The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. Сьогодні розбираємося, навіщо відчиняти вікна взимку і як часто це треба робити.


Марина Болдінова

лікарка 

При нестачі кисню людина відчуває сонливість, нездужання і втому. До того ж сухе гаряче повітря, особливо в опалювальний сезон, зневоднює шкіру та верхні слизові оболонки дихальних шляхів. Це призводить до зниження загального тонусу організму, людині стає легше заразитися вірусними і бактеріальними інфекціями, наприклад ангіною або ГРВІ. Ба більше, таке повітря може стати причиною стенокардії, інфаркту, підвищення артеріального тиску.

Будь-які приміщення треба провітрювати не менше як два-три рази на день – незалежно від пори року та погоди. І в офісі, і вдома завжди має бути відчиненим хоча б одне вікно. Навіть якщо на вулиці низька температура, варто прочинити кватирку або перевести вікно (якщо воно пластикове) в режим мікропровітрювання.

Якщо провітрити приміщення складно (наприклад, якщо ви працюєте в оупен-спейсі або на заводі), обов’язково повинна працювати припливна вентиляція, тоді відпрацьоване повітря буде змінюватися на чисте і свіже. Також у приміщеннях рекомендують встановлювати зволожувач та іонізатор повітря.


Маша Шаталіна

редакторка The Village

Тепер майже в усіх квартирах та офісах встановлюють герметичні пластикові склопакети. З одного боку, вони захищають від вуличного пилу і міського шуму, з іншого – через ту ж герметичність не відбувається природної циркуляції повітря, як це було зі старими дерев’яними рамами. Водночас повітря в приміщенні, де більшість людей проводить до 90% часу, в середньому у п’ять разів брудніше і в десять разів токсичніше за вуличне. Звідси – частий головний біль і різні респіраторні захворювання.

Узимку для провітрювання краще використовувати залповий метод: відчинити вікно на п’ять-десять хвилин і вийти з кімнати. Особливо важливо робити це перед сном: якщо ви спите в задушливому приміщенні, велика ймовірність прокинутися з головним болем. Для комфортного відпочинку температура в спальні повинна бути приблизно 18-20 градусів – домогтися цього при центральному опаленні можна, тільки добре провітривши кімнату.


Текст: Маша Шаталіна