The Village Україна розповідає про корисні й прості дії, що можуть зробити життя кращим. У новому випуску говоримо про звичку їсти більше овочів і додавати їх до кожного приймання їжі.

Олександра Агєєва

журналістка


Моя дружба з овочами почалася з типової причини: з Нового року я встигла набрати кілька зайвих кілограмів. Зрозуміла, що почуваюся некомфортно й захотіла повернутися до своєї зручної ваги. Завдяки дистанційній роботі, я розпочала домашній «марафон» схуднення, вирішила запровадити нову корисну звичку – їсти більше овочів. Це корисно і для втрати ваги, і для організму загалом.

Спочатку було не так просто, адже набагато приємніше з’їсти щось більш солоне або солодке, яскравіше за смаком. Я обирала лише ті овочі, які любила, і це був доволі маленький список. Згодом зрозуміла, що отримую обмежену кількість потрібних елементів, адже вони містяться в інших овочах і зелені. Почала додавати до меню по одному овочу, які здавалися мені найбільш смачними.Так у мою тарілку прийшов кабачок. Я додавала його в овочеві рагу, і згодом помітила, що він чудово смакує. Також прийшла спаржа, яку боялася готувати.

Як їсти більше овочів?

Найбільше овочів я вживаю на обід. Зазвичай, він складається з міксу салату, який можна придбати в будь-якому супермаркеті, помідорів та огірків. Часом додавала підсмажені без олії гриби, усе заправляла оливковою олією й спеціями. Поруч із салатом було рагу з овочів без картоплі, але з морквою, кабачком, грибами, а також м’ясом чи квасолею на вибір. Коли салати було лінь робити, їла просто свіжі овочі без солі. Така комбінація гарячого та холодного дозволяла мені з’їдати якнайбільше клітковини. Також додавала овочі до вечері, трохи менше – на сніданок.

Найголовніший лайфхак – у ставленні до овочів. Можна вважати, що це несмачно й краще з’їсти бургер. Однак після того, як починаєш вводити овочі в раціон, відчувати й бачити на собі результат, знайомитися ближче, то виявляється, що «овочі = несмачно» – це лише стереотип.

Різноманіття. Для тих, кому важко почати їсти більше овочів, варто просто віднайти рецепти страв з овочами, які будуть до смаку. Згодом виявиться, що вам подобалися броколі чи болгарський перець, просто раніше ви готували їх неправильно.

Замовляти страви з овочами в закладах. Так я схитрувала з броколі, яку не любила раніше. Щоб було легше повірити в те, що це смачно – я з’їла піцу з овочами, де була броколі. Після цього – цей овоч не зникає з мого раціону. Смачно приготовані овочі запам’ятаються, згодом буде вже не так важко готувати їх для себе.

Що це змінює?

Схуднення: я скинула 2,5 кілограми: навпроти мети поставила галочку. Велика кількість овочів у раціоні, спорт і відсутність шкідливих страв значно прискорили цей процес.

Відчуття легкості. Після я почала трохи забувати про свої «корисні правила»: їла більше м’яса або чогось не надто потрібного організму. Саме тоді я помітила, що після пробудження відчуваю важкість і мені це не подобалося. Коли систематично вживаєш овочі в потрібних кількостях, то отримуєш усі необхідні організму речовини, відчуваєш, що в міру ситий. Це дозволяє бути енергійним і продуктивним.

Тепер я вживаю значно більше овочів, ніж раніше, навіть після того, як схудла й досягла мети. Часом дивно, коли на тарілці немає помідори чи легкого салату. Відчуття легкості, яке дає велика кількість зелені та клітковини з овочів, перемагає – змушує піти в магазин, закупитися та забити ними холодильник.