The Village Україна розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. Сьогодні говоримо про звичку здавати аналізи регулярно. Багато хвороб можна попередити, виявивши порушення організму на ранніх етапах. Щоби вчасно помітити зміни в організмі, необхідно регулярного його перевіряти. Ми запитали в сімейного лікаря, як часто потрібно проводити обстеження організму в тому чи іншому віці та які аналізи необхідно здавати регулярно.

Денис Савощенко

сімейний лікар


Чому потрібно регулярно здавати аналізи

Багатьом своїм пацієнтам, особливо тим, у кого є машина, я пояснюю це на простому прикладі. Раз на пів року ми веземо машину на ТО, щоби вона нормально працювала й у нас не було непередбачених проблем. Але до власного здоров’я ми чомусь ставимося байдуже.

За кордоном розповсюджена модель страхової медицини, вона доволі ефективна. Страхова медицина оплачує пацієнту всі обстеження й аналізи, оскільки дослідження показали, що дешевше кожні пів року робити повне обстеження організму, ніж потім лікувати людину.

Дійсно, простіше та краще профілактувати хвороби, ніж їх лікувати. В Україні багато пацієнтів звертається до лікаря вже на серйозних стадіях захворювання, яке можна було виявити на ранніх етапах. Наприклад, у нас велика смертність від онкології, оскільки часто люди звертаються до лікаря, коли хвороба вже не виліковна.

У різному віці в людини відбуваються різні біологічні процеси. Із самого народження наш організм постійно перебудовується, тому необхідно слідкувати за його показниками.

Обов’язково потрібно проводити регулярні обстеження організму. Багато хто починає замислюватися над цим після 40, але регулярно обстежувати свій організм потрібно в будь-якому віці.

Аналіз крові – це дзеркало нашого внутрішнього стану. Не завжди можна на фізикальному огляді побачити істинні причини проблем зі здоров’ям. Важливо дружити зі своїм лікарем, оскільки він завжди підкаже, які аналізи вам необхідно здати, враховуючи ваш вік і хронічні захворювання. Базовий розгорнутий аналіз крові може відповісти на безліч питань.

Багато хто намагається вести здоровий спосіб життя, починає правильно харчуватися та вживати біологічні добавки та вітаміни, але це теж хімічні елементи. Перед тим, як їх вживати, необхідно розуміти, достатньо чи недостатньо в нас тих чи інших елементів в організмі. Це потрібно для того, щоби ми не нашкодили собі.

Як часто потрібно здавати аналізи та які саме

Від 0 до 1 року за умови, що дитина здорова, є необхідність 2–3 рази робити розгорнутий аналіз крові з лейкоцитарною формулою.

Від 1.5 до 6 років за умови, що дитина здорова, потрібно здавати аналізи один раз на рік. Якщо дитина часто хворіє, тоді потрібно здавати аналізи частіше. У такому разі до загального аналізу крові може додатися аналіз бактеріального посіву. Цей аналіз перевіряє мікрофлору й дозволяє виявити певні мікроорганізми в дитини, яка часто хворіє. Просто вплинувши на цей мікроорганізм, ми уникаємо ускладнень у вигляді хронічних отитів, нежитів, уникаємо операцій із видалення аденоїдів і гланд.

Від 6 років діти вже ходять у школу, контактують з іншими дітьми, обмінюються мікрофлорами й починають частіше хворіти, тому з’являється необхідність здавати аналізи вже два рази на рік, тобто кожні пів року.

У пубертатному віці з’являється необхідність у додаткових аналізах. У дівчат пубертатний період починається раніше, ніж у хлопців. Тоді до базового аналізу крові в дівчат додається необхідність відвідування дитячого гінеколога, який за необхідності може назначити додаткові аналізи. Оскільки в цей період відбувається гормональна перебудова, можуть знадобитися аналізи на гормони, щоби дізнатися, чи немає ніяких порушень.

Іноді причиною зайвої ваги або зависокого зросту є гормональні порушення. Затримка росту може бути через залізодефіцитну анемію. Тому якщо ми помічаємо в дитини затримку росту, до звичайного аналізу крові додаємо спеціальні маркери на залізо, фолієву кислоту та вітамін В12. Це базові аналізи, які показують, чи є в дитини залізодефіцит.

З початком статевого життя в дівчат з’являється необхідність раз на пів року приходити до гінеколога та здавати аналізи на виявлення венеричних захворювань. Хлопцям, які почали жити статевим життям, необхідно раз на пів року відвідувати андролога та, окрім загального аналізу крові, аналізу на гормони, теж здавати аналіз на виявлення венеричних захворювань.

У 18–35 років раціональна частота проведення повного обстеження організму – один раз на 6 місяців. Сюди входять загальний аналіз крові, додаються біохімічні показники, щоби подивитися, як працюють внутрішні органи.

Також кожні пів року необхідно здавати глікований гемоглобін. Цей аналіз дозволяє виявити та запобігти розвитку цукрового діабету. На відміну від аналізу на глюкозу, рівень якої залежить від того, що й коли людина їла, аналіз на глікований гемоглобін дає статичний показник.

До базових аналізів додаються інструментальні види досліджень: УЗД, КТ, МРТ. Найпоширеніший метод дослідження для профілактики певних проблем – це УЗД.

Раз на пів року необхідно проводити УЗД черевної порожнини, органів малого таза, щитоподібної залози, серця. Зараз інструменти УЗД активно розвиваються, є можливість робити УЗД легень, що значно безпечніше за флюорографію. На УЗД легень можна на ранніх етапах виявити будь-які порушення, у тому числі туберкульоз.

Також кожні пів року необхідно здавати аналізи сечі та калу. Аналіз сечі дозволяє виявити інфекції в сечовидільній системі, перевірити роботу нирок. Аналіз калу дозволяє виявити запальні процеси в кишківнику та вчасно призначити правильне лікування.

За умови, якщо людина не має певної симптоматики, необхідність здавати аналізи на гормони становить один раз на рік. Базові аналізи на гормони, які необхідно здавати, це гормони щитоподібної залози та статеві гормони. Аналіз інших видів гормонів назначає лікар, залежить від скарг пацієнта.

Після 35 років до базових аналізів додаються обстеження серця та судин. Оскільки в такому віці розповсюджені захворювання серцево-судинної системи. До аналізу крові додаємо показники згуртування крові та ліпідну пробу.

Також обов’язково потрібно робити ехокардіографію серця, електрокардіограму. У чоловіків додаються обстеження у проктолога та гастроентеролога, оскільки в чоловіків найпоширеніший вид онкології – рак простати та рак кишківника.

І чоловікам, і жінкам раз на рік проводять гастроскопію шлунка. Після 40 років у багатьох людей виникають проблеми із судинами, які є у всьому організмі, а порушення кровообігу й недоотримання мікроелементів може призводити до розвитку гастроонкології. Тобто до цього ми слідкуємо за гінекологією та урологією, а після 35–40 років починаємо слідкувати ще за гастроентерологією та серцево-судинною системою.

Ілюстрації: Ouch