The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. 30 березня відбувається акція «Година Землі», а ми згадуємо, як ще можна зекономити природні ресурси та допомогти планеті.

Ольга Сосницька

спеціалістка з охорони природного середовища


У мегаполісах зосереджені культурні, наукові досягнення та інновації. І саме в них відбувається найбільш активне споживання ресурсів, зокрема електроенергії. Вдома електрику можна та потрібно використовувати розумно, і це відповідальність кожного. Ось кілька простих способів.

Перефарбуйте стіни в білий колір

Наш партнер з економії електрики – відбите світло. Світлі чи навіть білі стіни та меблі можуть, за словами експертів, відбивати до 80% променів, а це зменшує потребу в додатковому освітленні.

Встановіть локальні джерела світла

Продумайте, де потрібне точкове освітлення (наприклад, бра біля ліжка, торшер біля дивана чи крісла, підсвічування робочої зони на кухні та хороша настільна лампа), і частіше вмикайте маленькі світильники, а не верхнє світло. З цією ж метою можна замінити звичайні вимикачі на димери (з плавним регулюванням потужності) та встановити сенсорні датчики руху, вони вимикають світильники, коли в них немає потреби. Мій фаворит – вимикач всього освітлення, розміщений біля виходу: з ним ніколи не забудеш про світло.

Розміщуйте електроприлади правильно

Холодильник, наприклад, не можна встановлювати поряд з джерелом тепла. Також враховуйте специфіку роботи електроприладів. Пральну машину варто завантажувати щонайменше на три чверті та експлуатувати на режимах з невисоким нагрівом води. Для праски – використовувати пар тільки за потреби. Так ви зможете зменшити використання електроенергії на 20%.

Заряджайте гаджети перед сном

Залишений в розетці зарядний пристрій споживає енергію навіть після відключення гаджета. Тому смартфон краще заряджати перед сном, а не залишати його підключеним на ніч. Так ви не тільки зменшите споживання електроенергії, а й збережете акумулятор.

ТЕКСТ: Маша Шаталіна