The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. Сьогодні – про те, як правильно заряджати гаджети: смартфони, планшети, ноутбуки, годинники та навушники, щоб продовжити термін їхньої служби та не вбити акумулятор раніше часу.

Влад Філатов

хай-тек журналіст, відеоблогер


У мене є декілька типів пристроїв, які я щоденно заряджаю: розумний годинник, планшетний комп’ютер, ноутбук та безпровідні навушники. До всіх цих гаджетів застосовується одне правило: менше циклів зарядки – менше зношується акумулятор. Не потрібно поповнювати запас кожні 10% – так ви тільки сильніше зношуєте акумулятор. Старайтеся заряджати тільки коли це реально необхідно.

Зазвичай я залишаю гаджети заряджатися на ніч, попередньо максимально розрядивши їх. Якщо вам не вистачає ранкових 100% зарядки до кінця дня, то використовуйте Power Bank під час досягнення межі в 20%. Якщо ваш смартфон достатньо сучасний та має підтримку швидкої зарядки, то це ще один хороший варіант поповнити запас енергії. Швидкість зарядки в цьому випадку може бути різною, але найчастіше 30 хвилин достатньо, щоб підзарядити пристрій до 50%.

Є декілька міфів про зарядку гаджетів, тож давайте розберемося, що з цього правда, а що ні.


Не можна заряджати гаджет та одночасно ним користуватися – це вбиває акумулятор

✕ НЕПРАВДА

У будь-якому сучасному пристрої є контролер живлення, який визначає, як надходить енергія та що зараз ви робите з гаджетом. Якщо ви користуєтеся смартфоном чи ноутбуком, то живлення іде напряму від мережі, а акумулятор у цій зв’язці не бере участі. Мінус тут тільки один: заряджатися ваш пристрій буде набагато повільніше, ніж у стані спокою


Не можна розряджати акумулятор на 100%

✕ НЕПРАВДА

Усе це було актуальним три-чотири роки тому. Зараз контролери живлення стали розумніші: всю зарядку вони все одно вам не віддадуть – пристрій вимкнеться раніше. Важливо пам’ятати інше: не залишайте надовго гаджет розрядженим, так акумулятор справді доведеться міняти. Якщо ж у вас просто повністю сів ноутбук чи смартфон, то нічого страшного не відбудеться. Повний цикл зарядки навіть корисний, він дозволяє максимально задіяти потенціал акумулятора. Зрідка навіть корисно розряджати пристрій до нуля і потім заряджати його до 100%.


Не можна постійно підзаряджати пристрій – це швидше зношує акумулятор

✓ ПРАВДА

Кожного разу, коли ви знову напружуєте акумулятор зарядкою, його ресурс та ефективність знижуються. Чим більше циклів заряду, тим ближча смерть батарейки. Краще дочекайтеся, коли залишиться не більше 20% заряду, і можете сміливо ставити пристрій на зарядку. А якщо ви залишите гаджет підключеним до мережі, коли він уже зарядився на 100%, то нічого страшного не відбудеться: струм перестає надходити відразу після закінчення зарядки, а смартфон продовжує перебувати в режимі «Від мережі», не використовуючи внутрішній запас енергії.


Безпровідні зарядки шкідливі для смартфона та навушників

✕ НЕПРАВДА

Різниці немає, тому що сила струму, яка подається під час безпровідної зарядки, дуже мала. Єдиний мінус такого способу – швидкість зарядки. Потрібно буде декілька годин, щоб зарядити пристрій, і це в кращому разі. Тому такий вид зарядки рекомендується використовувати в нічний час. Головне – використовувати якісні рішення.


ВАЖЛИВО

Ніколи не використовуйте дешеві зарядні пристрої. Це може призвести до великої кількості негативних наслідків: від швидкого зносу акумулятора до загоряння. Майже в 100% випадків поломки пристроїв під час зарядки стосуються використання дешевих китайських зарядок, кабелів та іншої периферії.

Лайфхак, який уже багато років допомагає мені економити велику суму грошей щорічно: я купую хорошу зарядку (чи декілька) і зі всіма пристроями використовую тільки її. Комплектні зарядні пристрої залишаються в коробці – до продажу гаджета вони накинуть декілька сотень до загальної вартості. Щоправда, це не працює, якщо в новому смартфоні буде передбачена особлива, фірмова технологія швидкої зарядки – тоді доведеться використовувати оригінальний пристрій.


ТЕКСТ: Маша Шаталіна