The Village розповідає про прості дії, які роблять життя кращим. Сьогодні – про те, чому відмова від м’яса хоча б на день – це користь не тільки для організму, а й для екології.

«Понеділок без м’яса» – міжнародний рух, учасники якого в перший день тижня відмовляються від м’яса, щоб допомогти планеті. Він виник 2003 року в Школі громадської охорони здоров’я Джона Хопкінса Університету Блумберга в США. Метою ініціативи було скоротити обсяг загального споживання м’яса у країні. На сьогодні рух діє в 40 країнах: в акції беруть участь лікарні, сервіси доставки їжі та ресторани, де щопонеділка не готують м’ясо, наприклад у Subway*. Для відмови від м’яса понеділок обрано невипадково: згідно з дослідженнями, на початку робочого тижня люди більш рішучі, ніж наприкінці чи у вихідні.


*Subway – найбільша мережа ресторанів швидкого харчування, яка позиціонує себе як здорова альтернатива іншим закладам громадського харчування зі слоганом «Їж свіже». В Україну мережа намагається зайти з 2011 року, та попри всі обіцянки жодного закладу франшизи досі не відкрили.


Поліна Каркіна

координаторка проектів з клімату Greenpeace

За підрахунками ООН, тваринницька промисловість відповідальна за 14% глобальних викидів парникових газів – це можна порівняти з викидами усього світового транспорту. За останні 50 років людство втратило половину представників дикої природи, але збільшило поголів’я худоби утричі. Для виробництва біфштексів природних ресурсів треба витратити набагато більше, ніж для вирощування овочів та фруктів: під пасовища вирубують ліси, величезну кількість енергії витрачають на годування худоби.

Допомогти планеті можна, якщо зменшити у своєму раціоні кількість продуктів тваринного походження. Почати можна з відмови від яловичини: виробництво цього м’яса найгірше позначається на екологічній ситуації.


Катерина Тіхонова

Директорка з маркетингу школи з IT та безпеки

Не вживає м’ясо протягом трьох років

Про рух «Понеділок без м’яса» я дізналася від друзів-спортсменів та вирішила спробувати сама. Я прихильниця здорового способу життя і до того часу вже кілька років на вживала молочні продукти. Загалом до м’яса я ставилася спокійно, а ось до того, що продавали в магазинах, – насторожено. Після життя в Ізраїлі я відчувала, що наше м’ясо відрізняється присмаком антибіотиків.

Перед експериментом я звернулася до дієтолога. Він порадив додати в раціон стручкові, рибу та морепродукти, кіноа та соєві продукти, а також раз на рік здавати аналізи. Почала я з понеділків, але поступово відмовилася від м’яса повністю: зрозуміла, що без нього організму більш комфортно. Після цього я стала свідоміше підходити до вибору їжі, і це поліпшило стан всього організму: навіть якщо я і хворію тепер, то лише від стресу.

Я не відчуваю жодних мук через те, що в моєму житті немає стейків. Бажання поїсти м’ясо також не з’являється. Гадаю, я просто не м’ясоїдка. Якщо з’явиться рух «Вівторок без креветок» чи «Середа без вина», до них навряд приєднаюсь.


Текст: Уляна Бондаренко