The Village розповідає про звички, які полегшать життя завдяки економії на пранні.


Марія Гельман

креативна директорка, авторка Telegram-каналу «Муки осознанного выбора»

Щороку сплата комунальних послуг зростає, тож є привід переглянути поведінку в побуті. Крім того, правильне прання менше забруднює довкілля.

 Обробляйте плями перед пранням

Якщо замити пляму до прання чи обробити її спеціальним засобом, то можна прати на коротшому циклі і витрачати менше електроенергії.

 Періть у режимі 30 градусів

Натуральні порошки очищають й у холодній воді. Якщо прати за 30 градусів, машинка витрачатиме у чотири рази менше електроенергії, ніж за 60-ти градусів. Найбільше електроенергії споживає саме розігрів води. Крім того, холодна вода утворює менше накипу.

 Заповнюйте машинку щонайменше на три чверті

Більшість пральних машин не визначає об’єм і вагу завантажених речей, а отже, для прання однієї футболки чи цілого комплекту постільної білизни вони витрачатимуть однаково води й електроенергії. Повне завантаження машинки скорочує витрати струму та води.

Однак якщо завантажити машину до краю, речі виперуться не так добре. Краще заповнювати її на 70-80%.

 Обирайте засоби для прання на основі натуральних інгредієнтів

Хлорні відбілювачі, синтетичні ароматизатори й барвники повністю не розчиняються, тому забруднюють воду. Звертайте увагу на склад порошку. Його можна зробити й самостійно.

 Носіть речі більше ніж один раз

Деякі речі не обов’язково кидати у кошик з брудною білизною після першого надягання.

Програма ООН з довкілля підрахувала: якщо носити джинси тричі, потім випрати їх у холодній воді й пропустити прасування, то можна витратити у п’ять разів менше струму.

Порада

Якщо у вашому будинку стоять двофазні електролічильники, періть уночі – тоді за електроенергію можна буде платити ще менше.


Текст: Юлія Рузманова

Переклад: Ріта Дудіна

ФОТО: Monkey Business / stock.adobe.com; обкладинка - averie woodardUnsplash