The Village розповідає про прості дії, які роблять життя кращим. У новому випуску – про те, для чого регулярно ходити на масаж. Усі про це знають, але насправді мало хто робить.


Ольга Лукінська

редакторка розділу «Здоров’я» Wonderzine

Я ходжу на масаж не дуже часто (в середньому кілька разів на місяць), проте вже років 20. Масаж допомагає розвантажити м’язи шиї та плечей, перенапружені через сидіння за комп’ютером, і гомілки, забиті під час ходьби. Але передусім це просто приємно: я люблю м’язовий біль, а після хорошого масажу наступного дня відчуття як після силового тренування. До того ж я багато років займаюся, а розтягуватися зазвичай лінюся, і масажист робить мені пасивну розтяжку.

Найчастіше я ходила на масаж під час вагітності – це був ще один чудовий спосіб розвантажити спину. Ще масаж – прекрасна можливість заплющити очі й ні про що не думати, не дивитися на екрани гаджетів, вимкнути телефон на кілька годин. Я не люблю розмовляти з масажистом, стараюся мовчати, іноді навіть засинаю.

Уже п’ять років масаж мені робить Адолфо. Він повністю втратив зір (тільки одне око відрізняє світло від темноти) і завжди помічає будь-які зміни у моєму тілі: трішки поправилася, трішки схудла, краще розтягнулася, м’язи більш жорсткі тощо. До того ж він не обмежує сеанс часом – робить масаж, доки йому руки не скажуть, що пора припиняти. Адолфо – венесуелець, у Барселоні він з 1991 року. Раніше був професійним танцівником, часто ходив на масаж, і йому постійно хотілося ще, але не міг собі цього дозволити. Адолфо вирішив, що колись стане масажистом і робитиме хороший і недорогий масаж. Він осліп у 17 років через інфекційний ретиніт. Масажу він навчився, як я розумію, в школі при іспанському об’єднанні сліпих, там допомагають у реабілітації, навчанні та пошуках роботи.

Кілька разів я потрапляла до спеціалістів, які надламаним голосом говорили: «Ой-ой-ой, як же ви з такою спиною ходите… Потрібно десять сеансів мінімум! А краще двадцять, через день!» При цьому в мене хороша осанка, я регулярно займаюся спортом, нічого не болить (хіба що шия затікає, як у всіх, хто сидить за комп’ютером). Рекомендую не піддаватися на такі провокації, а при наявності болю йти спочатку не до масажиста, а до лікаря.

Костянтин Іпатов

естетист, спеціаліст з апаратної та мануальної корекції фігури

Масаж може бути як загальним, так і локальним. Він значно покращує кровопостачання внутрішніх органів та суглобів, прискорює струм лімфи, покращує обмін речовин, що позитивно впливає на загальний імунітет організму. Для офісних працівників особливо актуальний лікувально-профілактичний масаж. Його рекомендують тим, хто більшу частину робочого дня проводить у сидячому положенні чи просто хоче зняти напругу наприкінці тижня.

Окрім цього, все частіше навіть молоді люди зіштовхуються з такими проблемами, як остеохондроз поперекового або шийного відділу, пов’язаний з останнім головний біль, простатит у чоловіків чи запалення придатків у жінок та багато інших. Все це є результатом малорухливого способу життя, призводить до втоми та депресії. Для профілактики таких захворювань курс масажу лікар прописує індивідуально, залежно від особливостей організму людини.

Звичайно, масаж має і такі протипоказання, як гострі запалення кровоносних та лімфатичних судин чи судин головного мозку тощо. Все дуже індивідуально, тому попередня консультація спеціаліста обов’язкова.

Ще один момент: деякі люди позиціонують себе як спеціалісти після проходження двотижневих курсів масажу. Запам’ятайте, що без знання анатомії ніхто не може навчитися робити масаж. Будову людського організму вчать роками, а не на короткострокових курсах. Якщо ви не хочете собі нашкодити, то вибирайте спеціаліста з медичною освітою та медичним сертифікатом державного зразка, який продовжується кожні п’ять років.

Головне пам’ятати, що будь-який вплив (механічний, хвильовий чи електричний) порушує звичний ритм життя організму. Йому потрібний час, щоб прийняти зміни та відновитися. Попри сильне бажання досягти більшого ефекту, не варто робити процедури надто часто, оскільки це може нашкодити здоров’ю. Водночас надто рідкісні процедури не дадуть потрібного ефекту. Якщо лікар пропонує вам робити масаж щоденно з метою отримання найкращого результату, у такому випадку рекомендую звернутися до іншої клініки.


ТЕКСТ: Маша Шаталіна

Фото: rawpixel / Unsplash