У рубриці корисна звичка The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим.

Євгенія Дубровська

дизайнерка інтер’єрів


2 роки тому клієнтка порадила мені прочитати книгу Марі Кондо. Я працювала над дизайном її квартири й помітила, що під час переїзду в неї не було пакетів із пакетами, а лише одна невелика коробка. Тоді я вирішила, що мені треба цього повчитися, та прочитала книгу. Вона повністю змінила моє життя та ставлення до побуту.

Перші 3 місяці після прочитання я старанно намагалася перелаштувати побут і позбутися зайвих дрібниць удома. Крім цього, усвідомила, що безлад і велика кількість речей захаращують ще й мої думки – узагалі все життя.

У мене є кілька правил, які допомагають усе організувати та підтримувати лад:

  • Якщо взяти собі за правило контролювати дрібниці та банально не приносити їх додому, то й захламлення не буде.
  • Щось одне купив і плануєш принести в дім – старе віддай чи викинь.
  • Ідеального місця для дрібних грошей не буває. Треба або завжди користуватися лише карткою, або не брати здачу, якщо це дрібні копійки. Вони все одно будуть розкидані по квартирі. Але ніяких банок для дрібниць удома не повинно бути.
  • Скільки б ви не купували коробок для речей – достатньо не буде. Тому що якщо не обмежувати себе, а колекціонувати всі ці дрібниці в коробках, з часом квартира перетвориться на склад із боксами.
  • У магазинах і супермаркетах я ніколи не беру зайвий пакет.
  • Стараюсь обмежувати себе в покупках. Перш ніж щось придбати, запитую себе, чи дійсно мені ця річ потрібна. А близьких прошу дарувати лише те, що дійсно мені треба.
  • Усі зайві речі я передаровую, якщо знаю, що людям ця річ потрібна.
  • Коли мені дуже шкода якоїсь речі, відкладаю її в окреме місце. Якщо місяць не згадую про неї й не з’являється бажання скористатись, тоді віддаю її комусь чи викидаю. Винятком є сезонні речі.

Ще одне правило, яке я винесла з книги: предмети вдома мають стояти вертикально – так вони займають менше місця та їх простіше організувати в шухлядах. Мене це сильно рятує, тому що я не дуже акуратна людина.