The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, що можуть зробити життя кращим. У новому випуску – про те, як регулярні медитації допомагають розібратись у собі та стати спокійнішим.

Ярина Удала

засновниця Coco Useful


Медитації у моєму житті з’явилися після того, як я почала читати книги про щастя та особистісний розвиток. Практично у всіх цих книжках згадувалась медитація. Спочатку я оминала цей пункт, але сумлінно старалась практикувати інші корисні звички: ранні пробудження, ранкові пробіжки, мінічеленджі, щоденники вдячності та інше. В один момент медитація мене наздогнала і я вирішила спробувати.

Спершу ми з чоловіком завантажили англомовний додаток для медитацій на телефон і виділяли на це кілька хвилин на день. Тоді мені взагалі не сподобалось: я не знала, про що думати в цей момент і чи думати взагалі, як абстрагуватись і зловити дзен.

Наступний підхід стався десь за півтора року. Тоді у мене були сформовані чіткі запити щодо себе, в яких я хотіла розібратись. Наприклад, я зафіксувала свої деструктивні реакції на якісь дії, які ставались щодня і трохи псували мені життя.

Свідомо та регулярно медитую останні кілька місяців. До цього лише за потребою: коли щось ставалось, що мене тривожило – я медитувала. Потім ситуація вирішувалась і я припиняла. Згодом зайнялася цим усвідомлено.

Я медитую в зручній для мене позі, лежачи чи сидячи – все дуже просто. Вмощуюсь так, щоб нічого не відволікало. В навушниках вмикаю запис медитації з голосовим супроводом. У цей час я можу повністю розслабитись, поки голос мене веде. Не обов'язково навіть вслухатись у те, про що говорить голос, головне – медитувати.

Що дають медитації?

Банально, але ключ до всього – до пізнання себе, світу, глибини процесів. Все, що з нами відбувається в житті, так чи інакше створили ми самі, наші думки або переконання. І для того, щоб створювати щось класне, гармонійне, наповнене щастям і любовю, треба змінити свої думки. Сформувати нові нейронні звязки у голові, які потім створюють реальність. Медитація у цьому дуже добре допомагає.

Медитації насамперед дають можливість стати спокійнішими, гармонійнішими та щасливішими. У цей момент ми наче зупиняємо шалений потік деструктивних думок у нашій голові та отримуємо можливість подивитись на ситуацію збоку, спокійно, відверто і глибоко.

Постійні медитації допомагають очистити свідомість від тих шаблонів сприйняття реальності, які нас руйнують. Вони допомагають подолати тривожність, дають почуття впевненості та віри в себе.

Моє життя змінилось кардинально після того, як я почала медитувати. Я почала розуміти, чому зі мною відбуваються ті чи інші події, зрозуміла справжню природу своїх почуттів. Я тільки тепер збагнула, що означає фраза «любити і приймати себе» і скільки в ній глибини.