«Не така як інші вона» – арт-проект Діани Андруник про красу «нестандартної» зовнішності. Її героїні, попри фізичні вади, почуваються вродливими, впевненими у собі. У планах Діани – продовжити знімати нових героїнь для проекту та опублікувати його у форматі фотокниги.

The Village Україна спілкується з авторкою проекту «Не така як інші вона» та розповідає, чому важливо приймати те, що краса буває різною.

Фото: Діана Андруник

Діана Андруник


фотографиня, авторка проекту «Не така як інші вона»

У школі я часто була жертвою булінгу. Через брекети, одяг чи щось інше. Мене називали «страшко», «скобкопика». Погрожували навіть якось порізати за школою – після цього я пішла на карате. Свої слабкості мені вдалося перетворити на силу, але комплекси все ж залишаються з нами з дитинства. Якось я стояла перед дзеркалом і казала своєму хлопцеві, що вважаю себе повненькою. Його відповідь стала для мене сакраментальною: «Уяви, як іншим дівчатам, у яких справді є проблеми».

Ми всі знаємо, що є люди, які живуть без ніг, рук, грудей, зі шрамами. Але про них в Україні не говорять. Я ж бачу в цьому естетику сьогодення. Естетикою сьогодення є зовнішність, яку називають «не така». Цим проектом я хотіла показати, що є «нестандарт». Хоча чому ми так кажемо, якщо це стандартна ситуація?

Женя – має шрами від операції на серці

Про героїнь проекту

Спершу для цього проекту я зняла двох своїх подруг. У Жені Люлько з дитинства була хвороба серця, вона пережила дві операції. Після них у неї залишилися великі шрами. Вона росла, і її шрами розтягувалися. Якось вона мені сказала: «Бачиш, я забиваю тату своє тіло, але не забиваю свої шрами». Інша подруга – Марія Чаусовська – має вітиліго і каже, що це теж важлива частина її особистості.

Наступними героїнями стали дівчата з проекту Cancel/R, які перенесли рак. Одній з них – Тані – видалили грудь. Після нашої зйомки вона рознесла фото по різних онковідділеннях, аби показати іншим жінкам, що можна залишатися сексуальною і без грудей.

Таня – перенесла рак і втратила грудь
Влада – перенесла рак і втратила руку

У Влади ампутували руку так, що вона не може мати протез. Мені часто кажуть: коли дивляться на фотографії з нею, то не помічають, що у неї немає руки – бо звертають увагу на усмішку, волосся, красиві груди, яскраві очі.

Варвара стала першою героїнею проекту, з якою я особисто не була знайома. Я побачила її сторінку в соцмережах і написала повідомлення. Після цього знайомства вирішила опублікувати проект, щоб достукатися до дівчат з такими ж проблемами, аби вони не втрачали надію. Тепер Варвара – візажистка проекту і мій «путівник».

Варвара – народилася з діагнозом «артеріально-венозна мальформація»

«Краса для кожного – різна»

З кожною дівчиною я проговорювала те, що ці фотографії опублікую. Мені важливо було зрозуміти, чи готова людина показати свою проблему оголеною. До зйомки кожну героїню я готувала кілька місяців. Ми зустрічалися, говорили про життя. Тому дівчата мені довірилися.

Кожна героїня проекту – це не просто жінка, яка має якісь хвороби чи девіації. Це жінка, яка з цими проблемами вже чогось досягла. Мій проект не про те, що треба шкодувати жінок. Героїні – успішні та щасливі. Вони пережили свої проблеми і показали: життя після цього є.

Марія – має вітиліго з 12 років
Надя та Маша – сестри, які мають вроджений бульозний епідермоліз

Проект «Не така як інші вона» – моє бачення краси. Я нікому не намагаюся нав’язати його. Чи сказати: «Shame on you! Ви не сприймаєте таких жінок». Я хочу лише показати, що краса для кожного – різна. І передусім її треба бачити в собі.