The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. У новому випуску Юстинія Хохлова та Стівен Келлі, експерти з розумного споживання та скорочення відходів, розповідають, що і як зберігати в холодильнику, щоб викидати менше продуктів.

Складіть меню на тиждень

Не всім сподобається ця думка, але холодильник не має бути переповнений продуктами. Як і на полицях супермаркету, нам подобається бачити вдосталь продуктів, коли ми заглядаємо в холодильник. Ціною уявного почуття достатку є численні міські звалища, де опиняються нез’їджені продукти. Це не тільки даремна трата ресурсів, а й викиди парникових газів. У холодильнику має бути стільки продуктів, скільки потрібно, щоб дожити до наступного походу в магазин чи на ринок.

Для цього варто складати меню на тиждень і закуповувати продукти суворо за списком. Не будемо приховувати, що спочатку тут потрібна дисципліна, але ця гарна звичка швидко приживається.

Важливо: передбачте один вегетаріанський день на тиждень. Якщо всі ми хоча б раз на тиждень не будемо їсти м’ясо, це допоможе суттєво зменшити викиди парникових газів в атмосферу: м’ясна промисловість є однією із винуватців потепління клімату. Окрім цього, намагайтеся купувати продукти місцевого виробництва: чим ближче були вони вироблені, тим меншим буде ваш негативний вплив на екологію.

Розміщуйте продукти за групами зверху вниз

У кожної полиці холодильника свій температурний режим, тому розставляти продукти потрібно з розумом. Найкраще прочитати інструкцію до холодильника. Там усе пояснюють. Проте деякі загальні правила все ж є.

Дверцята холодильника – найтепліша його частина. Зазвичай там плюс 10 градусів, туди надходить найбільше теплого повітря з приміщення під час кожного відкривання. Як би це не було зручно, на дверцях не рекомендують зберігати пляшки з молоком. Тут місце для яєць, соусів, варення, соків та алкоголю.

Верхня полиця: тут уже 8 градусів, тому на ній радять зберігати ягоди, зелень (у склянці з водою) та салати.

Друга полиця зверху – для молочної продукції: від сиру та масла до йогуртів і кефіру. Взагалі середні полиці призначені для зберігання готових страв та десертів.

На нижній полиці найхолодніше (2-3 градуси), тому тут краще розміщувати сире м’ясо, рибу та птицю, а також ковбаси.

У ящиках, які часто розміщені під нижньою полицею, вологість вища, ніж в інших відділах, тому тут зберігають овочі, зелень і фрукти. Зверніть увагу на позначення на ящиках: яблука, груші та інші фрукти, які виділяють газ етилен, треба зберігати окремо від інших овочів та фруктів, щоб ті не перезріли.

Важливо: незалежно від полиці треба залишати між продуктами проміжок, який дасть змогу повітрю циркулювати. В заповненому холодильнику продукти псуються швидше.

Заморожуйте все

Що стосується морозильної камери, там діє той самий принцип: чим нижче, тим холодніше. Тому в нижньому ящику зберігають м’ясо та рибу, в середньому – напівфабрикати і морозиво, у верхньому – ягоди та все інше. Взагалі, окрім очевидних пельменів та креветок, у морозильну камеру можна класти і багато інших продуктів.

Наш головний лайфхак – заморожувати хороший свіжий хліб. Його потрібно нарізати відразу після покупки, покласти в контейнер з кришкою (бажано хрест-навхрест, щоб весь батон не став однією великою брилою) і тоді в морозильну камеру. Потім за потреби розморожувати по кілька скибок у мікрохвильовій печі чи під грилем. Вам гарантовано хліб як з печі. Це актуально для всіх, хто дуже не любить не свіжоспечений хліб.

Яйця можна заморожувати як сирі, так і варені. Любителям випічки, яким часто доводиться в останній момент йти в магазин по яйця, підійде такий спосіб: білки потрібно відділити від жовтків і заморозити порційно в zip-пакетах чи маленьких контейнерах.

Вино, яке залишилося після приготування соусу, можна залити у форму для льоду та потім використовувати в аналогічних цілях.

Гарний спосіб зберегти банан – нарізати його на великі шматки та заморозити. З нього вийде смузі чи домашній сорбет. Інший хороший рецепт є у Джеймі Олівера: покладіть виноград Ізабелла в морозилку та все літо насолоджуйтеся натуральним сорбетом і фруктовим льодом. Останнім можна прикрасити та охолодити будь-який літній напій.

Важливо: розморожуйте продукти частинами, якщо не збираєтеся їх приготувати протягом 24 годин. Повторне заморожування може призвести до отруєння, оскільки під час нагрівання відбувається розмноження бактерій. Якщо ви розігріваєте приготовану днями страву, переконайтеся, що вона рівномірно та сильно прогрілася (має йти пара). Так вбережете себе від отруєння.

Ще три лайфхаки для зберігання продуктів у холодильнику

  1. Прозорі контейнери (бажано скляні) допоможуть вам не забути, що лежить у холодильнику, і все використати до закінчення терміну придатності.
  2. Якщо ви відкрили консервну бляшанку, перекладіть вміст у скляний посуд. Якщо використовуєте цей продукт не надто часто, наклейте на банку стікер з датою відкриття.
  3. Контейнери, які заповнені водою, найбільш дієвий спосіб зберігання моркви, селери, імбиря та інших продуктів, яким властиво підсихати. Так можна зберігати недоїджений солодкий перець, очищену сиру картоплю, буряк і батат. Воду в контейнері потрібно міняти раз на кілька днів. Використовуйте її для підливання рослин, наприклад.

Що ви (можливо) робите неправильно

Помідори в холодильнику втрачають свою принадність, перетворюються в кашку, тому їх потрібно зберігати на повітрі. Огірки та баклажани теж не люблять холод.

Картопля, цибуля та часник не терплять вологості холодильника. Їм потрібне сухе темне місце. Одна наша підписниця підказала, що в ящику з піском картопля може зберігатися дуже довго. Ми поки що не пробували.

Гострі соуси в холоді втрачають смакові якості, тому їхнє місце у шафі. Олії, особливо оливкова, віддають перевагу кімнатній температурі. Якщо дуже хочеться, соняшникову олію можна поставити в холодильник, але тільки на дверці.

Шоколаду в холодильнику теж не місце: у холоді в нього міняється текстура, він покривається білим нальотом (який, до речі, безпечний для здоров’я) та перестає танути в роті.

ТЕКСТ: Маша Шаталіна