The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. У новому випуску про те, як диспоузер допомагає у зменшенні відходів і як його вибирати та використовувати.

Володимир Чупров

експерт з екології


Диспоузер полегшує життя моєї сім’ї вже дев’ять років: більше немає запахів з кухонного відра, бруду в раковині та засмічень, а готувати їжу стало швидше та приємніше. Правда, щоб ложки не потрапляли в диспоузер, а засмічень не було взагалі, знадобилося кілька місяців. Теоретично в диспоузері можна подрібнювати навіть таку складну органіку, як кісточки манго та качани кукурудзи. З цибулевим лушпинням проблем теж ніколи не виникало, хоча деякі виробники не рекомендують його подрібнювати. Але найголовніше – диспоузер гарантує, що мої харчові відходи не розтікаються по сміттєзвалищах біля міста.

Для чого потрібний диспоузер

Органічні харчові відходи займають від 30 до 80 відсотків сміттєвого відра. Шкірки, кістки, зіпсовані та недоїдені продукти – в контейнері все це протікає, неприємно пахне та бруднить усе довкола. Але й це не найбільша біда: зв’язане в пакет сміття на полігонах стає учасником анаеробного процесу та починає виділяти оксиди сірки, сірководень, меркаптани, метан та інші гази. Цей коктейль спричиняє неприємні запахи та є джерелом токсичних продуктів горіння, які потрапляють у повітря найближчих населених пунктів.

Правда, використовувати диспоузер можна не у всіх містах, а лише там, де очисні станції обладнані метантенками – ємностями, в яких осад після очищення стоків зброджують та отримують з нього біогаз.

Як вибрати та встановити

Диспоузер, подрібнювач харчових відходів, встановлюють під раковиною та підключають до каналізації. Працюючи від електрики, він перемелює органіку та в подрібненому вигляді відправляє її в каналізацію. Бюджетні моделі подрібнювачів (від 4 тисяч гривень) виконують ту ж функцію, що й дорогі, які коштують 15 тисяч: перемелюють органічні відходи до однорідного стану. Різниця тільки в потужності, шумоізоляції та популярності бренду. З мого досвіду, під час вибору диспоузера краще орієнтуватися на об’єм харчових відходів, які потрібно подрібнити. Шумлять вони голосно майже всі, але недовго – зазвичай секунд 5-10. З очевидних переваг дорогих подрібнювачів – тривала гарантія, металевий корпус, висока швидкість роботи.

Встановити диспоузер можна в будь-якій квартирі. Встановлення краще довірити спеціалісту: він підключає прилад до каналізації та електрики, а також виведе кнопку ввімкнення поряд з раковиною. Звертайте увагу на те, як труби каналізації підведені до стояка: якщо колектор довгий та з багатьма колінами, у такому разі потрібно проливати більше води, щоб подрібнені відходи краще проходили.

Як користуватися

Під час роботи диспоузера потрібно вмикати воду. Харчові відходи – шкірки, кістки, недогризки та інші залишки їжі – складають у зливний отвір раковини і подрібнюють натисканням кнопки. Всупереч популярним страшилкам подрібнювачі цілком безпечні. Принаймні до того часу, поки ви навмисно глибоко не засунете руку в зливний отвір.

Що ще потрібно знати про роботу диспоузера:

  1. Попри те, що диспоузер здатний перемолоти багато відходів, не варто цим зловживати: кісточки від манго та авокадо, великі кістки краще викинути в сміттєве відро. Великі об’єми органічного сміття також варто перероблювати з обережністю, використовуючи більш потужний потік води.
  2. У подрібнювач не варто кидати поліетилен і пластик – усе це майже не перемелюється.
  3. Волосся, нитки, пластилін та інші потенційно небезпечні предмети можуть стати причиною поломки диспоузера.

ТЕКСТ: Маша Шаталіна