«Корисна звичка» – одна з найпопулярніших рубрик The Village, у ній ми не просто наводимо думки експертів з того чи іншого питання, але і ділимося реальними історіями людей, які вирішили щось змінити у своєму житті. З початку року ми випустили ще декілька звичок. Вибрали десять найкращих звичок зими-весни 2019-го – подивіться, що ще в житті можна робити інакше.

Не їсти м’ясо в понеділок

Стати вегетаріанцем на день та внести свій вклад у боротьбу зі зміною клімату

Для відмови від м’яса понеділок обрано невипадково: згідно з дослідженнями, на початку робочого тижня люди більш рішучі, ніж наприкінці чи у вихідні.

«ПОНЕДІЛОК БЕЗ М’ЯСА» – міжнародний рух, учасники якого в перший день тижня відмовляються від м’яса, щоб допомогти планеті. Він виник 2003 року в Школі громадської охорони здоров’я Джона Хопкінса Університету Блумберга в США. Метою ініціативи було скоротити обсяг загального споживання м’яса у країні. На сьогодні рух діє в 40 країнах: в акції беруть участь лікарні, сервіси доставки їжі та ресторани, де щопонеділка не готують м’ясо, наприклад, Subway*.

Читати

Провітрювати приміщення частіше, особливо перед сном

Щоб краще себе почувати та рідше хворіти

При нестачі кисню людина відчуває сонливість, нездужання і втому. До того ж сухе гаряче повітря, особливо в опалювальний сезон, зневоднює шкіру та верхні слизові оболонки дихальних шляхів. Це призводить до зниження загального тонусу організму, людині стає легше заразитися вірусними і бактеріальними інфекціями, наприклад, ангіною або ГРВІ.

Читати

Зберігати речі за категоріями

Щоб тримати все під рукою та швидше наводити лад

У зберіганні речей за категоріями є кілька переваг: ви завжди знаєте, що ті чи інші предмети лежать у конкретному місці, їх легко знайти, що ви точно не придбаєте дублікати. Ще один бонус зберігання речей за категоріями полягає в тому, що, коли ви приносите покупки додому та розбираєте їх, вам значно простіше зрозуміти, що робити з якою річчю, куди покласти. Якщо вони зберігаються за зонами, а не категоріями, то більше шансів, що ви розіпхнете предмети по різних кутках, а це призводить до безладу.

Читати

Вставати за першим сигналом будильника

А не переводити його ще десять разів на «п’ять хвилинок»

Попри різні переконання, сон – це не пасивний, а дуже активний стан. За ніч ми проходимо чотири-шість циклів сну і за цей час наш організм кілька разів готується до пробудження. Для здоров’я дуже важливі якість і тривалість сну. Потрібно спати сім-дев’ять годин, і не тільки в будні, а й у вихідні. Розповідаємо, як засинати та прокидатися правильно.

Читати

Носити обід на роботу

Чому варто витрачати сили на приготування їжі замість походів у кафе

Аргументів проти ланч-боксів, як правило, два: «я не вмію готувати» та «в мене немає на це часу». Обидві проблеми легко розв’язати. По-перше, коли готуєте собі вечерю, робіть одразу кілька порцій. Усе, що ви не з’їсте сьогодні, стане вашим обідом завтра та післязавтра. Візьміть за звичку робити подвійні та потрійні об’єми гарнірів: рис, гречка, сочевиця, булгур і кіноа прекрасно зберігаються та легко перетворюються на рис із овочами, гречку з котлетами, суп із сочевиці та боул із хумусом та кіноа. По-друге, перегляньте Pinterest: за запитом 30 minute meals містяться сотні рецептів. П’яти-шести достатньо для початку, щоб не знудитись на банальних стравах, освоєних у середній школі.

Читати

Навести порядок у холодильнику та зберігати продукти за всіма правилами

Щоб смачно їсти та не викидати зайвого

Не всім сподобається ця думка, але холодильник не має бути переповненим продуктами. Як і на полицях супермаркету, нам подобається бачити вдосталь продуктів, заглядаючи в холодильник. Ціною уявного почуття достатку є численні міські звалища, де опиняються нез’їджені продукти. У холодильнику має бути стільки продуктів, скільки потрібно, щоб дожити до наступного походу в магазин чи на ринок. Для цього варто складати меню на тиждень і закуповувати продукти чітко за списком.

Читати

Декантувати покупки

Щоб забрати візуальний шум, простіше зберігати та швидше знаходити потрібне

У магазині складно знайти дві однакові упаковки чи ємності, в результаті вміст шаф здається неоднорідним, а простір – захаращеним. Пересипання/переливання покупок в однаковий посуд допомагає впорядкувати простір. Окрім цього, завдяки прозорим контейнерам простіше знайти потрібне на полиці та зрозуміти, як багато продуктів залишилося: коли борошно зберігається в пакеті, з першого погляду важко сказати, чи потрібно його докуповувати, чи поки достатньо.

Читати

Робити бекапи регулярно

Щоб не втратити важливі дані чи фото

Файлів із різною інформацією в нашому житті з кожним днем усе більше й більше: ми робимо фото, знімаємо відео, зберігаємо дані, знайдені в мережі, отримуємо їх поштою. Як зробити так, щоб усе це не загубити, водночас логічно каталогізувати та використати в будь-який момент? Розберімося, які є категорії даних і як можна бекапити.

Читати

Змінювати положення тіла під час робочого дня

Час від часу працювати стоячи, наприклад

Довготривала робота в сидячому положенні має негативний вплив на опорно-рухову систему, призводить до порушення постави та викривлення хребта. Тому, по-перше, важливо правильно сидіти за комп’ютером. Серед наслідків сидячого формату роботи передусім можна зазначити остеохондроз, варикозне розширення вен, проблеми з травленням, порушення кровообігу в органах малого тазу та ожиріння. Якщо людина має хронічні захворювання чи схильність до них, то сидяча робота може викликати загострення цих процесів.

Читати

Ходити на масаж

Щоб зняти напругу після робочого тижня та просто для задоволення

Масаж може бути як загальним, так і локальним. Він значно покращує кровопостачання внутрішніх органів та суглобів, прискорює притік лімфи, покращує обмін речовин, що позитивно впливає на загальний імунітет організму. Для офісних працівників особливо актуальний лікувально-профілактичний масаж. Його рекомендують тим, хто більшу частину робочого дня проводить у сидячому положенні чи просто хоче зняти напругу наприкінці тижня.

Читати