг не до вподоби.

Раджу ретельно дбати про речі

Kyivness, Portobello road market, Manhattans Babe, Valois Vintage і в багатьох інших можна знайти суперречі за помірною ціною й купити те, що комусь уже непотрібне. Також зараз популярності набули розпродажі власного гардероба в інстаграмі, теж цікаво за цим слідкувати й іноді можна купити щось дійсно неймовірне.

Перепродавайте свої речі. Можна здати речі в «Ласку», апсайклити зношені зіпсовані речі в ганчірки для дому, торби, килимки. Тут теж на поміч приходить креативність і розумна економія.