The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. У новому випуску – про те, чому варто заморожувати сезонні овочі та фрукти на зиму та що можна заморозити у жовтні.


Віра Стадник

редакторка рубрики про здоров'я на The Village Україна

Чому взагалі варто заморожувати свіжі овочі та фрукти? Такий спосіб заготівлі дає можливість зберегти максимум вітамінів та мікроелементів, якщо порівнювати з консервуванням. Звісно, якщо заморозити продукти правильно. Також можна одразу приготувати суміші для соусів, супів, рагу чи омлету – це збереже час на готування. І будемо чесними: взимку овочі та фрукти не такі смачні, як у сезон.

Що заморозити?

Заморожувати можна всі овочі та фрукти, але є винятки. Наприклад, цибуля та часник під дією холоду втрачають запах і смак. До того ж їх завжди можна знайти у магазині, адже вони добре зберігаються цілий рік.

Погано піддаються замороженню шампіньйони та баклажани – після розморозки вони втрачають свою форму. Їх можна попередньо обробити, наприклад, протушкувати або запекти. Не раджу заморожувати свіжі огірки – вони непридатні до вживання опісля.

Для заморозки у жовтні підходить броколі, цвітна капуста, гарбуз, болгарський перець, помідори, кабачок і зелень. Варто розуміти, що овочі не будуть такими, як свіжі: заморожування допомагає зберегти поживні елементи, але часто не зберігає структуру продукту. Такі заготовки підходять для супів та інших страв, де потрібна термічна обробка.

У чому заморожувати?

У контейнерах і багаторазових пакетах із застібкою. Не варто заморожувати у скляних посудинах – під дією температури вони можуть луснути. Не підходять також металеві контейнери.

Посудини повинні бути герметичні, щоб через них не проникали запахи. Наприклад, болгарський перець має дуже насичений аромат, який може поширюватись на інші продукти в морозильній камері.

Головне правило заморозки

Овочі мають бути чистими та сухими. Зайва вода перетвориться на лід і буде склеювати шматки продуктів. Особливо це важливо під час заморожування зелені – її буде важко відділити.

Як заморожувати?

Не варто заморожувати овочі великими порціями. Краще розділити на окремі частини, які можна буде використати за один-два рази.

Овочі треба почистити та нарізати перед заморозкою, після зробити це буде складно. Я нарізаю овочі різних розмірів для різних страв: кубиками для овочевих сумішей, слайсами для піци та рагу, пюре використовую для соусів.

Перший варіант – заморозити продукти одразу в контейнері. Це найкращий спосіб для зелені та фруктів. Їх буде зручно діставати під час готування та зберігати далі. Але це підходить і для інших продуктів.

Другий варіант – спершу заморозити, а потім скласти у контейнери. Наприклад, розділити качан броколі на суцвіття, викласти на деко чи дошку та заморозити. А потім – розкласти у пакети чи контейнери. Так овочі не злипнуться між собою та залишатимуться «сухими». Цей спосіб також добре підходить для заготовок мексиканської суміші або овочів для омлету.

Третій варіант – приготувати пюре і заморозити його. Наприклад, зробити заготовку для томатного соусу. Перемолоти помідори у блендері чи на м’ясорубці, розкласти у форми для кексів та заморозити. Можна також додати базилік чи іншу зелень. Відтак вийняти із посудини та скласти у пакет. Так у вас будуть готові окремі порції томатного пюре для рагу і соусів.

Четвертий варіант – натерти овочі. Наприклад, заготовити буряк і моркву для борщу. Так зекономимо час для його приготування. Можна також заморожувати кабачок для оладок або дерунів. Його потрібно натерти, посолити, відцідити зайву вологу та заморозити.