The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. Сьогодні поговоримо про один з неочевидних компонентів правильного догляду за порожниною рота. Піклуючись про зуби та ясна, багато хто забуває, що карієс та інші захворювання можуть виникнути через неочищений язик.


Ксенія Саліхова

лікарка-стоматолог

Язик займає більшу частину порожнини рота, тому більшість бактерій накопичується саме на ньому. Не всі з них патогенні, є й ті, що захищають порожнину рота від розвитку захворювання.

Наліт на язику – це комбінація з тонкої епітеліальної плівки, яка не встигла оновитися, харчових залишків та мікроорганізмів. Якщо порушується баланс між поганими та хорошими бактеріями, може виникнути неприємний присмак або запах із рота.

Зараз, згідно із даними Американської стоматологічної асоціації (American Dental Association, ADA), немає доказів того, що язик треба чистити кожному. Досліджень на цю тему не так багато, до того ж кількість тих, хто це випробовує, варіюється в межах 10-30 осіб.

Найбільш велике дослідження з 251 випробуваним показало ефективність чищення язика при галітозі (поганому запаху з рота). Однак і тут немає даних щодо частоти, тривалості й методів чистки.

Як правильно чистити язик?

Очищати потрібно двічі на день після чищення зубів. Правильна чистка язика починається з його кореня, де скупчується найбільша кількість бактерій. М’яким натиском спочатку потрібно провести від кореня язика до його кінчика, а потім обробити бічну поверхню, праворуч і ліворуч. Вкінці треба сполоснути рот водою або обполіскувачем.

Чим чистити язик?

Стоматологічний ринок пропонує великий вибір інструментів, що розрізняються за ціною, якістю і матеріалом.

Найбільш популярні ложки та скребки для чистки язика. Вони зроблені з пластику з округлим наконечником, який не викликає блювотного рефлексу. У скребків на кінці буває м’яка щетина для більш ефективного очищення.

Також підходять звичайна зубна щітка, електрична або іригатор, до якого потрібно купити спеціальну насадку. Головне пам’ятати, що чистка язика – це доповнення до гігієни порожнини рота, але не основний її етап.


Текст: Анастасія Баландина

Фото: wesel / stock.adobe.com: обкладинка - Victor Dueñas Teixeira / Unsplash