The Village розповідає про хороші звички і прості дії, які роблять життя кращим. У новому випуску – про контрастний душ, який допомагає прокинутися вранці без кави, покращує самопочуття і зміцнює імунітет.


Ірина Савушкіна

лікарка-невролог

Для чого потрібний?

Контрастний душ – гігієнічна процедура, в якій за визначеною схемою чергуються холодна та гаряча вода. Завдяки впливу низьких температур (або загартовуванню) підвищується витривалість організму до холоду, а завдяки стимуляції реакції імунітету можна говорити про профілактику ГРВІ. У загартованої людини пришвидшені обмінні процеси і добре розвинута терморегуляція, що, своєю чергою, дає змогу довше зберігати тепло при охолодженні. Контрастна зміна душу на гарячий знижує ризик перегріву організму (це відбувається через посилення потовиділення та зміни складу поту) і допомагає серцево-судинній системі адаптуватися до високих температур.

Додатковими бонусами контрастного душу є стабілізація емоційного фону, прискорення обміну речовин, стимулювання волосяних фолікулів (волосся менше випадає і краще росте), м’язова релаксація (як наслідок, зменшення болю в спині) та очищення шкіри. Окрім цього, контрастний душ посилює вироблення колагену та еластину в шкірі, а також сприяє зменшенню підшкірних жирових відкладень і набряку тканин.

Як правильно приймати?

Процедуру не варто проводити впродовж першої години після пробудження, а також пізніше ніж за дві години до нічного сну. Перед початком чергування температур треба постояти під теплою водою не менше як п’ять хвилин. Ви повинні відчути, що розігрілися. Далі вмикайте прохолодну (але не льодяну) воду на 40-60 секунд, після чого переходьте до гарячої (але яка не ошпарює) води також на 40-60 секунд. Повторіть послідовність тричі, завершіть процедуру холодною водою.

Чи є протипоказання?

Контрастний душ можна приймати не всім. Його протипоказано при анемії, серцево-судинних захворюваннях, злоякісних новоутвореннях, у період вагітності й годування, період менструації, при захворюваннях шкіри, підвищеній температурі тіла, захворюваннях системи кровотворення, наслідках інсульту та інших важких неврологічних патологіях, тромбофлебітах, доброякісних пухлинах жіночих статевих органів, респіраторно-вірусних інфекціях, малярії. При синдромі вегетативної дистонії у проведенні процедури є низка особливостей, які може визначити тільки лікар.

Контрастний душ не замінить прийом вітамінів, які потрібні для підтримки роботи нервової системи. Також він не компенсує дефіцит вітаміну D. Тому для досягнення максимальної користі від таких водних процедур варто дотримувався комплексного підходу, тобто йти до лікаря, який визначить список необхідних заходів, які доповнюватимуть один одного.


Текст: Маша Шаталіна

Фото: John Fornander / Unsplash