The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, що можуть зробити життя кращим. У новому випуску разом зі стоматологом розібралися, чому так важливо використовувати зубну нитку щодня і як робити це правильно.

Василь Щепаняк


стоматолог, спільнота «Свій. Док»

Зубна нитка або ж флос – це спеціальна нитка, яку виготовляють із синтетичного матеріалу (як правило, це похідні нейлону). Використовують її для чищення проміжків між зубами. Нитки бувають вощеними або невощеними, також вони можуть бути з ароматизаторами, профілактичними добавками фтору або частково просочені хлоргексидином.

Різні види ниток нічим не відрізняються за своєю дією, однак не є універсальними для всіх: у людей відрізняються проміжки між зубами, тож для них підійдуть різні види зубної нитки. Існують ще зубні йоржики, які краще підбирати разом зі стоматологом: їх існує кілька видів і вони підходять для людей, у яких занадто широкі або вузькі проміжки між зубами. Як правило, йоржики використовують ті, кому не підходить звичайна зубна нитка.

Зубна щітка та паста не можуть до кінця прочистити проміжки між зубами й там залишається наліт. Той, хто не користується зубною ниткою, має постійно забруднені проміжки між зубами, тобто не до кінця чистить ротову порожнину.

Якщо не прочищати проміжки між зубами, там накопичується наліт, який може призводити до запалення ясен, пізніше – прогресувати до пародонтиту. Також це може провокувати карієс на поверхнях між зубами. Його складно побачити на початкових стадіях, адже розвивається він у малопомітних місцях. Тому користуватися зубною ниткою так само важливо, як і регулярно чистити зуби.

Коли і як користуватися зубною ниткою?

Ідеальний варіант – щоразу після чищення зубів, тобто зранку і ввечері. Але згідно з останніми рекомендаціями, оптимально використовувати зубну нитку раз на день.

Довжина нитки для одного використання має складати 30–40 сантиментів: це для того, аби її можна було добре зафіксувати у руках. Намотувати її слід на середні або вказівні пальці так, щоб вільної довжини залишалося 1,5–2 сантиметри. Контролювати зусилля потрібно великими пальцями й акуратно прочищати проміжки між зубами. Найкраще – попросити свого стоматолога показати, як правильно користуватися зубною ниткою. Це гарантія, що ви не нашкодите собі. Або подивитися навчальні відео.

У перші дні користування зубною ниткою може бути кровоточивість ясен – цього боятися не потрібно, минає це досить швидко. Водночас за правильного використання зубної нитки, людина не має відчувати болю й крові бути також не повинно.

Як правильно обрати зубну нитку?

Обирати зубну нитку слід ту, яка вам найбільше подобається та яка саме для вас працює добре. Комусь подобається запах і смак ментолу, а хтось віддає перевагу продукту без смаку та ароматизаторів. Єдиний пункт у виборі: це вощена чи невощена зубна нитка. Людям, у яких щільніші зубні проміжки, я б радив обирати вощену нитку. Водночас, якщо існують певні проблеми, як-от кровоточивість ясен – обирати зубну нитку слід разом із вашим стоматологом.

Більше уваги раджу звертати не на те, яку нитку обирати, а на вироблення звички прочищати проміжки між зубами та як робити це правильно.

Як виробити звичку?

  • Знайти мотивацію. Найперше – це здорові зуби. Також після використання зубної нитки відчуття чистоти є більшим, ніж після чищення щіткою та пастою.
  • Використовувати зубну нитку перед чищенням зубів. Після – можемо забувати й лінуватися.
  • Візуальне нагадування. Щонайменше – зубна нитка повинна бути перед очима, наприклад, біля зубної пасти у ванній. Можна робити записки із нагадуваннями та кріпити їх на дзеркало.
  • Починати поступово. Часто на початку буває складно прочистити одразу всі зуби, особливо ті, що ззаду. Можна починати з кількох проміжків на день і збільшувати їх із часом, коли користуватися зубною ниткою стане простіше.