The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. У новому випуску розбираємося, чим небезпечна сидяча робота й навіщо потрібні м’які пуфи та високі столи.


Руслан Мамаєв

DevOps-інженер

Майже 100% моєї щоденної роботи проходить за комп’ютером. Від мене вимагається максимальна концентрація уваги, адже навіть маленька помилка може виявитися серйозною проблемою. Щоб якось розслабитися та підняти собі настрій, я намагаюся чергувати робочі положення: година за столом, година стоячи. Іноді процеси затягують, тому дотримуватися цих часових меж вдається не завжди.

У нашій компанії не тільки я дотримуюся такої звички, тому в офісі є спеціальні стоячі робочі місця: високий дерев’яний стіл, на який можна поставити ноутбук, а самому стати поряд і комфортно працювати. Це справді зручно.

По-перше, я просто втомлююся довго сидіти, хочеться трохи фізичного навантаження. Можна, звичайно, пройтися офісом чи піти на прогулянку, але це вимагає багато часу, якого у мене немає. По-друге, друзі, у яких є проблеми зі спиною, розповідали мені, що лікар порадив їм більше стояти, а не сидіти. Мені ця порада теж сподобалася.

Працювати можна не тільки стоячи: у нас в офісі багато хто віддає перевагу м’яким пуфам, які є всюди. Понад те, навіть у деяких переговорних кімнатах замість стандартних столів та стільців у нас стоять великі пуфи. Часто саме в цих переговорках вирішують важливі питання та ухвалюють серйозні рішення: коли ти напівлежиш у зручному м’якому кріслі, тобі не хочеться підвищувати голос і сваритися, а отже, спілкування стає більш конструктивним і просто приємним.


Марина Болдинова

лікарка загальної практики

Серед наслідків сидячого формату роботи передусім можна зазначити остеохондроз, варикозне розширення вен, проблеми з травленням, порушення кровообігу в органах малого тазу та ожиріння – як наслідок гіподинамії та неправильного харчування. Від неправильного положення тіла судини та м’язи затискаються, що може стати причиною хронічного м’язового та головного болю. Якщо людина має хронічні захворювання чи схильність до них, то сидяча робота може викликати загострення цих процесів. Довготривала робота в сидячому положенні має негативний вплив на опорно-рухову систему, призводить до порушення постави та викривлення хребта. Тому, по-перше, важливо правильно сидіти за комп’ютером. Намагайтеся не закидати ногу на ногу, тримайте їх зігнутими під кутом 90 градусів чи трохи більше. На спинку стільця краще відкидатися повністю, щоб вона взяла на себе частину навантаження на хребет. Стежте за тим, щоб відстань від очей до монітора була не меншою від довжини витягнутої руки. Водночас не варто витягувати шию вперед: якщо ви погано бачите, безпечніше носити окуляри чи контактні лінзи. По-друге, змінювати положення тіла за комп’ютером краще щопівгодини.

Повернувшись додому після робочого дня, можна лягти, підняти ноги вгору та тримати їх у вертикальному положенні до зняття напруги. Також впоратися із втомою допоможе контрастний душ. У вихідні не завадить ходити на загальний масаж і влаштовувати прогулянки на свіжому повітрі. Дуже важливо вести активний спосіб життя, тому все-таки варто записатися в спортзал чи щонайменше відмовитися від ліфтів на користь сходів.


ТЕКСТ: Маша Шаталіна

Фото: Анна Бобирєва