The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, що можуть зробити життя кращим. У новому випуску – про те, чому варто відмовитись від цукру і як це впливає на наше тіло.

Христина Пеленьо

фітнес-блогерка, нутриціологиня


Не можу сказати, що я на 100% не вживаю цукор. Але протягом року 95% мого раціону не містить цукру, а ще 5% – це коли щось випадково потрапляє, або я свідомо обираю певний продукт.

Я почала відмовлятись від цукру близько п’яти років тому, робила не одну спробу, підготовляла себе різними способами. Наприклад, влаштовувала челенджі – 28 чи 14 днів без цукру. Повністю не їсти цукор почала два роки тому. Я стала сироїдкою, а для цього типу харчування цукор просто неприпустимий.

Чому варто відмовитись від цукру?

Такої концентрованої речовини, як цукор, у природі не існує. Якщо він нам і потрібен, то в невеликих кількостях, а в магазинних продуктах його рівень зашкалює. Цукор впливає на розвиток карієсу, утворення патогенної мікрофлори в кишечнику, старіння та інші процеси в організмі.

Я захотіла відмовитись від цукру, бо почала відчувати залежність, їла багато солодкого. Мені наче й подобались салати, але я наїдалась солодким і більше нічого не хотіла. Також у мене були проблеми зі шкірою, коли зловживала цукром. Він впливає на тіло: якшо харчуєшся тільки солодким, воно не буде в хорошому стані. Це мене турбувало і я захотіла це виправити.

Цукор також впливає на відчуття щастя, бо створює такі собі американські гірки в організмі. Поїв щось солодке – і все чудово. Але рівень цукру в крові швидко падає і стає гірше – знову хочеться чогось солодкого, щоб відчути цей прилив щастя.

Як почати і не здатись?

Найважливіший лайфхак – зрозуміти, для чого це тобі, і мати намір це реалізувати.

Важливо вивчити якнайбільше інформації про цукор, подивитись усі можливі фільми – їх зараз безліч. Тоді вибрати для себе основні аргументи і взяти їх за намір. Наприклад, «я відмовляюсь від цукру, щоб мати ідеальну шкіру». Якщо немає бажання та наміру, то нічого не вийде, тому треба зрозуміти, що мотивує найдужче.

Для втілення наміру потрібно усвідомити, що нічого в житті не зміниться, доки не почнеш поводитись, як та людина, якою мрієш стати. Тобто я розумію, що в майбутньому хочу не зловживати цукром, і починаю так поводитись уже зараз.

Також важливо зрозуміти, що треба пробувати – кілька разів, навіть якщо не виходить. Кажуть, що свою нішу в бізнесі знаходять із шостого разу, те ж саме можна застосувати до цукру: зроби хоча б шість спроб – і тільки після цього можна говорити, що не виходить.

Обкладинка: Giphy