Ми звикли прокидатися з будильником майже щодня. Часто перед тим, як витягти себе з теплого ліжка, дехто на автоматі тисне кнопку повтору. Здається, що навіть десять хвилин сну вранці зроблять чудо. Однак часто спросоння ми просто вимикаємо будильник, а тоді мусимо підхоплюватися з ліжка та негайно бігти у справах.

The Village розібралися, чому переводити годинник – шкідлива звичка, від якої потрібно позбутися вже завтра заради здоров’я та продуктивності впродовж усього дня.


Олександр Калінкін

сомнолог

Чому трохи триваліший сон уранці шкідливий

Що пізніше людина прокидається, то бадьоріше почувається ввечері. Часто так буває під час вихідних: ми намагаємося надолужити недосип, який накопичився протягом робочого тижня, ходимо на вечірки та до ночі сидимо з друзями. В результаті в ніч із суботи на неділю та з неділі на понеділок ми засинаємо пізніше, а вранці встаємо невиспані, з низькою працездатністю.

Людина, у якої правильні стосунки зі сном, не потребує будильника, вона прокидається сама. Попри різні переконання, сон – це не пасивний, а дуже активний стан. За ніч ми проходимо чотири-шість циклів сну, і за цей час наш організм кілька разів готується до пробудження.

Для здоров’я дуже важливі якість і тривалість сну. Потрібно спати сім-дев’ять годин, і не тільки в будні, а й у вихідні. Намагайтеся прив’язувати сон до світлового дня і прокидатися зі світлом. Якщо потрібно вставати раніше від сходу сонця, о сьомій ранку, коли взимку ще темно, достатньо лягти раніше ввечері.

Навіщо прокидатися за сигналом

Якщо ви користуєтеся будильником, вставайте одразу, щойно почуєте сигнал (найкращим вважається монотонний звук, який не дратує, наприклад, коли тече вода чи співають птахи). В ліжку можна полежати максимум п’ять хвилин. Переводити будильник і знову засинати немає сенсу: в ранкові години переважає швидкий сон, а він, як правило, фрагментований та неякісний. Під час цієї фази часто коливається артеріальний тиск, буває аритмія. Пролонгуючи ранковий сон, ви погіршуєте вечірнє засинання та збиваєте графік.

Що робити, якщо будильника не чути

Будильником можна користуватися епізодично, наприклад, під час раннього підйому в аеропорт. Але постійне його використання говорить про наявність таких паталогій, як порушення дихання та інерція сну. Як наслідок, виникає надлишкова сонливість удень.

На самопочуття впливає не тільки тривалість, але і якість сну. Можна поспати свою норму, але прокинутися і все одно почуватися розбитим. Якщо є така проблема, потрібно звернутися до лікаря-сомнолога. Якщо ви постійно не чуєте будильник, це може свідчити про неврологічні захворювання та психічні порушення, варто звернутися до лікаря.

Альона Романюк

засновниця школи віддалених професій

Навіщо використовувати будильник увечері

На роботі є чіткий графік і час, коли потрібно бути на місці, тому переведення будильника загрожує спізненням. Але частіше проблема пізніх підйомів виникає у фрілансерів і тих, хто працює віддалено, або ж хто має гнучкий графік. У цьому випадку спокуса нескінченно відкладати початок робочого дня дуже велика. В результаті графік зміщується, а в гіршому разі ми взагалі не виконуємо заплановане. Закінчується це незадоволеністю та зривами дедлайнів. Тому я рекомендую не змінювати свій режим і вставати з будильником.

Дивно, але будильник може стати помічником не тільки зранку, а й укінці робочого дня. Є люди, яким важко відірватися від справ. Тоді можна поставити будильник на 18:00 та разом із сигналом закривати все: пошту, месенджери, комп’ютер, і йти з офісу. Так ми не будемо перепрацьовувати.


Уляна Бондаренко

редакторка новин The Village

Як перестати переводити будильник

Автор бестселера «Магія ранку» Гел Елрод вважає, що вранці треба бути дисциплінованим та організованим. Під час натиску кнопки повтору ви, найімовірніше, кажете собі, що зробите так лише сьогодні. Насправді ми програмуємо підсвідомість на те, що перевести будильник – це нормально. Коли наступного ранку пролунає ненависна мелодія, подумайте про те, що у вас достатньо сили волі, аби вилізти з ліжка раніше.

Також у цій книжці твердять, що бажання прокидатися вранці безпосередньо залежить від того, як ви себе налаштуєте, а не від кількості сну. Наприклад, якщо вам залишається спати чотири години, ви напевно скажете собі, що вам не вдасться виспатися. А якщо перед сном дасте собі установку прокинутися бадьорим і теж будете спати лише чотири години, то вставати буде набагато легше.

Кілька порад, які полегшать ранкове пробудження:

  1. Перш ніж лягати спати, сформулюйте свої цілі на наступний день. І назвіть причину, чому вам потрібно прокинутися вранці.
  2. Поставте будильник якомога далі від ліжка.
  3. Одразу після пробудження йдіть чистити зуби. У ці хвилини ви даєте організму час хоч трохи прийти до тями.
  4. Випийте склянку води. І краще з лимоном: аромат цитрусових бадьорить.
  5. Прийміть контрастний душ.

Особливо важко вранці прокидатися взимку, коли за вікном темно та холодно. З цим допоможе світловий будильник, який під вас налаштує єдине освітлення для поступового пробудження. Окрім цього, є різні фітнес-браслети із вбудованим будильником. Вони відстежують ритм серця і будять у «правильній» частині циклу сну. Найпростіше встановити розумний будильник у свій смартфон. У магазинах додатків можна знайти багато безкоштовних сервісів, які будитимуть вас уранці.

І все ж найважливіше відповісти на питання: для чого ви встаєте вранці? Ви хочете чи вам потрібно? Так чи інакше, але пробудження неминуче. А опираючись йому, ми опираємося самому життю, пише Елрод. Не встигнувши як слід розплющити очі, ми вже починаємо новий день з негативних емоцій.


ТЕКСТ: Уляна Бондаренко