The Village Україна розповідає про корисні та прості дії, що можуть зробити життя кращим. У новому випуску говоримо про звичку вимикати інтернет і відкладати смартфон за годину до сну, а зранку – не вмикати wi-fi відразу.

Євген Кагарлицький

креативний копірайтер


Раніше я постійно вимикав інтернет на ніч, щоб мене не будили сповіщення. Але ввечері часто залипав у смартфон і ранок починав так само. З часом зрозумів, що дуже багато разів упродовж дня тривожуся від контакту з телефоном. Коли бачу червоне світло на смартфоні про нові сповіщення, у мене виникає дискомфорт і тривога, ніби я щось пропускаю. Але в більшості випадків нічого важливого там немає.

Я також витрачав дуже багато часу та ментального заряду на досить порожні речі, як-от гортання стрічки в Instagram чи Pinterest. А коли наставав час засинати, то мій мозок за інерцією сканував усі відео та думки, які побачив за останні години. Тому зрозумів, що це не дуже цільове використання мого ресурсу. Замість того, аби дати мозку відпочити, я його продовжую навантажувати.

Вирішив, що ранок і вечір проводитиму без телефону та інтернету. Якщо станеться щось таке, про що я маю точно знати, то мені завжди можуть зателефонувати. Десь за годину до сну я вимикаю інтернет. Зранку я теж починаю свій день без нього. Тобто я прокидаюся приблизно о 7:00 і намагаюся до 10:00 приділяти час собі.

Спершу я почав вимикати wi-fi ввечері за годину до сну, а зранку навмисно не вмикав його відразу. Я не ставив собі чітких меж, просто хотів спробувати так кілька днів і зрозуміти, як мені з таким режимом.Мені сподобалося те, як я почувався. Відсутність постійного діджитал-подразника допомогла заспокоїтися, вранішня внутрішня біготня припинилася.

Зараз я стараюся зробити свій ранковий ефір максимально чистим, налаштуватися на робочий день. У мене є певні ритуали – роблю медитацію, зарядку, контрастний душ. Дуже люблю красиві та смачні сніданки, тому щоранку намагаюся приготувати щось цікаве й з’їсти повільно, без телефону.

Увечері я ніби відходжу від усього, що сталося, ментально очищуюся. Перед сном можу робити багато різного. Це може бути фільм чи книга, можу спілкуватися з друзями чи дівчиною, просто старатися перебувати в моменті. Медитую, п’ю чай, загалом – розслабляюся без телефону. Деколи виникає необхідність бути на зв’язку ввечері для роботи, але це одиничні випадки. Стараюся підлаштувати свій графік так, щоб у мене завжди було кілька годин на добу для себе.

Що це дає?

Стати спокійнішим

Не скажу, що я був дуже буйним до того, але завдяки такій звичці з’явилося набагато більше внутрішнього спокою. Постійне залипання в телефон можна порівняти з тим, коли ти обідаєш, а тебе постійно хтось штовхає у плече. Тобто ти це помічаєш, тебе це може бісити, ніякої користі від цього ти не отримуєш, бо ви не спілкуєтеся, а це лише такий зовнішній подразник.

Відчувати себе краще

Коли я починав ранок із листування чи залипань у YouTube, я міг пропускати те, що відбувається зі мною, який у мене настрій, який стан та інше.

Раніше я відволікався на речі, які особливо мене не стосуються, не є згенеровані мною. Тобто опирався на купу зовнішніх подразників і досвідів, замість того, щоб слухати себе. Особливо вранці, коли ми суперчутливі до всього. Прибравши телефон та інтернет зранку та ввечері, я почав краще чути та помічати себе у цьому світі, а не цей світ у мені.

Розуміти свої бажання

Це те, що випливає з попередніх пунктів, але також дуже важливе для мене. Через велику кількість зовнішніх подразників, я перестав прислухатися до внутрішніх «хотінь». Ці періоди без інтернету дозволили помічати їх. Бо часто ми про них забуваємо, не помічаємо або присвоюємо собі чужі бажання.

Стати продуктивнішим

Періоди без інтернету дозволяють набагато якісніше відпочивати та перемикатися між роботою та вільним часом. Тож можна стати ефективнішим на роботі, адже більше відпочиваєш, не так сильно перевантажуєш себе зайвою інформацією.

Ще я помітив, що інформаційне поле забруднене тим контентом, який мене не стосується. Почистив майже 80% всіх сторінок, на які був підписаний, і залишив лише те, що мені справді подобається. Про дійсно важливі речі я, можливо, із запізненням, але дізнаюся від друзів. І це ні на що не впливає, а мій внутрішній стан зміниться у кращу сторону, якщо я без тонни зайвої інформації.