The Village розповідає про хороші звички та прості дії, що роблять життя кращим. Сьогодні – про те, як читання впливає на мозок, яку книгу обрати – паперову чи електронну, і які програми та сервіси використовувати.


Cергій Капличний
блогер

Безумовно, головним конкурентом читання зараз є соціальні мережі – тут уже кожен сам вирішує, що для нього є важливішим. Мені книги допомагають розслабитися після важкого дня, якщо йдеться про художню літературу, або прокачати особисті та професійні навички, якщо ми говоримо про ділову. Знову-таки, книга для мене – це зручний і доступний спосіб розібратися в складній темі. Наприклад, якщо мені хочеться вивчити контент-маркетинг, то я погуглю найбільш популярні й цікаві книги, почитаю відгуки, оберу три-п’ять творів і почну активно їх вивчати.

Додатки

Я читаю кілька десятків книг щомісяця, тому мені зручніше працювати з електронним форматом. Раніше я використовував Kindle, але з появою айфонів із великим дисплеєм перейшов на читання зі смартфона. Іноді я працюю з PDF на комп’ютері.

У мене встановлені всі популярні бібліотеки для читання, ось декілька: iBooks – для PDF-формату і книг, що стосуються роботи. MyBook користуюся зараз найчастіше, це бібліотека з підпискою, де можна знайти дуже багато новинок. Bookmate – те саме, що і MyBook, плюс книги англійською. Проте найкращі та корисні книги я потім обов’язково купую в паперовому форматі – щоб поставити на полицю й періодично до них повертатися і перечитувати.

Час на читання

Час на читання я планую: зазвичай це 30-40 хвилин зранку й увечері. Щоб не пропустити, я завів повторювані завдання в календарі. Уранці зазвичай читаю нон-фікшн, ввечері – художню літературу. Протягом дня під рукою здебільшого опиняються книги по роботі.

Робота з текстом

Коли я читаю книги, обов’язково виділяю цікаві моменти або цитати. Раніше я користувався вбудованими в різні читалки інструментами, а зараз просто копіюю все в записну книжку Bear – за кожною книгою виходить конспект в окремій папці.

Коли закінчую читання книги, я обробляю всю цю інформацію: виділяю важливі моменти і даю собі 72 години, щоб втілити ці лайфхаки в життя. Насправді це найважливіший пункт у читанні: знання не мають жодного сенсу, якщо їх не застосовувати. Поради або звички, якими я можу скористатися одразу, фіксую в to-do-список; цитати найчастіше використовую при написанні статей або постів у блог. Нотатки про книжки перечитую раз на три місяці: часто трапляється, що я знаходжу щось корисне або звертаю увагу на нові кейси із часом – ці пункти також додаю до свого списку справ.

Купівля книг

Якщо я хочу купити паперову книгу, то обов’язково стежу за знижками: дуже часто вони є безпосередньо в книгарнях або на сайті видавництв. Ще є крутий сервіс BookFinder: у пошуку на сайті можна вписати будь-яку книгу, і він підкаже, де її найдешевше купити.

Найкрутіші з прочитаних книг я описую в своєму блозі – роблю це вже декілька років. Щомісяця обираю найкращі новинки (ділова, художня і дитяча книги), додаю до них сюрприз і відсилаю читачам по всьому світу. Так у мене виходить надихати людей на читання і застосування отриманих із книг знань на практиці.

Текст: Маша Шаталіна