The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. У новому випуску – про те, чому варто продавати речі, які не носиш, перед купівлею нових.

Наті Авдєєва

продюсерка The Village Україна


Продавати речі, які не носиш, – це спосіб звільнити шафу від непотрібного одягу та хороша звичка для тих, хто не любить накопичувати речі вдома. Кайфово розуміти, що річ подарує позитивні емоції ще комусь, а не просто лежатиме у шафі та припадатиме пилом.

Моя схема така: якщо хочеться нове пальто, а вдома вже є дві куртки й вони у хорошому стані – я продаю одну річ, щоб звільнити місце для обновок. Таке правило допомагає більш свідомо ставитися до гардероба і зберігати лише те, що носиш. Людині не потрібно багато одягу.

Продавати варто актуальний одяг, а не лише те, що вже не потрібне. Так більша ймовірність, що його куплять. Також зважати на товарний вигляд речей. Найкраще і найлегше продавати верхній одяг, взуття, джинси та аксесуари. Я не продаю білизну, купальники та футболки, адже їх багато не буває і завжди можна перетворити на домашній одяг.

Як продавати речі, які не носите:

1. Перебрати гардероб

Розкласти увесь одяг, відібрати улюблені речі та покласти назад у шафу. Проаналізувати те, що залишилося, та обрати одяг, який можна продати. Наприклад, стильні й нові речі, які не вписуються у гардероб або не поєднуються з іншим одягом у шафі. Позбувайтеся шкідливої звички залишати речі на «колись знадобиться».

Одяг, який вже втратив свій товарний вигляд, можна носити вдома або віддати на переробку.

2. Зробити фото

Спершу варто випрати та попрасувати речі. Це важливий пункт: ви передаєте свій одяг іншим – він має бути без плям чи потертостей. Тоді й фото будуть охайнішими.

Найкраще фотографувати одяг на собі – у повний зріст і з усіх ракурсів. Можна навіть зняти заміри: обхват грудей, стегон і талії.

 Порада: робити одразу багато фото, фіксувати деталі. Потенційний покупець може попросити більше знімків, і вони у вас будуть – не потрібно буде знову фотографувати речі.

3. Встановити ціну

Не варто зациклюватися на тому, щоб заробити якнайбільше грошей. Не завищуйте ціну спеціально. Проаналізуйте ринок, з’ясуйте, за скільки продають відібрані вами речі, та поставте справедливу, ринкову ціну.

Якщо річ не продається за 500 гривень, знижуйте ціну, не бійтеся віддавати чи дарувати одяг. Навіть 100 чи 200 гривень за річ – це вже круто, інакше вона б просто лежала у шафі.

4. Викласти речі на різних платформах

Найкраще продавати речі на особистій сторінці в соцмережах, а також у групах-барахолках на Facebook і спеціальних сервісах, як-от OLX чи Shafa.ua. Опис одягу варто робити максимально детальним: вказувати стан речі, повідомляти про дефекти та інші особливості одягу. Це пришвидшить комунікацію з потенційним покупцем.

 Відсилайте речі лише після передоплати. Особливо, якщо продаєте одяг людям з інших міст. Людина може не переказати гроші або не забрати річ з пошти. Ви або втрачаєте гроші, або втрачаєте час на відправлення чи повернення одягу. Якщо покупець не хоче оплачувати відразу всю суму – можна попросити частину.