The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, що можуть зробити життя кращим. У новому випуску разом із лікаркою розібрали основні правила догляду за очима: чому важливо провітрювати кімнату та робити гімнастику.

Ольга Стогова

лікарка-офтальмолог


Наші очі у звичайному житті отримують немаленьке навантаження через різноманітні гаджети. Під час карантину ми постійно сидимо вдома, ще більше працюємо за комп’ютером, сидимо у гаджетах, тож навантаження на очі збільшується.

Очі не пристосовані до тривалої роботи з предметами, які розташовані на близькій відстані. Водночас останні десятиріччя ми все більше працюємо саме так. Зміни, що відбуваються з очима при тривалій роботі з електронними носіями, називають цифровим зоровим синдромом.

При такій роботі перенапружується акомодаційний апарат, який забезпечує адекватну роботу очей на близькій відстані. Також текст на електронних носіях зображений у вигляді точок, тобто пікселів – так очам важче сфокусуватись.

При тривалій роботі з гаджетами ми більше концентруємо увагу, рідше кліпаємо, ширше відкриваємо очі: це призводить до пересихання слізної плівки, яка захищає око. Ці всі фактори викликають дискомфорт, відчуття сухості, печіння, чутливість до світла, почервоніння, розмитість картинки та важкість із фокусуванням.

Як піклуватись про здоров’я очей?

Облаштувати робоче місце правильно. Це дуже важливий пункт: слід враховувати освітленість, відстань до дисплея, яскравість та відблиски на екрані. В мережі можна знайти схеми, як правильно облаштувати робоче місце так, аби не перевантажувати наші очі.

Робити перерви у роботі. Американські офтальмологи розробили правило 20-20-20: кожних 20 хвилин роботи на 20 секунд подивитись на відстань 20 футів і далі (це близько 6 метрів). Так ми переводимо очі з близької відстані трохи далі та дозволяємо їм відпочити. Також важливо хоча б раз на годину робити перерву на кілька хвилин. Наприклад, подивитись у вікно або перевести погляд трохи далі.

Частіше кліпати. Важливо пам’ятати про це правило і виконувати його, щоб уникнути проявів синдрому сухого ока. При необхідності лікар може призначити зволожувальні краплі. Самостійно купувати їх не варто, краще спершу порадитись зі спеціалістом. Також звернути увагу на вологість у помешканні, яка теж впливає на слизові ока.

Носити окуляри зі спеціальними лінзами. Є спеціальне покриття окулярів, яке захищає від синього випромінювання екранів, що теж допомагає зменшити навантаження на очі. Але варто розуміти, що усе працює в комплексі: окуляри не допоможуть при 12-годинній роботі за комп’ютером без перерв. Спершу потрібно облаштувати робоче місце, робити перерви та вправи для очей, а окуляри – це як додатковий фактор захисту.

Раціонально харчуватись і пити достатньо води. Це важливо не лише для усього організму, але і для здоров’я очей, зокрема. Також – мінімізувати усі наші шкідливі звички.

via GIPHY

Як правильно робити гімнастику для очей?

Важливою є не лише сама гімназистика для очей, але і фізична активність загалом. Під час зарядки ми розминаємо шию та тіло, покращується кровообіг до очей та мозку. Це все позитивно впливає на наш зір.

Гімнастика для очей дозволяє зміцнювати зовнішні та внутрішні м’язи ока. Ось кілька вправ для зору, які можна виконувати вдома:

  • Рухати очима у різних напрямках. Це можуть бути рухи вгору-вниз, по діагоналі, вліво-вправо чи по колу. Також очима можна обводити різні предмети: ромби, квадрати, вісімки та інше.
  • Дуже часто кліпати впродовж хвилини, а потім сильно заплющити очі на кілька секунд і відкрити, тобто розслабити їх. Так можна повторити 6-10 разів.
  • Дивитись у вікно. Можна намалювати собі точку на склі або фокусувати увагу на ручці вікна, тобто усі наша увага – на предмет, що поруч. А потім слід відвести погляд на найдальшу точку перед очима. І так повторити кілька разів.

Чому це так важливо?

Тривала робота за комп’ютером без перерви та у несприятливих умовах шкодить усім, просто кожен ці зміни відчуває по-різному. Постійне перенапруження очей не призводить до сліпоти чи критичних порушень зору, якщо немає якихось супутніх захворювань. Водночас неправильна поведінка може створювати сильний дискомфорт. Це може бути хронічний біль в очах чи біль у голові, які можуть псувати якість життя людини. До того ж, це може знижувати продуктивність людям, робота яких зав’язана на роботі за комп'ютером.

обкладинка: Stephen Maurice Graham, @smgdraws