The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. Розбираємося, навіщо взагалі готувати, якщо можна просто дійти до їдальні.

Аліна Смірнова

креаторка


Мені пощастило, в офісі, де я працюю, завжди є їжа. До того ж не тільки печиво та яблука, а й котлети, макарони, борщ та сосиски у понеділок. Але попри це я намагаюся щодня брати із собою домашню їжу. На це є кілька причин.

Передбачуваний склад

Насамперед власноруч приготований обід – це можливість контролювати склад страв. У недорогих місцях з обідами до 100 гривень їжу готують з дешевих і не найбільш якісних інгредієнтів. У кращому разі замість бурого рису, шматка м’яса та свіжих овочів вам запропонують білий рис, невідомої якості фарш і заморожену «весняну суміш». У гіршому – в основі страви буде цукор, сіль, крохмаль, суміш олій та підсилювачі смаку, які мають замаскувати походження продуктів. Немає нічого поганого в тому, щоб час від часу дозволити собі поласувати джанкфудом, але щоденні сендвічі, макарони та обсмажені на пальмовій олії котлети ні до чого хорошого не приводять.

Контроль раціону

Обіди з собою допомагають контролювати розмір порції та досягати поставлених цілей (набрати вагу, скинути чи тримати на тому ж рівні). Якщо ви хочете скоротити споживання якихось продуктів, а інші їсти частіше – все у ваших руках. Це стосується не тільки веганів та алергіків: такі завдання, як «хочу їсти більше овочів» чи «мені треба більше вітамінів», теж простіше вирішити за допомогою домашньої їжі. Адже коли кафе складають меню, вони не пишуть, скільки овочів та фруктів входить до страви: достатньо зазначити, що вони там є.

Економія

Якщо ви не витягнули щасливий квиток у вигляді оплачених компанією обідів, домашня їжа навіть найкращої якості допоможе значно зекономити. Аскетичні бізнес-ланчі за 100 гривень за місяць перетворюються в значні 2 000 гривень, а ви ще ж купуєте їжу додому та зустрічаєтеся з друзями в кафе. Піднімаємо планку до 250 гривень – і ось ви залишили в закладах харчування 5 000 гривень. Цих грошей цілком вистачить, щоб купити кілька пачок крупи, свіжі овочі та м’ясо і щодня харчуватися якщо не краще, то щонайменше не гірше, ніж у кафе.

Як почати готувати їжу з собою

Аргументів проти ланч-боксів, як правило, два: «я не вмію готувати» та «в мене немає на це часу». Обидві проблеми легко розв’язати. По-перше, коли готуєте собі вечерю, робіть одразу кілька порцій. Усе, що ви не з’їсте сьогодні, стане вашим обідом завтра та післязавтра. Візьміть за звичку робити подвійні та потрійні об’єми гарнірів: рис, гречка, сочевиця, булгур і кіноа прекрасно зберігаються та легко перетворюються на рис з овочами, гречку з котлетами, суп із сочевиці та боул зі хумусом та кіноа. По-друге, перегляньте Pinterest: за запитом 30 minute meals містяться сотні рецептів. П’яти-шести спершу достатньо, щоб не засумувати на банальних стравах, освоєних у середній школі.

Навчіться використовувати приправи та соуси – одні й ті самі мітболи смакуватимуть по-новому, якщо готувати їх то з орегано, то з часником, то з базиліком, то з томатним соусом, то з йогуртовим.

І, звичайно, купіть такий ланч-бокс, який буде приємно носити з собою, мити та наповнювати новою їжею. Інакше бажання завести нову звичку розіб’ється об черговий потворний контейнер, який ще ні в кого не асоціювався зі щастям та успіхом. У будь-якому разі не треба себе змушувати: якщо готувати не хочеться, знайдіть інший спосіб дотримуватися здорового раціону в межах свого бюджету на їжу.

ТЕКСТ: Анна Соколова

Фото: jun yangPixabayElla Olsson / Unsplash