The Village Україна розповідає про корисні звички й прості дії, які можуть зробити життя кращим. У новому випуску – про те, чому варто користуватись іригатором, скільки разів це робити та як правильно обрати.

Карина Мєдіна

лікарка-ортодонт


Іригатор – це неймовірний пристрій для домашнього догляду за ротовою порожниною. Може бути стаціонарним і портативним. Він дозволяє повимітати залишки їжі й наліт з найбільш важкодоступних місць. Завдяки потужному струменю води все, що недочистила щітка, видаляється.

Чи може іригатор замінити класичну чистку

Іригатор не може замінити зубну щітку. Вони доповнюють одне одного. Спочатку варто почистити щіткою, а наприкінці дочистити іригатором міжзубні проміжки й віддалені ділянки щелеп.

Чи заміняє він зубну нитку

Можна сказати, що так. Він навіть краще працює, бо додатково масажує ясна, цим укріплює їх і є менш травматичним. Однак зубна нитка компактна й більш зручна на роботі або для походів у ресторани.

З якого віку можна користуватись іригатором

Іригатором батьки можуть дочищати зубки дитині вже з трьох років. Самостійно користуватися прибором дітлахи можуть починати з 5–6, якраз коли змінюються молочні зуби на постійні й з’являються проміжки між зубами, у яких накопичуються залишки їжі.

У кого він має бути обов’язково

Хочеться сказати, що у всіх, хто сумлінно ставиться до здоров’я своїх зубів і ясен. Та все ж життєво необхідний іригатор таким категоріям людей:

  • тим, хто проходить ортодонтичне лікування;
  • має ортопедичні конструкції (коронки, імплантати);
  • людям із захворюванням ясен.

Не можна користуватись іригатором після операції на яснах, а також людям, що хворіють на купероз судин. Більше протипоказань немає.

Як обрати

Необхідно звертати увагу на потужність моделі: що потужніше, то краще вичищає. А також на об’єм резервуару з водою. Об’єм 300–400 мл ідеальний.

Можна не витрачати всі гроші світу на модні іригатори з багатьма насадками, достатньо базової універсальної. Додаткові насадки необхідні тільки в разі вашої особливої потреби, наявності імплантів тощо.